Megérkezett az új Touch Bar-os Retina MacBook Pro

Apple Hírek   |   2016.10.27 - 21:12   |   Írta: Máté Gergő   |   4581
27. okt Megérkezett az új Touch Bar-os Retina MacBook Pro

Bemutatkozik az új generáció.

„Számunkra a Mac több, mint egy termék. Megtestesít mindent, amit az Apple-nél teszünk és alkotunk” – mondta Tim Cook, az almás vállalat vezérigazgatója a „Hello again” Mac Keynote eseményen, miközben megkezdte a régóta várt Mac újdonságok bemutatását. A pletykák a MacBook Pro készülékek OLED Touch Bar-jával (érintő paneljával) kapcsolatban igaznak bizonyultak.

A jól megszokott Space Gray (asztroszürke) és Silver (ezüst) színekben köszön vissza ránk a 13 és 15 hüvelykes kijelző, továbbá gyorsabb Intel chipek és az elődhöz képest kétszer nagyobb trackpad jellemzi az új készüléket.

A 13 hüvelykes MacBook Pro fél fonttal kevesebbet nyom az előző generációs modellnél, így nagyjából 3 font (~1.36 kg). Ezenfelül 17 százalékkal karcsúbb és 25 százalékkal halkabb elődjénél.

 

 

Természetesen a 15 hüvelykes változat ennél nehezebb, nagyjából 4 fontos (~1.81 kg), ám szintén jelentősen, 14 százalékkal karcsúsodott és 20 százalékkal halkabb lett.

A Touch Bar egyetlen gombnyomással hozzáférést biztosít a korábban mechanikus billentyűk által ellátott funkciókhoz.

Amennyiben multitask módban használjuk a MacBookunkat, akkor a Touch Bar ikonjai aszerint változnak, hogy milyen applikációban vagyunk éppen. Rengeteg felhasználási lehetőség rejlik ebben: gépelés közben automatikus kitöltési tippeket adhat, dedikált Siri gombunk lehet, és akár emoji jelek (vagy kategóriák) közül is választhatunk. Más alkalmazásokban a Touch Bar segítségével új tabokat adhatunk hozzá az aktuális lapokhoz, vagy ablakkezelést hajthatunk végre.

A Photos alkalmazásban például a fotószalag applikációt is megjeleníthetjük a Touch Baron, így könnyebben választhatunk a képek közül. Továbbá forgathatjuk és módosíthatjuk a fotókat, akár színbeállításokat is végrehajthatunk.

Mindkét MacBook Pro második generációs Touch ID ujjlenyomat-olvasó szenzort kapott, melyet zafírkristály védelemmel ellátva építettek a Power gombba. Ezáltal az Apple Pay-en történő vásárlásaink alkalmával az iPhone-hoz hasonlóan az ujjlenyomatunkkal is azonosíthatjuk magunkat.

A Mac Touch ID szenzorában az Apple által tervezett T1-es chip található, amely igen kifinomult védelmet nyújt (Secure Enclave).

A héten ünnepeljük az Apple első notebookjának, a PowerBook-nak a 25. évfordulóját, amely egyébként az első modern pontmátrix kijelzős notebook volt, beépített trackpaddel.

Forrás: AppleRider

 


Kommentek megjelenítése