Perlik az Apple-t a csendben leszipkázott gigabájtok miatt

Apple Hírek   |   2015.12.30 - 01:08   |   Írta: Zoltan C   |   5968
30. dec Perlik az Apple-t a csendben leszipkázott gigabájtok miatt

Az iOS 9 egyik rejtett újítása volt a Wi-Fi asszisztens

(Beállítások-->Mobiltelefon, itt görgessetek legalulra), amelynek lényege, hogy a gyenge Wi-Fi jelet "kiegészíti" telefonunk a mobilnetünkkel, ha az és az asszisztens szolgáltatás is be van kapcsolva. Amerikában természtesen sokakat meglepetésként ért, hogy ez fogyasztja a havidíjban foglalt adatforgalmukat, így hát ősi amerikai szokás szerint perre mentek.

Egy csoportosan benyújott kereset miatt már így is fájhat az Apple feje, most ehhez adódott hozzá jó pár AT&T felhasználó, akik iPhone 5 és 5s-ükön használták a szolgáltatást - aminek működéséről állításuk szerint fogalmuk sem volt.

Az elfolyó gigabájtok problémája már felszínre jött a Verizonnak szánt 5 és 5s modellekben, de ezt egy 2012 szeptemberi OTA frissítés keretében megoldották. Viszont a cég kissé elfeledkezett az AT&T felhasználókról. Érdekes, mivel hasonló probléma már az iOS 6-ban és 7-ben is jelen volt, de csak a 8.1-re javították ki - egészen pontosan 2014 októberére.

A sértetteket képviselő jogi cég állítja, hogy amikor az érintett 5 és 5s modelleken videót streamelünk Wi-Fi-n keresztül legalább 10-20 percig, akkor a GPU veszi át a videóval kapcsolatos adattömörítési feladatokat, ezáltal a processzor mehet "aludni", így energiát takarítva meg. Ez viszont valamiért azt is okozza, hogy Wi-Fi helyett LTE-re kapcsol a készülék. Mivel az Apple erről a problémáról nem tájékoztatta felhasználóit, ezzel megsértette a Kaliforniában érvényes fogyasztói jogokat. A történetben külön szép, hogy míg a Verizon nem fizetette ki az így keletkezett adattúlhasználatot, az AT&T már közel sem volt ilyen elnéző.

Forrás: iphonehacks.com


Kommentek megjelenítése