Nem az AirPods az első Apple termék, amelyik nem érkezik időben

Apple Hírek   |   2016.12.11 - 23:00   |   Írta: Zoltan C   |   3571
11. dec Nem az AirPods az első Apple termék, amelyik nem érkezik időben

Történt ez már iPhone-nal, iMac-kel és a Mac Próval is.

Kellemetlen, ha egy Apple-szintű cég pont a karácsonyi szezonra nem tud elegendő mennyiségűt legyártatni és kiszállítani a boltokba valamely termékéből. Ráadásul, ez nem először történik a cég történetében és pont egy kvázi ikonikus, idei újítással sülnek fel. Duplán kellemetlen.

Patrcik Moorhead, a Moor Insights & Strategy intézet vezető elemzője így jellemezte ezt a blamát: "Úgy gondolom, ez csak egy apró arcvesztés a cég számára, hosszú távon jelentéktelen. Viszont, ha folytatódnak az ilyen jellegű fennakadások, az már komoly gondot okozhat."

Amikor szeptemberben bemutatásra került a méregdrága AirPods az iPhone 7 és 7 Plus-szal egyetemben, az Apple vezetősége biztosított mindenkit afelől, hogy októberre már elérhetőek lesznek a vezeték nélküli fülesek. Majd októberben jött a bejelentés, hogy bocsi srácok, de késik az AirPods. Sem indokot, sem új szállítási dátumot nem kaptunk. Ehelyett jött egy kedves marketing szöveg: "Egy picivel több időre lesz szükségünk mielőtt az AirPods készen állna vásárlóink számára."

Mostanra a Wall Street Journal egyenesen arról ír  (ennek elolvasásához előfizetés szükséges), hogy a megcsúszott AirPods-zal a kereskedelemben nagyon fontos ünnepi szezonról marad le az Apple.

Lássuk, mik voltak a múltban, az ehhez hasonló logisztikai blamák az Apple számára!

2010 júniusában bemutatásra került az iPhone 4, amit úgy harangoztak be, mint a világ első fehér okostelefonját. Aztán pár napra rá gyártási nehézségekre hivatkozva, késő júliusra tolták a fehér iPhone 4 boltokba kerülését. Majd ebből lett 2010 vége. Végül is, egészen 2011 áprilisáig kellett várni a fehér iPhone készletekre, csupán hónapokra a 4s bemutatásától.

Három évvel ezelőtt szemügyre vehettük a megújúlt Mac Prót. 2013 december 19-én már megrendelhetővé is vált a bivalyerős számítógép, amelynek várható kiszállítási idejét órákon belül 2014 februárjára tolták. Majd, négy hónappal az árusítás megkezdését követően, még mindig 4-6 heteket kellett várni a gépre.

A Mac Pro-incidens hasonló egy még fájdalmabb esethez. 2012 ünnepi szezonja gyászosra sikerült az Apple számára, a cég legsikeresebb számítógépe teljesen kimaradt az ünnepi vásárlási lázból. Az iMac nagyon szűkös gyártási volumene és az, hogy a ráncfelvarrt iMac elődjének árusításával teljesen felhagyott a cég az újabb iMac bemutatása előtt egy hónappal, rányomta bélyegét az eladási mutatókra. Hónapokkal később, egy Apple gazdasági jelentésből kiderült, hogy 2012 negyedik negyedévére 700 ezerrel kevesebb iMac-et adtak el, mint egy évvel korábban. 

Meglepetesként hathatott, de 2013 áprilisában egy Wall Street Journalnak adott beszámolóban Tim Cook elismerte, nagyon rosszul kezelték az iMac kibocsátást.

Forrás: computerworld.com / applerider.com


Kommentek megjelenítése