Apple HomeHub - Ilyennek kéne lennie kijelzővel felszerelt HomePod-nak

Almás Pletykák   |   2021.03.31 - 22:24   |   Írta: ARPII   |   849
31. márc Apple HomeHub - Ilyennek kéne lennie kijelzővel felszerelt HomePod-nak

Hasznos lenne egy ilyen okos eszköz a háznál.

Az Apple-nek már illene bemutatnia egy kijelzővel felszerelt HomePod-ot, a konkurencia ugyanis már évekkel előttük jár, a termékre pedig lenne igény bőven. Ennek viszont nem csak jól kéne kinéznie, vagy szépen szólnia, valamivel ki kéne tűnnie a tömegből. Mi most összeszedtünk Nektek minden lehetséges információt és híresztelést a közelmúltból, hogy egy mélyebb betekintést nyerhessetek az Apple HomeHub lehetséges kialakításába és funkcióiba.

 

Az Apple nem is olyan régen befejezte az eredeti HomePod gyártását, ez viszont nem azt jelenti, hogy az egész okos hangszóró vonal halott lenne. A HomePod mini például él és virul, az eladásokkal nincsen probléma, lévén hogy ez egy igencsak kedvezően árazott okos Apple kiegészítő. A cég pedig nem kizárt hogy további eszközökön dolgozik, amik az eredeti HomePod alapjaira épülhetnek.

 

A Bloomberg egy jelentése szerint az Apple különböző otthoni eszközökön dolgozik, eltérő méretekben és formában, különösen olyanokon amik kamerával és kijelzővel is rendelkeznek. A cég számos verziót tesztelhet egyidejűleg, végül azonban talán csak egy termék láthatja majd meg a napvilágot. Itt egy újabb HomePod-ról is szó esett, ami talán 2022-ben érkezhet, azonban az eddigi verzió törlése ezt veszélybe sodorhatja.

A pletykák már azóta szólnak az Apple okos hangszóróiról, mióta az Amazon, Google és egyéb konkurenciák megjelentek a saját modelljeikkel. A már említett hétfői jelentés alapján most összeszedjük, hogy pontosan milyen funkciókat is kéne kínálnia a gyártónak ahhoz, hogy kompetitív tudjon maradni a piacon.

 

Az Apple eddigi okos otthon központjai

Mielőtt még beleugranánk a HomeKit rejtelmeibe, nézzük meg milyen eszközökkel irányíthatjuk jelenleg legjobban az okos otthonunkat. Az Apple jelenleg három különböző terméket árul, ami igazán alkalmas lehet(ne) erre – Apple TV, HomePod és az iPad. Ezek egyenként rengeteg hasznos funkcióval járnak, amiket egybegyúrva megalkothatnánk a tökéletes Apple HomeHub-ot.

 

HomePod

A HomePod-ot a hangunk segítségével irányíthatjuk, játszhatunk le vele zenét, vezérelhetjük az okos otthonunkat, küldhetünk üzeneteket, vagy kérhetünk információkat a világon bármiről. A HomePod-on ugyan van egy érintés érzékeny felület, azonban itt elég kevés dolgot vezérelhetünk, kijelzőt pedig nem kapunk, viszont van lehetőségünk az iPhone, iPad vagy Mac eszközünkkel is irányítani ezt az okos hangszórót.

 

A HomePod két legnagyobb előnye a kiemelkedő hangminőség, ami betöltheti akár az egész szobát is, emellett pedig akár HomeKit parancsokkal is irányíthatjuk az otthonunk különböző eszközeit. Az Apple azt remélte ez elég lesz majd ahhoz, hogy kiadjunk érte $350-t (kb.: 107 000 Ft), azonban ez nagyon drágának bizonyult a felhasználók részéről, így a körülbelül 15 000 Ft-os leárazás után a cég 2021 márciusában befejezte a termék gyártását, nálunk pedig (hivatalosan) nem is volt elérhető soha.

A HomePod legnagyobb limitációját a kialakítása adja. Sajnos nem rendelkezik kijelzővel, így sok esetben érdemesebb Siri-t a iPhone-unkon igénybe vennünk, amennyiben a válasz, vagyis az információ vizuális jellegű, hiszen így azt megnézhetjük a telefonunk képernyőjén.

 

iPad

Az iPad egy jó megoldás lehet a HomePod limitációira, azonban teremt pár újabb problémát is. Például melyik családtag jelentkezik majd be az Apple ID-jával, legyen az eszköz jelszó nélkül, vagy osszuk meg a jelszót mindenkivel? Ez máris számos problémát vet fel, ami a privát szféránkat sértheti, egy külön erre a célra létrehozott Apple ID pedig nem minden esetben megoldás, hiszen ennek számbeli korlátai is vannak.

 

Ahogyan a HomePod, úgy az iPad is egy remek okos otthon központ lehet, amit bárhová elhelyezhetünk a lakáson belül. Az iPad személyesebb és mobilabb kialakítása miatt viszont nem biztos hogy az emberek szívesen feltennék a falra vagy egyéb kiemelt helyre.

