Szilícium-völgy összefogott a Samsung pártján, az Apple ellen

Apple Hírek   |   2015.07.21 - 17:19   |   Írta: Pausch Rita   |   2977
21. júl Szilícium-völgy összefogott a Samsung pártján, az Apple ellen

A tech óriások bírósági beadványban álltak a Samsung mellé az Apple-Samsung perben.

Számtalan szó esett már a Samsung és az Apple pereskedéséről. Most azonban más cégek is beleszólnak az ügybe. Olyan tech óriások, mint a Google (naná!), a HP, a Dell, az eBay és a Facebook, valamint néhány kisebb cég közösen egy úgynevezett „a bíróság barátja” (amicus curiae) indítványt nyújtottak be a bíróságnak július 1-én.

A szabadalmi jogokon a két cég 2011-ben esett egymásnak, amikor az Apple azért rángatta be a Samsungot a bíróság elé, hogy másolják az iPhone-t és az iOS operációs rendszert. Noha a bíróság elmarasztalta a Samsungot az ügyben, a kártérítés összegéből már egyszer komolyan visszavettek, de még így is fél milliárd dollár körül áll, így a Samsung küzd tovább.

Most azonban a Szilícium-völgy nagyjai egy közös beadványban a Samsung pártjára álltak rámutatva, hogy mennyire lehetetlen precedens keletkezhet ezzel a bírói döntéssel.

A közös beadvány szerint ugyanis, ha ez a döntés megszületik, az „teljesen abszurd helyzethez is vezethet” és akár olyan cégekre is erőteljes kihatással lehet, mint a beadványban felsoroltak, amelyek egyébként dollár milliárdokat költenek kutatásra és fejlesztésre a komplex technológiák és alkatrészeik területén.

A cégek mindehhez hozzáfűzték, hogy az okostelefonok és a hozzájuk hasonló technológiák természete, hogy több ezer alkatrészre van szükség hozzájuk. Egyszerűen túl összetettek ahhoz, hogy komplex szabadalmak készülhessenek hozzájuk minden dizájn és funkcionális elemet külön, saját szabvánnyal meghatározva. Így egyszerűen irreálisak azok a perek, melyekben bizonyos vállalatok külön kiragadott alapvető alkatrészekkel akarnak másokat fizetésre bírni. Egy olyan döntés, ami azokon az alapokon marasztalja el a Samsungot, ahogy ebben az ügyben, a Szílícium-völgy nagyágyúi szerint perek arzenáljához vezethetne, ami mindenkire negatív hatást gyakorolhat. 

Szöveg és kép forrása: CultofAndroid, Killian Bell


Kommentek megjelenítése