iPhone XS, XR, 8 és 7: melyik éri meg a legjobban?

Tippek és trükkök   |   2018.09.18 - 21:00   |   Írta: N Marcell   |   49777
18. szept iPhone XS, XR, 8 és 7: melyik éri meg a legjobban?

Itt az új generáció, de ez nem jelenti azt, hogy a X utódjait érdemes megvenni.

Itt vannak, megjöttek. Rengeteg pletyka és szóbeszéd előzte meg a bemutatót, az internet pedig felbolydult, szinte nincs olyan, aki ne hallott volna az idei iPhone-okról. Aki esetleg lemaradt volna, annak egy kis felzárkóztatás: a XS és a XS Max az iPhone X vérvonal folytatói, jobb processzorral, jobb kamerával, vízállósággal és kijelzővel – és a hiányolt arany színopcióval. A XR az ’olcsó iPhone’ kategóriában indul, kijelzője csak LCD (a felbontása az iPhone 7 Plusénál is alacsonyabb), kamerája csak szimpla, keretei vastagabbak; mindezt a tömérdek karakteres színváltozatért és az ’olcsó’ árért cserébe.

Szép és jó, azonban már rengetegen tudják, hogy nem mindig a legújabb éri meg a legjobban: a legfrissebb modell megjelenésekor mindig kurtábbak lesznek a régebbi készülékeken fityegő cédulák, így a legjobb ár-érték arányút egyértelműen ezek között kell keresni. Az csak keveseket zavar, hogy nincs ráírva a telefonjukra a legújabb iPhone neve, az utóbbi évek frissítései pedig nem nagyon voltak életmentők (nem úgy, mint az Apple Watch elektrokardiogramja, ami tényleg fontos lehet néhányaknak), úgyhogy egyértelmű, merre kell kutakodnia a tudatos vásárlónak: a korábbi generációk irányába. Célszerű szemügyre venni, mit is árusít még hivatalosan az Apple, ezek általában naprakész készülékek, és évekig bírni fogják a szolgálatot. Ekkor jön a meglepetés, ugyanis a bemutató estéjén az Apple kinyírta (pontosabban eltávolította a kínálatából) az iPhone 6S-t, SE-t és X-et, úgyhogy maradt a XS és XS Max, XR, 8 és 8 Plus, valamint 7 és 7 Plus. Az egyszerűség kedvéért most csak ezeket fogjuk összehasonlítani, azonban senki se higgye, hogy az öreg iPhone vén iPhone lenne! A 6S egy mai napig használható, iPhone-élményt garantáló opció lassan 100 000 forint alatt, az SE továbbra is a pici tenyerűek kedvence, a X pedig tökéletes lehet azoknak, akik bele akarnak kóstolni az új iPhone-generációba, és az alacsonyabb ár érdekében hajlandóak elengedni néhány újítást. Ezeket azért nem nézzük meg mélyrehatóbban, mert legtöbben az Apple kínálatából választanak, és elsősorban a többségnek szeretnénk segíteni; de ha szeretnétek, hogy a ’régiek’ is bekerüljenek a felsorolásba, akkor jelezzétek, és elegendő érdeklődés esetén megmutatjuk, érdemes-e például iPhone SE-t venni 2018-ban.

 

 

iPhone XS és XS Max

Az iPhone X hatalmas durranás volt, így az alapokkal mindenki tisztában van (gondolok itt éltől élig kijelzőre notch-csal és FaceID-vel, elforgatott duplakamerával, stb). Nos, a következő generáció nem változtat sokat a formulán, főleg kisebb fejlesztésekről van szó, melyek a felhasználói élményt hivatottak a következő szintre emelni. Kezdhetjük is a kijelzőkkel, ugyanis ezen a téren tényleg komoly előrelépés látható: a XS-ék OLED-kijelzőjének felbontása jóval magasabb, mint eddig bármelyik Apple-telefoné, ráadásul a színeket is jobban kezelik. A XS Max 6,5 hüvelykes, míg a sima XS 5,8 hüvelykes. Ezen felül a vízállóságuk is komolyan javult, most már IP68-as szabványnak megfelelő (az iPhone 7 óta IP67-tel kellett beérnünk, az előtt pedig semmi sem volt). Akár 2 méter mélyen is fürdőztethetjük őket fél órát, a sima medencébe/WC-be ejtés pedig meg sem kottyan nekik.

 

Kép: Mashable

 

A teljesítmény is megnőtt: a világ első telefonba szerelt 7nm-es chipjének címet hivatalosan is az A12 tudhatja magáénak, és komoly gyorsulást ígér.

