Nagy újításokat hoz majd az iPhone 14 - második rész

Almás Pletykák   |   2021.12.21 - 12:45   |   Írta: ARPII   |   7824
21. dec Nagy újításokat hoz majd az iPhone 14 - második rész

Az Apple tovább emeli a lécet.

Az eddigi pletykák szerint az Apple 2022-ben egy nagy dizájn váltással készül, ami ugyan nem lesz akkora, mint az iPhone 12 esetében, viszont igencsak jelentősnek mondható. A gyártó sokszor újra felhasználja a korábbi termékek dizájnját, ezzel is spórolva a gyártási költségeken, ami általában négyéves ciklusokban változik többet, a 2022-es iPhone viszont ezt megtörni látszik.

 

A mai cikkünkben körül járjuk a jövőre megjelenő modellt, és hogy mire is számíthatunk tőle. Ne felejtsétek el, hogy ez egy két részes cikksorozat második fele, aminek az első részét ezen a linken tudjátok elérni, itt beszélünk az iPhone dizájn múltjáról és jövőjéről, illetve a kamerákról is. A cikk hátralévő részében pedig „iPhone 14” néven fogunk hivatkozni a 2022-es iPhone-ra.

 

Kijelző

A notch eltűntetésével az Apple hasznát vehetné az iPhone egész kijelzőjének. Ez akár még a megjelenítő képarányát is megváltoztathatja, bár ez valószínűtlen. Jelenleg a 16:9-es képarányú videók tökéletesen elférnek a notch mellett, így a plusz hely nem változtatna sokat, bár ha belenagyítunk a videóba, akkor mindjárt más a helyzet.

 

A hole-punch kamerakivágás új szoftveres lehetőségeket is megnyithatna a vállalat számára. A notch mellett ugyanis jelenleg csak egy rövid sor fér el, ami mutatja számunkra az időt, a jelerősséget, valamint az akkumulátor körülbelüli töltöttségét. A kamerakivágással viszont újra felkerülhetne az akkumulátor százalék jelző, sőt még alkalmazás ikonok is megjelenhetnének, amik az értesítéseket jelölné, akárcsak Android-on.

Ez a megoldás sem tökéletes, hiszen a kijelző egy része így is el lesz takarva a kamera által, így az Apple-nek ezt is figyelembe kell majd vennie. Gondoljunk itt például a játékokra, ahol egyetlen gombot sem takarhat majd ki a kamera, hiszen úgy játszhatatlan lenne a játék.

 

A ProMotion-nek hála az iPhone 13 Pro modellek képesek változtatni a képernyő frissítési rátáját 10Hz és 120Hz között, a tartalomtól függően, amit éppen a kijelzőn nézünk. Ez sajnos nem annyira széles, mint az Apple Watch esetében, ami képes lejjebb is menni, így Always-On Display funkcióra sajnos ne számítsunk a 2022-es iPhone esetében. Később azonban nem kizárt, hogy érkezik majd hasonló funkció, ami lehetővé teszi majd a pontos idő, dátum, és értesítési ikonok megjelenítését akár lezárt kijelzőn is.

 

Kábelek

A legtöbb kiszivárogtató jelenleg is úgy tartja, hogy az Apple sosem fog megjelentetni USB-C-s iPhone-t, helyette inkább egyből teljesen vezeték nélkülire váltana. Persze még semmi sincs kőbe vésve, az viszont biztos, hogy a cég valamilyen egyedi megoldással fog előrukkolni, ami csak iPhone-nal működik majd.

 

A legkézenfekvőbb megoldás a Lightning port eltüntetésére az új, iPhone-oknál is elérhető MagSafe technológia lehetne, töltés és adatátvitel céljából. Ming-Chi Kuo szerint azonban ahhoz, hogy ez megtörténjen, a MagSafe-nek sokat kell még fejlődnie.

A tavaly bemutatott MagSafe egy töltési és kiegészítő csatlakoztatási megoldás, ami akár 15W leadására is képes. Sőt pénztárcát vagy egyéb más kiegészítőt is rakhatunk így az iPhone-unk hátuljára, adat átvitelre azonban ez a megoldás még nem alkalmas.

A másik megoldás, a teljes port mentesség pedig azt jelentené, hogy az iPhone-nak pontosan azt az élményt kell majd nyújtania vezeték nélkül, mint tette azt vezetékesen, vagy akár még jobban is. Ez jelenleg az USB-C Lightning megoldással 18W-os töltést és 5GB/s-os adatátvitelt jelent, ami vezeték nélkül még nem kivitelezhető, főleg nem MagSafe-fel.

 

A MagSafe töltés jelenleg nem annyira hatékony és sok hőt generál, ami arra kényszeríti az iPhone-t, hogy csökkentse a töltési sebességét, ezzel is óvva az akkumulátor élettartamát. Ez akár 11-12W-ra is lemehet (15W-ról), ami már majdnem a 18W fele.

Az 5G és a WiFi 6 segítségével az adatátvitel már egyre kevésbé jelent majd problémát. Így csupán bizonyos specifikus esetekben lehet szükség vezetékes kapcsolatra, például szervizelés közben, vagy diagnosztikai okokból. Az Apple jelenleg is tesztel egy megoldást, ami egy diagnosztikai port lenne az iPhone SIM tálcáján, ami lehetővé tenné a szakemberek számára, hogy hozzáférjenek a telefonhoz vezetékesen is.

 

A harmadik megoldás egy fél lépés lenne a vezeték nélküliség felé, amivel még vízállóbb lehetne a készülék, de nem veszne el a port lehetőség, ami fontos lehet még jó pár felhasználó számára. Az arany középút a MagSafe lenne, de nem úgy ahogyan eddig beszéltünk róla.

