Az iPod szomorú halála

Apple Hírek   |   2017.07.28 - 11:16   |   Írta: Pausch Rita   |   5798
28. júl Az iPod szomorú halála

Egy korszak végleg lezárult az Apple életében: az iPodnak lényegében vége.

A nagy Alma rajongóknak szomorú hír ez a mai. Az iPod jóval megelőzte az iPhone érkezését. Az első generációt még 2001-ben mutatták be, a nagy sikerre való tekintettel pedig, 2008-ra pedig már a teljes kínálat kapható volt: az iPod classic, a nano, a shuffle és már a touch is.  

Aztán az iPhone népszerűségének növekedésével fordított arányban csökkent a korábbi sikertermék, az iPod iránti kereslet, hiszen a telefonon már zenét is lehetett hallgatni, és egyre kevesebben vásároltak külön mp3 lejátszót.

Az iPod classic forgalmazását az Alma 2014-ben fejezte be, mivel a készülék a többi iPod modelltől eltérően nem volt alkalmas internetkapcsolatra, és így végleg eljárt felette az idő.  

Immár pedig a shuffle és a nano is halott, az egyetlen iPod, amit az Apple meghagyott termékkínálatában az iPod touch. A döntés azért érthetetlen kissé, mivel ez a készülék viszont szinte egy iPhone, amivel nem lehet telefonálni. Korábban 16 és 64 GB-os változatban volt elérhető, immár 32 és 128 GB-os modellek közül lehet választani.

A nano és shuffle szomorú kivezetése egyébként várható volt, hiszen már 2 éve, hogy semmilyen változtatást nem hajtott végre a cupertinói vállalat rajtuk, és érezhetően nem tekintett már kulcstermékként rájuk. 2015 óta például a pénzügyi jelentésekben sem jelezték külön az iPod eladásokat. Már nem forgalmaztak belőlük annyit, hogy említésre érdemes legyen.

A Verge részére az Apple a következő nyilatkozatot tette a dologgal kapcsolatban:

„Ma leegyszerűsítettük az iPod vonalat az iPod touch két modelljére, megduplázva a tárhely kapacitást, és kiárusítjuk az iPod shuffle és iPod nano modelleket. Az iPod touch mostantól 32 GB-os változatban 80 290 forintért, vagy 128 GB-os opcióval 118 890 forintért kapható.”

A tárhely kapacitás megnövelését leszámítva az eszközön más módosítást nem hajtottak végre. Bár tudom, hogy az Apple az eladásait nem fogja a hobbisportolókhoz igazítani, de azért én személy szerint, mindig is imádtam az iPod nanóval futni. Lehet, hogy gyorsan veszek is egy újat, amíg még kapható egyáltalán…

Forrás: AppleRider/ CultofMac  

Kapcsolódó cikk:




Kommentek megjelenítése