Idén véget ért a Plus (illetve Max) eszközök felsőbbrendűsége, hiszen semmilyen előnnyel nem jár a nagyobb verzió megvétele a hatalmas kijelzőn felül; nincs több RAM vagy extra lencse. Ezt a hatalmas kijelzőt viszont komolyan meg kell fizetni, hiszen a XS Max meredekebb árazást kapott – bár az induló árak között ’csak’ 40 000 forint a különbség, a XS Max legnagyobb tárhelyű kivitele a félmilliós határt is bőven átlépi.

 

iPhone XR

Ha egy iPhone-t szeretnél a legújabb funkciókkal, de nem vagy hajlandó 400 000-et fizetni érte, ez a telefon lesz a neked való. Új proci – pipa, biztonságosabb FaceID – pipa, menő színek – pipa; a keret viszont vastagabb, ezzel számolnod kell.

 

Kép: Business Insider

 

A kijelző sem olyan jó, a Liquid Retina panel felbontását még az iPhone 7 Plus is veri. A Portrémód szerencsére megvan a szimpla kamera ellenére is, a nagy kijelző (6,1 hüvelyk) pedig kárpótolhat a hiányosságokért. A XR csak IP67-es szabvány szerint vízálló, azonban az összes eddig felsorolt kompromisszum egyetlen egy célt szolgál: a visszább nyesett árcédulát. Igen, visszább van nyesve, ezzel nem vitatkozhat senki, hiszen egy százassal kevesebbe kerül, mint a XS legolcsóbb verziója. Az, hogy ez a legolcsóbb verzió 400 000 forint, egy olyan magas induló ár, amit semelyik más cég nem mer kitűzni, már más téma.

 

iPhone 8 és 8 Plus

Most érkezünk a jobb ár-érték arány zónájába. A Plus esetében megvan a portrémód, az A11 még mindig gyors és az akkumulátor sem okoz csalódást, mindezt mérföldekkel olcsóbban, mint a fent említett versenyzőknél. Az LCD-kijelző is remek, a 8 Plus felbontása még a XR-énél is jobb. Persze a sima 8-asnak sincs miért szégyenkeznie, kamera-teljesítmény-kijelző téren még mindig potens induló a piacon.

 

Kép: The Verge

 

Most pedig jöjjön a feketeleves, ami meglepő módon sok embernek inkább kellemes, mintsem zavaró. Van nyomogatható Home gomb TouchID-val, és nem, a Taptic Engine által nyújtott élmény nem fakult ki az évek folyamán – még mindig ugyanolyan jó érzés használni. Rengetegen nem tudtak átállni az új féle azonosítási rendszerre, és ha te sem tudsz megbarátkozni az arcfelismerés ötletével, akkor ne is keress tovább. A Home gomb megléte azonban tartogat még egy kellemetlen meglepetést, ez pedig a hatalmas előlapi keret. A kijelző is jóval kisebb, mint az új generáció esetén, csak 4,7 és 5,5 hüvelykről beszélünk a 8-as széria esetén. Ez a legnagyobb hátrány, ami felhozható a telefonok ellen, hiszen rengeteg egyéb extra is megvan: 3D Touch, vezeték nélküli töltés, és persze a jóval visszafogottabb ár.

 

iPhone 7 és 7 Plus

Megérkeztünk 2018 iPhone SE-helyettesítőihez. Durva, hogy a most szinte aprónak számító 7 méretei miatt volt olyan nagy lázadás az iPhone 6 kijövetelekor, nemde? A 7 Plus szerintem már most kitüntethető az ár-érték verseny győzteseként, hiszen az egyetlen érezhető különbség a 8-szériától az alumínium hátlap, ami nem támogatja a vezeték nélküli töltést, cserébe jóval strapabíróbb, mint az üveg. Ha szereted földhöz vágni a telefonjaidat, akkor egy 7 tulajdonosaként jóval nagyobb biztonságban vagy, mint bármely újabb iPhone modellel. Persze, az A10-es processzor is két éves már, azonban még mindig remekül muzsikál, semmi probléma nincs vele. Azzal kell számolni, hogy a lista szereplői közül ez a modell fogja a legkevesebb ideig bírni, hiszen ez a legrégebbi – ettől eltekintve szinte minden megvan benne, ami a 8-as generációban is. Hasonló LCD-kijelző (ami miatt még mindig nem kell szégyenkezni, remekül néz ki), szinte teljesen megegyező méret, a 7 Plusban még Portrémód is van! Remek tudás az árához képest, és két év használatot még biztosan kibír.

