Mit tehetünk a zsebkarcokkal?

Tippek és trükkök   |   2014.06.29 - 09:46   |   Írta: H.A   |   28294
29. jún Mit tehetünk a zsebkarcokkal?

Különféle tokokkal és fóliákkal ugyan elkerülhetőek, de azért sokakat érintő probléma a hordozható eszközökön megjelenő karcok.

Akár zsebkarcok. Ökölszabály, hogy minél kisebbek, annál szebben lehet őket eltüntetni. Ugyanis iPhone felhasználók szerint el lehet őket tüntetni, méghozzá otthonunkban található különféle szerekkel.

Mivel házilag készíthető tokokról már írtunk, ezért most követve a DIY vonalat, ezúttal az otthoni karceltüntetés a téma. A kedves olvasóknak többféle opciót is feltárunk, amik közül is választhatnak. Viszont a finomabb módszerek kivételével inkább érdekességként írunk minderről és senkit sem biztatunk arra, hogy valóban kipróbálja mindezt. Ha mégis bárki úgy dönt, hogy tesz egy próbát, az abból eredő károkért a HasználtAlma.hu felelősséget nem vállal, tehát a lenti módszereket kizárólag saját felelősségre próbálgassák a kedves olvasók.

1. Fogkrém

Egy kis fogkrém egy vattapamacsra és máris eltüntethetőek a karcok a kijelzőről. Csak annyi a fontos, hogy a fogkrém állaga klasszikus kenőcsjellegű legyen és ne zselé állagú. A vattapamacsot bevetve, körkörös mozdulatokkal meg kell dörzsölni a felületet, egészen addig ismételve a műveletet, amíg a karcok eltűnnek. Utána egy nedves ronggyal letörölni a fogpasztát. Kész a karcmentes kijelző. Vagy nem… 

2. Autópolírozó paszta

Bevallom, hogy ez bennem már erősebb kételyt kelt, mint a fogkrém. Bár tudom, hogy az autó fényezése is alapvetően érzékeny felület a sikálást illetően, de ez az egyik olyan módszert, aminél kifejezetten, és újra hangsúlyozom, hogy csak a bátrak és csakis saját felelősségükre próbálják ki!

karcok2

3. Csiszolópapír vagy reszelő

Ezt leírni is fáj. A módszer egy Twitter felhasználótól származik, aki leejtette a telefonját és a szélén a fém rész durván megsérült. Hát, ehhez már tényleg nagy merészségre van szükség. Ezen a helyen a forrásunk is megjegyzi, hogy csak és kizárólag a legfinomabb csiszolópapírral (reszelővel) érdemes próbálkozni és azzal is nagyon körültekintően és óvatosan, mivel a dolognak több lehet a kára, mint a haszna. Finom csiszoló felületet csak nagyon kicsit kell rányomni a készülékre, gyakran ellenőrizve a végeredményt.

karcok3

4. Szódabikarbóna

Két rész szódabikarbónát (pl. a gyógyszertárban kapható az igazán finom szemcséjű), egy rész vízzel keverjünk össze egy tálkában, hogy egy sűrű masszát kapjunk. Ebből használva egy tiszta, puha anyaggal, körkörös mozdulatokkal átdörzsölve a felületet szintén polírozó hatást érhetünk el. A fogkrémhez hasonlóan ezután is érdemes egy száraz ruhával áttörölni.   

5. Hintőpor

Ugyanúgy alkalmazható, mint a szódabikarbóna, vízzel keverve, bár míg a szódabikarbónának van egy kis maró hatása is, ennek nagy valószínűséggel nincs. A babák popsija csak nem hazudik az ügyben…

6. Növényi olaj

Egészen picike karcokhoz nyújthat átmeneti megoldást egy picike növényi (pl. napraforgó) olajat cseppenteni a kényes részre és átdörzsölni vele.

7. Sidol, Cif, és társaik

A háztartási fémtisztítók és súrolószerek is bevethetőek az ügy érdekében a fent leírt igazán „bonyolult” módokon, de a forrásunk itt is kiemelte a saját felelősségre mondatot, így mi is megtesszük, újra. 

Egyébként az összes módszer lényege a polírozás, ami ugye nem csak esztétikai célokat szolgál, hanem autók esetében az oxidációs nyomokat is eltünteti, illetve a különféle szennyeződéseket. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy esetünkben olyan műszaki cikkekről van szó, amik nem vízállók, vagyis vannak olyan nyílásaik, ahol, ha bármilyen folyadék éri őket, az ott belefolyhat és ezzel kárt tehet a készülékben. Vagyis nagyon fontos egyrészt az, hogy bárki, aki nekiáll saját szakállára csak tényleg nagy körültekintéssel tegye és figyeljen oda, mert azon túl, hogy nagyobb karcot is okozhat a meglévőnél, de még a különféle nyílásokon befolyó anyagok is károsíthatják a készüléket.
(Különösen érdemes extra figyelmet fordítani az iPhone 4 széria esetében a Home gombra, ami körül a nyíláson be tud folyni pl. víz és akár irányíthatatlanná teheti a telefont!)

Kép forrása: Cult of Mac és

www.expertreviews.co.uk

Cikk: mashable.com

 

MentésMentés


Kommentek megjelenítése