Miért kell mindenkinek egy kis digitális detox?

AlmaBlogger   |   2015.08.08 - 12:14   |   Írta: Pausch Rita   |   2007
08. aug Miért kell mindenkinek egy kis digitális detox?

Az amerikai Kovert Designs alapítójának legfőbb célja, hogy a mobil- és okoseszköz használatban az emberiség meglelje a középutat. Nemrég egy érdekes kutatást folytattak a sivatagban.

Lehet tagadni, szépíteni, vagy elismerni: a legtöbben szinte elválaszthatatlanul összenőttünk az okoseszközeinkkel és a számítógépünkkel. Sőt, függünk ezektől.

A saját viselkedésünket megfigyelve is észrevehetjük, hogy a digitális eszközök milyen negatív hatással lehetnek ránk, de tudományos bizonyíték minderre még csak csekély áll a kutatók rendelkezésére. Ami van, az viszont elég ijesztő. Bizonyos tanulmányok szerint a közösségi média erősíti a nárcisztikus személyiségzavart. Mások azt bizonyítják, hogy az okostelefonok álmatlanságot okoznak, vagy pedig azt, hogy a gyerekek empatikus képessége nagymértékben csökkenhet az okoseszközök használata miatt.

Kate Unsworth ezeket és hasonló tanulmányokat olvasva úgy érezte, hogy valamit tennie kell ezzel kapcsolatban. Ezért megalapította a Kovert Designs nevű céget és legfőbb törekvéséve tette megtalálni az emberek számára az arany középutat a digitális világgal való együttélésben.

A Kovertet, noha alapítója kutató szervezetként tartja számon, a cég saját termékvonallal is rendelkezik. A húsz fős vállalatnak egy londoni és egy new yorki központja van, neurológiai kutatókat, pszichológusokat és filozófusokat is foglalkoztat, akik részben azt vizsgálják, hogy a technológia miként hat az emberi viselkedésre és testre. A begyűjtött adatokat felhasználják olyan termékek gyártásához, amik segíthetnek az embereknek a szó minden értelmében a kikapcsolódásra. Termékeik között pedig olyan eszközökről van szó, amik segítenek viselőjüknek abban, hogy kevesebbet nyúljon a telefonjáért.

A 29 éves alapítónő szerint termékeik, mint például az okosékszerek, ugyanakkor csak mellékesek. Segíthetik a cég céljaira felhívni a figyelmet, de a legfőbb küldetésüket mégis a technológia világától kissé függetlenített, boldogabb emberiségben látja. Újabb angol és amerikai befektetőinek köszönhetően, Unsworth immár több anyagi lehetőséggel rendelkezik eszközök tervezésére és kutatásokra is.

Éppen ezért két hónapja lefolytattak már egy kutatást. Unsworth egy 35 fős csoportot vitt Marokkóba, hogy neurológiai kutatókkal együtt megfigyelhesse, miként hat a „technológiafüggők” viselkedésére, ha elvágja a digitális köldökzsinórt.

Első nap a résztvevők még a hotelben használhatták készülékeiket, majd négy napra a sivatagba vitték őket és az összes kütyüjüket elvették tőlük, közben pedig szorgosan jegyeztek minden jellegű változást rajtuk.

A főbb változások a digitális detoxnak köszönhetően a következők voltak:

Három nap után a kütyük nélkül a résztvevők tartása javult. Először csak könnyebben és gyakrabban néztek mások szemébe a gyakori lefelé irányuló képernyőbámulás helyett. Majd ez az egész tartásukat nyitottabbá tette: a mellkasukat jobban széttárták, a vállaikat jobban hátrahúzták, aminek következtében a tartásuk határozottan javult.

A szociális kapcsolatokban is változás állt be. A gyakoribb szemkontaktusnak köszönhetően, a résztvevők sokkal könnyebben teremtettek egymással kapcsolatot, empatikusabban viszonyultak egymáshoz és ellazultabban kommunikáltak. 

Az is határozottan jót tett a csoportnak, hogy nem állt rendelkezésre a „Google”. Így egy felmerülő kérdéskor szintén kénytelenek voltak közösen választ, megoldást találni, vagy akár, ha senki sem tudta, közösen mulatni ezen. 

A résztvevők sokkal inkább a jelenben tartózkodtak, jobban odafigyeltek egymásra, a beszélgetésekre, így agyuk sokkal több információt raktározott el egymásról, ráadásul mindezt nehézség nélkül. A digitális eszközök arra tanítják az agyunkat, hogy nagyban szűrjük a hozzánk érkező információáradatot, ám ezt alkalmazzuk az emberi kapcsolatokban is. 

Az alanyok az út végén arról számoltak be, hogy kevesebb alvásra volt szükségük, mégis sokkal kipihentebbek voltak és szabályosan megfiatalodtak. A kutatók szerint ez azért van, mert a kijelzők kékes fénye lecsökkenti a melatonin szintet a testben, ezért éberebben alszunk. Egy másik kutatás kimutatta, hogy azok, akik lefekvés előtt még megnézik a telefonjukat, nem pihenik ki magukat megfelelően.

Az egész kutatás legfontosabb megfigyelésének azt tartják, hogy az emberek jelentős változásokat tudnak végrehajtani az életükben, amikor egy darabig kikapcsolnak, vagyis kikapcsolják készülékeiket. A csapatból többen is életüket megváltoztató, fontos döntéseket hoztak meg a néhány offline nap alatt és hatására. Amikor a mobiltelefon nem szakítja meg állandóan a tevékenységeinket, az elme egyszerűen felszabadul és sokkal több fontos tervünk születik, valamint az akaraterő is megváltozik a végrehajtásukhoz.

A kutatás kényeses pontja, hogy kontrollcsoport nem volt, ami vizsgálta volna, hogy a megszokott környezetben is ilyen hatást okoz-e a digitális detox. Az azonban bizonyos, hogy a résztvevők érzékelték magukon a különbségeket és többen is jelezték, hogy megváltoztatják az ilyen jellegű szokásaikat és beépítik a digitális detoxot a mindennapjaikba is.    

Forrás: FastCompany, Elizabeth Segran
Képek forrása: Kovert Designs



Kommentek megjelenítése