Ez egy új fajta mágneses csatlakozó lenne az iPhone-on, akárcsak a régi MacBook MagSafe vagy a Smart Connector az iPad-ek esetében. Ez egy teljesen vízálló házat eredményezne, egy vezetékes csatlakozással, ami talán mindenkit boldoggá tenne.

 

Persze ahogy minden, úgy ez sem tökéletes megoldás, hiszen a felhasználóknak szükségük lenne egy újabb kábelre. Az előző váltás, a 30-pines változatról a Lightning-ra meglehetősen nagy utálatot váltott ki a felhasználókból, hiszen az Apple válthatott volna valami univerzálisabb megoldásra is.

Amennyiben a jövő a MagSafe – és jelenleg úgy néz ki, akkor a váltásnak egy olyan eszközzel kell megtörténnie, ami kevesebb frusztrációt okoz a felhasználók számára. Egy mágneses USB típusú konnektorral a cég valószínűleg ismételten magára haragítaná a követőit, főleg ha ez csak pár évig tartana, miután menne a kukába a teljes vezeték nélküliség miatt.

Az eddigi információink szerint az iPhone 14 még mindig Lightning portot használ majd, viszont az iPhone 15 lehet majd az első, valóban port nélküli iPhone.

 

Biometrikus azonosítás

Az Apple még az iPhone X-szel mutatta be a Face ID-t, ami egy jobb alternatívának bizonyult a Touch ID-nál. Itt több adat pontunk van, amire a rendszer támaszkodhat, és kevesebb esély arra, hogy átverjék a rendszert. Egy dologgal azonban nem számolt az Apple, egy globális világjárvánnyal, ahol mindenki köteles eltakarni az arcát egy maszkkal, ami nagyban megnehezíti az iPhone feloldását.

 

A kötelező maszk viseléssel egyidőben indult meg az igény egy plusz megoldásért az Apple felé, amit az iPad Air 4-nél akár tudat alatt is, de megtettek. Itt a Touch ID szenzor a készülék oldalsó gombjába lett integrálva, így az a kijelző felébresztésekor azonnal felold, ezt pedig akár beépíthetnék az iPhone-okba is.

Ming-Chi Kuo szerint azonban az Apple-nél nincsen terítéken hasonló megoldás a közeljövőben. Az iPhone oldalsó gombja ugyanis meglehetősen kicsi, a technológia pedig még nem áll készen arra, hogy a Touch ID-t költséghatékonyan be lehessen építeni, egy ilyen kicsi helyre.

Persze nem csak a készülék oldalára lehet ujjlenyomat olvasó szenzort tenni, ott van az egész előlap is, pontosabban a kijelző alatti terület, amit bátran használ a piac többi szereplője is, évek óta. Az Apple szintén dolgozik már egy ilyen megoldáson évek óta, azonban ezt még nem találhatták eléggé jónak, ugyanis még egyetlen eszközükön sem láttunk ilyen megoldást.

 

Természetesen ez a technológia sem tökéletes, a legtöbb gyártó ugyanis optikai szenzorokat használ, ami alulról világítja meg az ujjunkat a beolvasáshoz, ami ugyan pontos, de nem annyira mint egy Touch ID. Ellenpéldaként lehetne hozni a Samsung ultrahangos megoldását, ami hanghullámokat használ a beolvasáshoz, ez szerencsére már nagyon pontos és nem nagyon lehet átverni.

Azonban még itt is fennáll a probléma, hogy a szenzor még mindig csak ujj méretű, amit könnyű eltéveszteni, főleg elsőre, ha nem tudjuk pontosan, hogy hol is van éppen. Így a megoldás egy, a telefon teljes alsó részét lefedő, kijelző alá épített ultrahangos szenzor lenne, ami egyelőre még nem elérhető a piacon, sem az Apple laborjaiban.

Az Apple kínál ugyan megoldást a maszk problémára, ez azonban alsó hangon is 77 990 Ft-ba kerül. Hogy miért ennyire specifikus is ez az ár, hát azért, mivel ez egy Apple Watch Series 3 ára, ami a legolcsóbb okosóra a cég jelenlegi kínálatában. Így a telefon képes feloldani az óra segítségével, ha érzékeli, hogy maszkot viselünk iOS 14-től.

 

Árak és Megjelenés

A megjelenésünk idén szerencsére visszatért a megszokott őszi, azon belül is szeptemberi ritmusához, ugyanis az Apple-nek sikerült legyűrnie a koronavírus okozta nehézségeket gyártási szempontból. Ez úgy néz ki 2022-ben sem lesz máshogy, ahogyan az árak sem.

Az Apple sok esetben kiválaszt egy árat, és ahhoz tartja magát jó pár évig. Idén az 1TB-os belső tárhely miatt ugyan drágább lett a legdrágább iPhone, azonban az alap modell maradt a régi, sőt Magyarországon olcsóbb is lett kicsivel. Ezt jövőre azonban lehet felrúgja a még prémiumabb anyaghasználat, vagy a drágább modellek esetében a 2TB belső tárhely. Így az iPhone 14 nagyjából 300 000 Ft körül rajtolhat majd, míg az iPhone 14 Pro alapára akár 450 000 Ft-ra is felkúszhat.

 

A mai cikkünkben körül jártuk a jövőre megjelenő modellt, és hogy mire is számíthatunk tőle. Ne felejtsétek el, hogy ez egy két részes cikksorozat második fele, aminek az első részét ezen a linken tudjátok elérni, itt beszélünk az iPhone dizájn múltjáról és jövőjéről, illetve a kamerákról is.

Ti mit gondoltok az iPhone 14-ről, szívesen lecserélnétek rá a jelenlegi mobilotokat? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: appleinsider

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése