Apple Watch Ultra 2 – búvár teszt, 40 méter mélyen

Tesztek   |   2023.11.05 - 18:31   |   Írta: ARPII   |   4771
05. nov Apple Watch Ultra 2 – búvár teszt, 40 méter mélyen

Leteszteltük, vajon tényleg ér ennyi pénzt az Apple új órája.

 

Az Apple Watch már így is a világ legnagyobb darabszámában eladott órája, nem, nem okosórája, hanem órája is, lehagyva minden más hagyományos márkát. Az amerikai cégnek azonban ez még mindig nem elég, nagyobb szeletet szeretnének a tortából, így tavaly bemutatták az Apple Watch Ultrát, ami hosszabb üzemidővel, robusztusabb titán házzal és még sok egyéb tulajdonsággal kedveskedik azoknak a felhasználóknak, akik szeretik az extrém helyzeteket.

 

 

Én a tesztben most kizárólag az Ultra 2 búvár képességeit fogom vizsgálni, illetve kikérem Linter Ákos, hivatásos búvároktató véleményét is, akinek több mint 1400 merülése van, így tud egyet s mást a búvár komputerekről. Az óra az Alma-Bolt jóvoltából volt nálunk tesztelésen, amit ezúton is szeretnénk Nekik megköszönni.

 

Külső

Itt funkcionalitás téren szeretnék beszélni a megjelenésről, nem pedig dizájn szempontból, hiszen utóbbi ízlés kérdése. Az óra titán házat kapott, zafír kristályüveggel a kijelzőn, ami elsőre túlzásnak hathat, viszont extrém sportok közben ez igen jól jöhet.

 

Bevallom, ha a sima alumínium házas Apple Watch-ommal megyek, akkor nem kicsit féltettem volna az ütődésektől, karcoktól, hiszen itt rengeteg felszerelés lóg rajtunk, ami bizony nagy kockázatot jelent az órára. Az egy hetes egyiptomi búvárkodásunk alatt viszont egyetlen apró karc sem keletkezett az Ultra 2-őn, ami szerintem önmagáért beszél.

Az órát három féle típusú szíjjal kérhetjük, búvárkodáshoz az „Óceán” névre hallgató ajánlott, ami kifejezetten vízi sportokhoz lett kitalálva, fluorelasztomer gumiból, titán csatokkal. Ez maximálisan jól tartott, sosem éreztem azt, hogy véletlenül kinyílna, vagy lecsúszna a kezemről. Azonban nem mindegyik búvárruhára lehetett ráhúzni, ami szerintem egy nagy mínusz pont, hiszen az órát nagy részben ilyen célra is reklámozzák. Nekem az 5mm-es nedves ruhámra nem fért rá, amit így fel kellett hajtanom, ez pedig hidegebb vízben nem éppen a legkívánatosabb.

 

Eltérés még a sima Apple Watch-hoz képest a „Művelet gomb” (Action button), ami egy vidám narancsszínben kapott helyet az óra bal oldalán. Ez egy testre szabható gomb, amit szinte bármire ráprogramozhatunk, stopper indítástól, a különböző alkalmazások megnyitásán át egészen a bonyolultabb „Parancsok” végrehajtásáig. Így természetesen a „Mélység”, valamint Oceanic+ búvár appot is ráprogramozhatjuk, ami nagyon kényelmes. Ezek persze automatikusan is el tudnak indulni, amint vízbe helyezzük az órát. Ez egy igazán Apple-ös fícsör, közelebb hozza a technológiát az emberekhez, és még csak gondolkodnunk sem kell, az óra mindent megcsinál nekünk.

 

Funkciók

Első körben kezdjük azzal, hogy mik azok a funkciók, amikkel egy búvár komputernek rendelkeznie kell, majd beszélek arról is, hogy az Ultra 2 hogyan teljesít ezen a téren.

 

Mit kell tudnia jelezni egy rekreációs búvár komputernek?

  • Aktuális mélység
  • Maximális mélység
  • Fenék idő
  • Víz hőmérséklet
  • Emelkedési sebesség
  • Levegő és nitrox kezelése
  • Vizuális / audio jelzések

 

Minden alkalommal az Apple Watch Ultra 2-vel merültünk, összesen 22 alkalommal, az óra pedig vagy rajtam volt, vagy Ákoson, így volt bőven időnk kitapasztalni a működését. Az aktuális mélység mindig látható a kijelző tetején, itt összehasonlítottuk a mérést Ákos 450-500 000 Ft-os Shearwater 2-es búvárkomputerével, és legrosszabb esetben is csak 10cm eltérés volt a kettő eszköz között, ami egy remek eredmény.