Emellett nem is kapunk annyi mikrofont mint egy nagy HomePod esetében, illetve itt a hangmintákat sem tudja megkülönböztetni az eszköz. Az akkumulátor sem biztos hogy örülne annak, ha a kijelző szinte megállás nélkül működne, ami akár beégéshez is vezethet. A hangalapú megkülönböztetés problémája persze megoldható szoftveresen, sőt így ez szolgálhatna egyfajta Voice ID-ként, amivel az eszköz azonosítaná, hogy tényleg egy bizonyos ember beszél hozzá, aki irányíthatja az összes funkciót.

 

Apple TV

Az Apple TV HD és az Apple TV 4K is képes okos otthon központként funkcionálni. Egy hozzá csatlakoztatott TV-re van csak szükségünk, ami megjeleníti majd az információkat, ezt pedig bárhová helyezhetjük. A tvOS szoftverében van lehetőség több felhasználó létrehozására is, ami több szempontból is előnyös. A HomeKit itt is erősen jelen van, hiszen kamerákkal is összeköthetjük az eszközt, valamint előre meghatározott parancsszavakat is meghatározhatunk, amiben szerepel az Apple TV is.

 

Az eszköz sajnos nem figyeli állandóan a verbális parancsokat, ehhez ugyanis használnunk kell a távirányítót, hiszen magán az Apple TV-n nincs mikrofon. Szerencsére ezen a felületen semmilyen személyes információhoz nem férhetnek hozzá olyan személyek akiknek nem kéne, csak is a releváns alkalmazásokat találjuk meg az App Store-ban, a vásárlások pedig jelszóval védhetőek.

 

A hibrid HomeHub megoldás

Az Apple eddig felsorolt eszközeinek mind megvannak a maga előnyei és hátrányai, ami leginkább kialakításukból adódik. Egy új termék viszont egy tető alá hozhatná az eddig felsorolt előnyöket, amivel egy hiánypótló termék keletkezne. A mi szemünkben ez egy HomePod lehetne, jó minőségű hangszórókkal, egy iPad-hez hasonló kijelzővel és a rajta futtatott alkalmazásokat pedig tvOS-en keresztül lehetne megjeleníteni. A jelenlegi HomePod és HomePod mini is tvOS-t futtat, ami azt jelenti, hogy nagyjából már rendelkeznek egy olyan rendszerrel, ami képes lenne alkalmazásokat és egyéb vizuális információkat is megjeleníteni.

 

Az ökoszisztéma kihasználása érdekében az appok közé tartozhatna az iMessage és a FaceTime is, amik létezésére már találtak nyomokat a tvOS forráskódjában. Egy megadott biometrikus vagy egyéb azonosítás után a HomeHub lehetővé tehetné a felhasználók számára, hogy saját fiókjukon keresztül használhassák az előbb említett alkalmazásokat. Egyéb esetben csak HomeKit és más információk jelennének meg a kijelzőn.

 

…ami a HomeKit-et illeti

Egy friss kimutatás szerint a legfontosabb szempont egy okos kijelző esetében az okos otthon eszközök irányítása és figyelemmel kísérése, ami nem meglepő. Ez a piac pedig több mint 30%-kal fog növekedni az elkövetkezendő pár év során.

Az egyik legnagyobb konkurencia, a Google okos termékei a vállalat Nest brandje alatt futnak, a kijelzőket pedig Nest Hub-nak hívják. A legfrisebb verzió most jelent meg 2021 márciusában, ami még nagyobb hangsúlyt fektet a termékek közötti együttműködésre. Az Amazon is elég erős ezen a téren, hiszen nekik is van számos okos kijelzőjük, illetve más gyártók okos kijelzőin is képesek vagyunk használni Alexa-t, a cég okos asszisztensét.

 

Ami az Apple-ös oldalt illeti, jelenleg egyetlen akár harmadik féltől származó okos kijelző sem létezik, ami képes lenne HomeKit eszközöket irányítani. Néhány eszköz, akárcsak a Philips Hue égői képesek együttműködni Alexa-val és a Google Asszisztenssel is, illetve a gyártók okos kijelzőivel is. Azonban olyan eszközök, amik első sorban HomeKit támogatottnak lettek kitalálva – akárcsak az Eve vagy a Logitech – sajnos kimaradnak ebből a buliból.

Ez a jelenség egy piaci rést teremt a HomeKit termékek piacán, a felhasználók pedig talán váltanak az Amazon vagy a Google termékeire, ahelyett hogy megvárnák az Apple megoldását. Persze meglehet ezt oldani egy iPad-del is, viszont még egy Pro modellnek sem olyan jók a hangszórói, mint egy HomePod-nak, az akkumulátoridőről már nem is beszélve.

 

Az Apple okos otthon még csak most kezdődik

Az Apple még nem adta fel az okos otthon ötletét, hiszen a HomeKit támogatott eszközök egyre szélesebb körben elérhetőek, ez pedig csak pozitív irányba fog majd mozdulni a jövőre nézve. Még 2019-ben bővült nagyobbat a cég HomeKit-tel foglakozó csapata, az ilyen termékekhez kötött foglalkoztatottak száma pedig általában két évente szokott bővülni, így hamarosan új munkaerőkre lesz majd szükség. Az amerikai cégnek hamarosan bővítenie kell majd az okos otthon eszköz kínálatát, hogy versenyképes tudjon maradni a konkurenciával szemben.

Ti mit vártok az Apple-től okos otthon téren, használtok már hasonló eszközöket? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: appleinsider

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése