Jony Ive is megszólalt Apple Pencil ügyben

Apple Hírek   |   2015.11.19 - 02:30   |   Írta: Zoltan C   |   3253
19. nov Jony Ive is megszólalt Apple Pencil ügyben

Természetesen nem győzte dicsérni, a többi hasonló terméket pedig nemes egyszerűséggel "az analóg világ szegényes képviselőinek" titulálta.

Az iPad Pro mellett kijött mostanában egy sokakat talán elsőre meghökkentő Apple kiegészítő is: az Apple Pencil. Egy felől "szentségtörés" az almás sylus,  de az iPad Pro méreteinél - és a célközönség igényei miatt - szükség is van rá. Jelenlég kissé még nehézkes beszerezni az Ive által tervezett potom 100 dolláros kiegészítőt. Mindenesetre Jony beszélgetett legújabb "találmányáról" a Wallpaper Magazine és a The Telegraph újságíróival.

Ive elsősorban igyekezett kihangsúlyozni, hogy a Pencillel nem az ujjunk helyettesítése volt a célja.

Úgy gondolom, hajlamosak vagyunk összekeverni a Pencil szerepét az ujjunk iOS-ben betöltött szerepével. Szerintem egyértelmű, hogy az Apple Pencil inkább jelölésekre való, míg az ujjunk az interfész egy fundementális része, ami mindenre jó az operációs rendszeren belül.

Na de, miért lett Pencil (ceruza) a neve? Ráadásul, mindenki stylusznak hívja bármi is legyen..

Sokkal jobban szeretem a Pencil elnevezést, mert a stylus olyasmi, mint ami csak technológiáról szól. A Pencil ezzel szemben sokkal szabadabban asszociálható. Ezer minden lehet belőle. Használhatjuk egy remek festő vagy rajzoló appban. Egyeseknek egy grafikus eszközzé válik, másoknak csak egy high-tech toll. Többek között a Pencil nem csak a nyomás erősségét, hanem ceruza a dőlésszöget is érzékeli.

Jony Ive magyarázata nagyon is egybevág az Apple azon állításával, hogy már pedig ők nem mennek szembe Steve Jobs örökségével. Jobs anno 2007-ben, az első iPhone bemutatásakor mondta, hogy iOS készülékhez sose fog kelleni egy stylus. Nos, az Apple-nél biztosak benne, hogy a Pencil jóval több egy stylusznál.

Kedvenc dizájn gurunk arról is biztosított mindenkit, hogy míg kívülrűl nagyon egyszerűnek tűnik a Pencil, belül igazi high-tech áll a szolgálatunkban. Például Ive különösen büszke arra, hogyan tölthetjük fel a Pencilt. Simán csak be kell dugnunk a Pro Lightning csatlakozójába - amit egyébként sokan ki is szoktak gúnyolni.

Különösen szeretem a megkönnyített újratöltést. Mondjuk a kellős közepén egy rajznak, töltened kell a Pencilt, ekkor csak fogod és bedugod az iPad-be. Hihetetlenül gyorsan fel fog töltődni. A gyors újratöltésnek köszönhetően magabiztossággal dolgozhatsz és nem kell aggódnod több különböző kütyü akkutöltöttségén. Szerintem relaxáló érzés, hogy bármi történik, gyorsan újratölthetjük.

Nos, ez a komment különösen jó példa arra, Ive mennyire elhiszi, hogy az Apple mindig tudja mi kell az embereknek - jobban mint mi magunk. Először nagyon sok negatív kommentet kapott ez a fajta töltési mód, de Ive egyértelműen kiáll mellette.

The Telegraph-nak adott interjújában Ive kifejtette, milyen sok alkalmazottját vitte rá a Pencil, hogy iPad-en skicceljenek. Korábban a teljes dizájner team papírt és ceruzát használt, de az iPad Pro és az almás cerka változtatott ezen. Itt jött a híres mondat: Ive szerint az összes többi stylus csupán az analóg világ szegényes, gyenge képviselője.

Sokunk a dizájn csapaból már több mint 20 éve együtt dolgozik. Mindig a skiccelős papírjainkat, füzeteinket használtuk és most végre először - leszámítva néhány próbálkozást az elmúlt pár évből - látom hogy sokunk iPad-et és Apple Pencilt használ. Olyanokat megtehetünk a Pencillel, amikről az analóg világban álmodni se tudtunk volna.

Ahhoz, hogy a legtöbbet kihozhassuk az almás ceruzából és az iPad Pro-ból, kezdjünk csak el rajzolgatni - bíztat minket erre Ive. Véleménye szerint, amíg nem kezdünk el használni valamit úgymond "csak úgy", mindenféle cél nélkül, addig nem is tanuljuk meg teljesen kihasználni. Ne gondoljunk arra mit is csinálunk, csak rajzolgassunk.

Egyértelmű: Ive 1000 százalékig meg van győződve arról, hogy a kreatív szféra profijainak nem is lehet jobb eszköze, mint egy iPad Pro plusz a Pencil. Sokat dolgoztak az Apple-nél az olyan ficsörökön, mint a "palm rejection", a nyomás érzékenység és a szög érzékelése. Értehető módon, szeretnék is ha a megcélzott célközönség értékelné mindezt.

Forrás: 9to5mac.com


Kommentek megjelenítése