Rengeteg újdonsággal frissült az Instagram

Alkalmazások - Játékok   |   2019.07.25 - 08:14   |   Írta: H.A   |   4288
25. júl Rengeteg újdonsággal frissült az Instagram

Elég rég írtunk már az Instagramról, holott az elmúlt hónapokban számos remek funkció érkezett hozzá.

Megtanult magyarul és a fejlesztők egy elég érdekes dologgal is kísérleteznek: a lájkok számának eltüntetésével.

Ezeknek külön cikket nem szenteltünk, de most a legfontosabb híreket és újításokat mind összefoglaljuk ebben a cikkben. Lássuk is akkor, mi változott nemrég az Instagram háza táján.

Kvíz matrica

Az Instagram Stories népszerűsége az egekben van, és én is azt vettem észre magamon, hogy nyáron kevesebb időm van az alkalmazást csak úgy pörgetni, de a story-k nagy részét megnézem, mert érdekel, mi történik az ismerőseimmel. A fejlesztők néhány havonta előrukkolnak egy-egy újabb matricával, amivel még interaktívabbá vagy szórakoztatóbbá tehetjük a tartalmainkat. Az egyik ilyen újdonság a Kvíz matrica, amivel olyan kérdéseket tehetünk fel a követőinknek, amire kettő és négy közti válasz lehetőség közül választhatnak, hogy szerintük melyik a helyes.

Ez számomra eszméletlen hasznos újítás, ugyanis az egyik munkahelyemen rendszeresen szoktunk kvízt csinálni a Stories-ban, de eddig a Szavazás matricával kellett megoldanunk, ami után jött egy még egy kép a helyes válasszal, ami nem épp a legjobb megoldás, de korábban más opciónk nem volt. A kérdés és válaszok beírása után ki kell választanunk, melyik a helyes válasz vagy épp válaszok, ugyanis több is lehet jó. Amennyiben nincs ötletünk kérdésre, akkor az alkalmazás is ajánl párat nekünk. A helyes választ pedig a követőink egyből látják, és mi is a statisztikákat, ha felhúzzuk a story-t, ahogy azt megszokhattuk már a többi matricánál.

Chat matrica

Beszélgetést indító story-t tennél ki, és kíváncsi vagy mások véleményére, akár úgy, hogy azt egymással is meg tudják osztani? Mennél valahova, és kíváncsi vagy, kik csatlakoznának hozzád? Akkor a Chat matricát neked találták ki.

Ez egy olyan új matrica, amire rányomva egy közös chathez való csatlakozásra küldesz felkérést a story kirakójának. Maximálisan 32-en lehetnek egy ilyen beszélgetésben, persze többen is jelentkezhetnek, de a story felrakójának kell kiválasztania, kiket szeretne látni ebben a párbeszédben. A story-t szokásos módon felhúzva láthatóak a jelentkezők, bár én még keresem az ideális felhasználási módját ennek a matricának, de mindenképpen érdekes és adott esetben hasznos újítás.

Magyar nyelv

9 évre volt szükség, hogy az Instagram megtanuljon magyarul, holott azért ez nem az az alkalmazás, amiben a szövegeken van a hangsúly. Nem tudom, kik a felelősek a fordításokért, de sajnos itt tapasztalhatóak azok a hibák, mint az iOS esetén is, hogy nem feltétlen a felhasználási helyhez lettek fordítva a tartalmak, hanem egyszerűen egy táblázat szerint. Ez olyan hibákat eredményez, hogy vagy sok minden ki van pontozva, mert magyarul hosszabb, mint angolul, és nem fér ki rendesen, vagy ahogy az Instagram oldotta meg, kisebb betűvel jelennek meg a túl hosszú feliratot, ami UI szempontból értékelhetetlen. Remélem, ezen még dolgozni fognak a fordítók és a fejlesztők is.

Elrejtett lájkok

A közösségi médiában a sikeresség fokmérője a követők és a lájkok száma, amivel alapból nincs is semmi baj, de sokaknak komoly gondot is tudnak ezek okozni. Az Instagram a követők és követettek számához nem nyúlt, de több országban próbaképpen elrejtette a posztoknál a lájkok számát, amit meglepő módon jól fogadtak a felhasználók.

Biztos sokakkal előfordult már, hogy azt nézte, hogy a másik képét miért lájkolják sokkal többen, holott tök ugyanolyan és még kevesebb követője is van, vagy épp, hogy az ő képét miért lájkolta valaki, az enyémet miért nem és még sorolhatnám. A tesztben résztvevő országokban csak annyi látszik minden posztnál, hogy X.Y. és még mások lájkolták a képet, de semmi szám nem jelenik meg. Természetesen saját posztoknál erre a feliratra rányomva a szám és a profilok teljes listája megjelenik, de más képnél csak a nevek látszanak, a szám sehogy sem.

Több olyan felhasználóról is lehet olvasni a neten, aki eddig versenyként tekintett a kép feltöltésre és rossz érzéssel töltötte el, ha nem kapott rá elég lájkot, de mostantól már csak a szórakozásért és magáért a tartalomfeltöltésért tesz ki dolgokat, nem a lájkokért, és az Instagram is ezért hozta be ezt az újítást. Kérdés, hogy ebből mikor lesz globális átállás, de azt már tudjuk, hogy a lájkolás olyan, mint a drogfogyasztás. A nagy kérdés, hogy ez a változás hogyan fogja befolyásolni a márkák és az influencerek életét és munkáját?

Priusz

Sosem volt érdemes megszegni az Instagram felhasználási szabályait, mert könnyen örök tiltást és fiók törlést lehetett kapni egy-egy sértő tartalom feltöltéséért, vagy nem megfelelő stílusú kommunikációért akár kommentben, akár üzenetben.

A szigor továbbra is megmarad, de kapunk egy új felületet, ahol láthatjuk majd, hogy milyen tettünkért milyen büntetést kaptunk és mindezt miért, és persze hogy még mennyi van hátra, hány húzásunk van még a végleges törlésig. Ez a felület természetesen csak akkor jelenik meg, ha szabályt sértett a felhasználó és mostantól hisz az Instagram a jó útra térésében, de persze van, ami még most is azonnali és visszavonhatatlan törlést jelent.

Akad még néhány újítás, melyekről ebben a cikkben most nem ejtünk szót, de a későbbiekben majd igen. Ilyen például az online zaklatás megfékezése ellen tett lépések, az új Alkotói fiók és a közvetlen Instagramról való vásárlás, amit még szeretnék megnézni egy ismerősömmel, hogy az ő webshopjával megoldható-e a dolog, és ha igen, akkor hogyan működik.

Ti milyen új funkciónak örülnétek?

Forrás: Szifon.com

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése