Ma 40 éves az Apple

Apple Hírek   |   2016.04.01 - 19:51   |   Írta: Pausch Rita   |   1955
01. ápr Ma 40 éves az Apple

Felvonták a kalóz zászlót Cupertinóban, és ez nem (csak) vicc!

„1976-ban Steve Jobs-szal, Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel közösen alapítják az Apple Computert, ami az 1970-es években a két Steve hobbijára épülő garázsvállalkozásként indult. Az Apple Computer első gépe az Apple I.” (Wikipédia)

Cupertinóban, az Apple kampuszon, ma reggel levegőbe emelkedett egy halálfejes zászló. A kalóz zászló, amin a halálfej egyik szeme helyén az Apple klasszikus, régi, színes logója látható, az eredeti Macintosh tervezőcsapat szimbóluma.  A zászló ezen verzióját az a Susan Kare tervezte, aki az első Mac ikonjait is. Ez viszont most nem egy április elsejei tréfa, hanem egyfajta megemlékezés.

Az Apple Computert ma 40 éve, 1976. április 1-én alapították. Ugyan a születésnapi ünnepség úgy tűnik, hogy ma „zártkörű”, nincs se videó visszatekinteni, se mikrosite az ünneplésre, de azért mégis egy kis kikacsintás ez tőlük.

Nagyon sok dolog történt a céggel 40 év alatt. A 40 év „másként gondolkodás” alatt születtek szuper – és kevésbé szuper – termékek. Volt innováció és újrafelhasználás is. Történtek komoly személyi veszteségek és már szabadságjogi küzdelmet is folytattak. A cég újító és iránymutató a mai napig. Az almás cégről mindenkinek más jut ma eszébe. Sokaknak a minőség, a jellegzetes formavilág, az innovációk, kreativitás, értékek és most már van, akinek a demokrácia és a jogok védelme is. 

Steve Jobs kifejezetten nem szeretett érzelgősen viszonyulni a cég évfordulóihoz, bár Tim Cook rugalmasabb a témában, de ma ő is beérte ezzel a zászlóval. Talán úgy gondolta, ebben a korban, ez már beszédesebb a szavaknál és a buliknál...

Ki gondolta volna, hogy ezen a boldos napon valami ilyen komoly is születhet? Boldog szülinapot, Alma! 

 

 


Kommentek megjelenítése