Instagram botrány: az Apple és a Google is törli a programot

Alkalmazások - Játékok   |   2015.11.11 - 15:28   |   Írta: Máté Gergő   |   4020
11. nov Instagram botrány: az Apple és a Google is törli a programot

Az egyik legnépszerűbb Instagram kliens jelszavakat lopott.

Áruló van köztünk

Amikor a fél életünket számítógépekre, okos eszközökre bízzuk és az óriás tech cégek a legjelentősebb bevételekhez jutnak, elvárnánk, hogy minden adatunkat atom biztos módon tárolják. De mi a helyzet a harmadik fél által fejlesztett applikációkkal, melyek csak hidat jelentenek a felhasználó és a rendszer között? Az InstaAgent nevű program esetéből kiindulva nem vagyunk biztonságban. Az egyik legnépszerűbb Instagram kliensnek azért kellett "távoznia", mert a felhasználói neveket és jelszavakat titkosítás nélkül tárolta, majd továbbította egy ismeretlen szerverre. Ráadásul a fotókat akár engedély nélkül is feltölthette

Vége a dalnak

Véleményem szerint az eset hatalmas égés az InstaAgent készítőjének, az Instagram-nak és az App Store/Play Store üzemeltetőinek egyaránt. Utóbbiak próbáltak hamar túllépni az eseten: a Google szint eazonnal törölte a programot, az Apple viszont kissé lemaradt, de végül néhány órával a botrány kirobbanása után eltávolították. Az Instagram óva intett mindenkit az idegen kliensek használatától, de az InstaAgent extra funkciókkal csábított magának ügyfeleket (pl.: megjelenítette, hogy kik nézték meg a profilunkat).

David L-R iOS fejlesztő által észlelt rés.

A kártékony alkalmazást most törölték, de felhasználói fiókok százezrei kerültek veszélybe. Az Egyesült Államokban mérsékeltebb azoknak a száma, akik kipróbálták az InstaAgent applikációt, de az Egyesült Királyságban és Kanadában benne volt a legjobb ingyenes alkalmazások kategóriában az App Store és Play Store üzletekben és 100-500 ezer körüli letöltést produkált.

Minden Instagram felhasználónak ajánlott jelszót cserélni.

Forrás: hasznaltandroid.hu


Kommentek megjelenítése