 

Kép: 9to5mac

 

 

 

iPhone XS / XS Max

iPhone XR

iPhone 8 /  8 Plus

iPhone 7 / 7 Plus

Kijelző

OLED, 5,8 / 6,5 inch

’Liquid Retina’ LCD, 6,1 inch

Retina-HD LCD, 4,7 / 5,5 inch

Retina-HD LCD, 4,7 / 5,5 inch

Belső

A12 Bionic, 4GB RAM, min. 64 GB tárhely

A12 Bionic, 3GB RAM, min. 64 GB tárhely

A11 Bionic, 2GB RAM, min. 64 GB tárhely

A10 Fusion, 2GB RAM, min. 32 GB tárhely

Kivitel

üveg hátlap, rozsdamentes acél keret

üveg hátlap, alumínium keret

üveg hátlap, alumínium keret

alumínium test

(hátsó)Kamera

12 MP + 12 MP

12 MP

12 MP (+ 12 MP)

12 MP (+ 12 MP)

Biztonság

FaceID

FaceID

TouchID

TouchID

Vízállóság

IP68

IP67

IP67

IP67

Induló ár (Apple)

399 990 / 439 990 Ft

299 990 Ft

239 990 / 279 990 Ft

179 990 / 229 990 Ft

 

Nos, ezek az Apple felhozatalában lévő iPhone-ok. Ha mindenből a legjobbra törekedsz, és nem számít a pénz, akkor egyértelműen a XS vagy XS Max lesz a te barátod, a méretet már csak a tenyered és a pénztárcád szabja meg. Ha a legújabbra vágysz, de nem szeretnél 400 000-et áldozni, akkor a XR-t vedd célba. Ha nem zavar, hogy a telefonodról nem virít a „legújabb iPhone” matrica, akkor válaszd a 8-as generációt – a jelentősen alacsonyabb árért cserébe is egy fantasztikus telefont fogsz kapni, ami rengeteg extrát tartalmaz. Ha pedig a lehető legjobb ár-teljesítmény arány akarod kifogni, akkor ajánlom az iPhone 7 Plust, ami folyamatosan zuhanó ára ellenére is egy gyors, kompetens, biztos telefon.

Ezt az ajánlót persze nem kell szentírásnak venni, rengeteg olyan személyes faktor van, amibe nem láthatok bele, mégis komoly ütőkártyát jelentenek döntéshelyzetben. Ez csak egy általános útbaigazítás volt, ahol mindenki megtalálhatja, merre szeretne elindulni.

 

 

Amikor az árról beszélünk, az sem mindegy, hogy honnan vásárol az ember. A cikkben a hivatalos Apple árakat tüntettem föl, amik a lehető legmagasabbak a piacon – simán kaphat kevesebbért is telefont az ember, ha okosan cselekszik. A most kijött készülékekre ez csak korlátozottan igaz, hiszen még annyira frissek, hogy néhányan még többet is elkérnek értük, mint amennyiért az Apple vesztegeti őket, viszont a régebbi készülékeknél már van hely a játékra. Elég csak meglátogatni az oldal iPhone-szekcióit, ahol csak úgy hemzsegnek az Apple-árnál több tízezerrel olcsóbb, bontatlan készülékek. Sőt, ha bevállalunk egy olyan vásárlást, ahol az eszköz max egyszer-kétszer használva is volt (számomra ez még mindig újnak minősül, de embere válogatja) akkor már 100 000-es spórolásról is beszélhetünk, ha pedig nem zavar a mondjuk egy éves készülék vásárlása, akkor a határ a csillagos ég. Persze, kicsit kutatni kell a megfelelő ajánlatért, de a vadászat izgalma egy olyan aspektusa a vásárlásnak, amit sokak nem ízleltek még meg, hibásan.

Még egy faktor: az iPhone-ok rendkívül értékállók. Ha böngésztétek már az oldalt, akkor ti is tudjátok, hogy még a több éves iPhone-ok is a százezres határ felé görbülnek, ez pedig semmilyen másik telefonról nem mondható el a piacon. Itt jön képbe az, hogy a legújabb iPhone-okat két-három év múlva is korrekt áron el lehet majd adni, viszont ami már most régebbinek számít, azt nem biztos. Mérlegelni kell: új vásárlása esetén mennyi idő múlva adnám el, mennyi pénzt kapnék vissza? Vajon ha most spórolok, mennyivel jobban jövök ki, mintha befektetnék egy újba? Ez vonatkozik az iPhone-vásárlásra általában: célszerű befektetésként tekinteni rá. Ha pedig évek óta kiszemeltél egy modellt, akkor hallgass a szívedre! A plusz pénz gyakran megtérül a felhasználói élményben.

iPhone X / XS és XS Max Árak és vásárlás a Használtalma-n!

Forrás: AppleRider / 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése