A legjobb iPhone appok a legnagyobb riválisoktól jönnek

Tippek és trükkök   |   2016.02.18 - 21:58   |   Írta: Zoltan C   |   9551
18. feb A legjobb iPhone appok a legnagyobb riválisoktól jönnek

Három nagy tiszteletnek örvendő Apple blogger még a hónap elején arról folytatott beszélgetést, hogy az Apple-nek súlyos hiányosságai vannak appok és szolgáltatások terén. Ez remek alkalom végiggondolnunk, mégis mi hogyan használjuk iPhone-unkat? Részemről ez így néz ki: a napi szinten használt appjaim többsége vagy a két legnagyobb riválistól vagy egyéb harmadik féltől származnak.

Az Apple-nek sikerült megalkotni a legjobb mobil ökoszisztémát, mégis saját appok terén egyre nagyobb a baj. Gondoljuk csak végig, általában melyik Apple appokat használjuk? Leszámítva a beállításokat és az App Store-t, én négyet tudnék mondani: Telefon, Üzenetek, Kamera és az Egészég - igen, jól látjátok nem a Music app. Számomra az új Music app nagy csalódás. Túl komplikált felület, döcögős, értelmetlen, semmi újat nem mutat és stream tekintetében sokkal jobbak is vannak nála.

A Telefon és az Üzenetek appokkal szemben egyszerűen nincs is más alternatívánk. Például, ha külsős fejlesztőknek lenne jogosultsága lecserélni ezeket az alapértelmezett appokat és még az iMessage is megnyílna előttük, valószínűleg sose nyúlnánk az eredetiekhez.

A Kamera appot tekintve egyértelműen mellette szól a nagy fokú kényelem. Ugyanakkor, tele van az App Store jobbnál jobb kamera applikációkkal, amik bizony túlszárnyalják az iPhone beépítettjét. Viszont tény, hogy amikor csak gyorsan lőnünk kell egy fotót, felhúzzok a lock screenről a beépített appot és bumm, kész, meg is vagyunk.

Most pedig el is érkeztünk oda, ahol már csak a harmadik féltől származó appok jöhetnek szóba. Mondjuk meg kell hagyni, böngészést tekintve a Safari elég komoly versenyző. Én személy szerint nagyon meg vagyok elégedve vele, ugyanakkor több almás blogger, újságíró olyanokra esküszik, mint  a Google app. Ezért ebben a kategóriában nem hírdetnék egyértelmű győztest, bár sokatmondó, hogy a Safari alapértelmezett keresője is a googleé.

Útbaigazításhoz és minden térképhez köthető dologhoz, de még sokszor adott üzletek, vállalkozások lecsekkoláshoz is egyértelmű választottam a Google Maps - ezzel pedig az iPhone tulajdonosok nagy része így van. Itthon egyértelműen nem rúghat labdába az Apple saját térképe. Nem csak azért, mert a tömegközlekedésről fogalma sincs jóformán a Bay Areat leszámítva, hanem pontosan úgy viselkedik sokszor, mint a legrosszabb, legsztereotipikusabb, legbutább amerikai aki azt sem tudja, hogy Európa egy kontinens. Számomra vezetéshez is tökéletesen megfelel - hiába esküsznek sokan komolyabb, fizetős appokra - mindig naprakész az infó és fantasztikus a felhasználói felület a Google térképénél, ráadásul külföldön sem hagyott még sosem cserben, legyen az Európa vagy Amerika.

Emailezéshez tökéletes választás a Gmail vagy éppen az Outlook - ami még naptárként is remek. A két riválistól eltekintve, egy kisebb fejlesztőcsapat appja, a Timepage is remek naptár applikáció. Ugyanakkor a három közül az Outlook ötvözi talán legjobban az email és naptár funkciókat - akármennyire hihetetlen is ez.

Ha már Gmail, érdemes megemlékeznünk a Google Drive-ról is. Jóval komolyabb tárhelyet és nevetségesen több lehetőséget kapunk, mint az Apple felhőjének esetében. Ha fizetnénk még több tárhelyért, ár-érték arányban is a Google áll magasan az élen. Tökéletesen alkalmas egyetemi, iskolai célokra vagy személyes, illetve munkahelyi anyagok megosztására és tárolására. Offline menthető minden, az app iPad verziója pedig maga a gyönyör. Ha már adatmentés! A Google Photos remek választás fotóink biztonsági mentéséhez. Ha pedig már fotók, akkor szintén a színesbetűs keresőjével híressé vált cégtől jön: a Snapseed nagyon jól használható, ingyenes képszerkesztő.  Ja, és még valami ezekről a Google appokról. A legszebb az egészben, hogy a Maps, Gmail, Drive stb. ezerszer szebb, megbízhatóbban, pörgősebben fut iOS-en, mint bármelyik androidos készüléken. Ez egyrészt komoly fejtörést okozhat az Apple-nek a jövőben, hogy vetélytársai gyártják a legnépszerűbb appokat a legnépszerűbb termékére, viszont Google is összekaphatná már mobil operációs rendszerét - vagy megregulázhatná a leszerződött gyártókat.

Említsünk nagyon gyorsan szót még egy harmadik feles appról, ami nem más mint a Dropbox. Szerintem senkinek sem ismeretlen - ha máshonnan nem, akkor PC-ről. Szintén remek a felhasználói felület és funkcionalitás - egyik kedvenc iOS appom, vicces, tudom - de ami igazán különlegessé teszi az a Touch ID integráció! Nincs szükség semmilyen jailbreak tweakre, vagy egy másik  - jó eséllyel fizetős - "jeslszó manager" appra. Kényes dolgainkat nyugodtan menthetjük oda telefonunkról. Egy kérdésem van már csak: a beépített, úgynevezett stock applikációknál (például Fotók, Üzenetek - lásd fentebb őket) miért nem alap dolog ez?

Persze szívem, nyomathatod a Temple Runt a telefonom - ja, hogy a képeket nem tudod megnézni, hát sorry.

Apple, légyszíves használd ki a Touch ID-ben rejlő lehetőségeket!

Vegyünk még sorra gyorsan két Microsoft appot - fullasztó volt eddig a Google fölény! A Skype remek FaceTime helyettesítő, egy nagyon egyszerű oknál fogva: nem kell hozzá "iEszköz"! Tehát bevonhatjuk a beszélgetésbe szegény keményfejű droidos ismerősünket is például. A másik Microsoft alkalmazás pedig, az Xbox One Smart Glass. Mint megrögzött Xbox fan, nagyon hasznos és jópofa appnak tartom, az App Store értékelése és a tech blogok is teljesen meg vannak elégedve vele egyébként. Még egy kis Microsoft: szerintem mindenki utál irodai alkalmazást mobilon használni (vegyünk ide minden "produktivitás appot"), de ha nagyon muszáj a Microsoft Office applikációk kihúzhatnak a bajból. Persze tudom, van beépítve ilyesmi az iPhone-ba. Hogy azok mennyire használhatóak? Hm, döntse el ki-ki maga.

Azzal, hogy az almás cég hagyja legnagyobb ellenfelei színterévé válni a top termékét, úgy csak ők gyűjtenek még több adatot, majd még több felhasználót, akiket végül a saját ökoszisztémájukban is tarthatnak. Érdekes lesz látni az elkövetkezendő, mondjuk három évben hová is fog ez vezetni.

Forrás: bgr.com cikke nyomán


Kommentek megjelenítése