Meglepő iPhone SE eladási előrejelzések

Apple Hírek   |   2016.04.05 - 22:04   |   Írta: Pausch Rita   |   5046
05. ápr Meglepő iPhone SE eladási előrejelzések

Vagy inkább mégsem. Kuo jóslatai beigazolódni látszanak.

Az Apple nem tette közé az iPhone SE eladási adatait az első hétvége után, de ez már előfordult korábbi zászlós modellek esetében is, így nincs benne semmi szokatlan. Több elemző  azonban „gyengécske” eladásokat jósolt az első 3-4 nap után.

A KGI Securities jól ismert, elemző „jósa”, Ming-Chi Kuo, megkérdőjelezte a CNBC múlt heti kimutatását, ami Kínában több, mint 3,4 millió eladott SE-ről szólt. Szerinte a készülék iránti kereslet a piacra érkezése óta jelentősen alacsonyabb bármelyik korábbi modell piacra kerülési adatainál.

„Egyetértünk a gyengécske iPhone SE eladási előrejelzésekkel. Bár létezik egy olyan piaci elemzés, miszerint Kínában 3,4 millió darabot adtak el előrendelésben, de semmilyen más bizonyítékot nem találtunk erre. Mindazonáltal, az iPhone SE előrendelést követő rövid szállítási határidőből is arra következtetünk, hogy az érdeklődés jelentősen alacsonyabb a készülékek iránt, mint bármelyik korábbi modell esetében a piacra kerülésükkor. Véleményünk szerint ez részben a kis készülékek iránti csökkenő kereslettel indokolható, nagyobb részben viszont a jelentős újítások hiányának (a formavilág és a hardver terén egyaránt) tudható be.”

A Localytics, mobilelemző cég, Kuo szavait visszhangozta, miszerint az érdeklődés már rögtön a bemutató után gyenge volt. A cég adatai szerint az iPhone SE ugyanis az iPhone piac mindössze 0,1 %-át teszi ki az első hétvége eladásai után, ami alacsonyabb az iPhone 5s és minden egyéb iPhone 6-os modell első hétvégés értékeinél.

Az iPhone SE árusítását egy napon kezdték meg a Tesla 3-as modelljének a foglalásaival. A figyelem és a kereslet egyértelműen az elektromos jármű felé fordult. Több kép is bizonyítja, hogy a Tesla előtti sorok láthatóan hosszabbak voltak az Apple üzletekhez viszonyítva.

Kuo egyébként azt már korábban megjövendölte, hogy 2016-ban az iPhone eladások 200 millió darab alá esnek és, hogy az SE modell nem fogja beelőzni a csúcskészüléküket.

Mindazonáltal, hogy az iPhone SE tulajdonképpen egy iPhone 5s továbbgondolás, egy 2012 óta alig változtatott dizájnnal, így nem meglepő, hogy az előrendelések nem mutatják az újonnan piacra dobott készülékek korábbi trendjét. Feltehetően a zászlóshajó az iPhone 7 lesz, amire több vásárló vár.

Az iPhone SE sikerében az Apple is inkább az olyan piacokon reménykedhetett, mint Kína, India és Pakisztán. A kezdőár csökkentésével az SE térnyerésére azokban az országokban számíthatnak főleg, ahol a prémium készülékeknek szűkebb a piaca a gazdasági körülmények miatt. Bár ezeken a piacokon is csak pletykaszintű a modell jó eladási startja…

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó cikkek:
Vízálló az iPhone SE?
Az első vélemények az iPhone SE-ről
21,6 millió forint a legdrágább iPhone SE



Kommentek megjelenítése