 

Az eszköz kijelzőjét nem tudjuk érintéssel kezelni víz alatt, értelemszerűen, ebben a két gomb, és a forgatható korona segít nekünk. Utóbbival tudunk váltani a különböző infó kártyák között, így láthatjuk a maximális mélységet, a víz hőmérsékletét, az iránytűt, a gázkeverékünk arányát, az aktuális időt, az akkumulátor töltöttségét, és még sok mást is.

Az óra jelezte, ha túl gyorsan emelkedtünk, illetve az 5 méteren lévő 3 perces biztonsági megállót is, ezt pedig vizuálisan, és erős rezgéssel is, így egyszer sem hagytuk ezeket figyelmen kívül.

 

Amennyiben nitroxxal merülünk, vagyis nem hagyományos levegővel, ami a felszínen is van (21% oxigén, 78% nitrogén, 1% egyéb gáz). Például 32%, 36%, vagy akár 40%-os oxigénnel, akkor nagyon óvatosnak kell lenni, hogy ne merüljünk egy bizonyos szint alá, ekkor ugyanis oxigénmérgezést is kaphatunk. Ezt úgy kerülhetjük el, ha a gázkeverékünket összevetjük az abszolút nyomással, és ebből megkapjuk a maximális merülési mélységünket.

Nos, az Ultra ezt kiszámolja helyettünk, ami egy hasznos funkció, és kiveszi az egyenletből az emberi tévedés lehetőségét is. Itt egyszerűen csak beírjuk, hogy hány százalékos oxigénnel merülünk, és az óra már meg is adja a maximális merülési mélységünket, amire figyelmeztet is, ha esetleg véletlenül túllépnénk.

 

Egy búvárnak fel kell jegyeznie minden merülését, ami igencsak időigényes, az emlékezetünk pedig nem mindig pontos, amit szintén megkönnyít, hogy az Ultra szinte minden adatot tárol a merülésünkről, amit egyszerűen át tudunk szinkronizálni az iPhone-unkra. Nekem itt volt egy kisebb negatív tapasztalatom, ugyanis ez nekem nem sikerült elsőre, az app hibájából, amit bizonyára szoftverfrissítéssel kiküszöbölnek majd, de azért mindenképpen szerettem volna ezt a tapasztalatot is megosztani.

 

Illetve még egy kisebb negatívum, amivel biztos számolt az Apple is, de pontosan tudták, hogy ez annyira nem fogja zavarni az embereket, hogy másik opciót válasszanak az Ultra helyett. Itt az Oceanic+ alkalmazás előfizetésére gondolok, ami nélkül nem is tudjuk használni az órát, mint búvár komputer. Ezt egyetlen másik gyártó sem csinálja, minden esetben egyszer kell fizetni, amikor megvesszük az órát, és kész. Több opció is van, havi, illetve éves előfizetés is, a kézenfekvő hetit valamiért kihagyták. Előbbi 3 990 Ft, ami azért nem a világ vége, különösen, ha azt nézzük, hogy mennyibe kerül, egy egyhetes búvár túra, viszont mégis hagy maga után egy kellemetlen szájízt.

Részben esztétikai, viszont funkcionális pont is, amit érdemes kiemelni, hogy az Ultra 2 kijelzője színes, ami nem meglepő gondolom. Abban a tekintetben viszont mindenképpen előny, ha azt nézzük, hogy a legtöbb búvár komputer megjelenítője monokróm (fekete-fehér), és nem éppen a legvilágosabb, szemben az Ultrával, aminek 3 000 nites fényereje van, ez pedig porba döngöli az összes versenytársat.

 

A piszkos anyagiak

Adott egy szinte tökéletes termék, ami nem csak hogy egy okosóra, hanem búvárkomputer is egyben, na de hol van itt a csavar? Ezt a tudást bizony meg kell fizetni, az Apple Watch Ultra 2 ugyanis 380 000 Ft-ba kerül, ami nem kevés pénz. Viszont, ahogy a mondás is tartja, drága az, ami nem éri meg, egy jó termék esetleg sokba kerül, szerintem pedig az Ultra inkább az utóbbi kategóriát erősíti.

Egy szimpla Apple Watch Series 9 ára jelenleg 189 990 Ft – 41mm, illetve 204 990 Ft – 45mm-ről indul, mérettől függően, Cellular nélkül, kb. 1 napos üzemidővel. Egy nagyjából hasonló tudású búvár komputer pedig kb. 150 – 250 000 Ft-ba kerül. Ezt a két számot ha összeadjuk, akkor hamar kijön, hogy nem is olyan drága az Ultra. Ő ráadásul akár 4 napos üzemidővel is bír, napi 3-5 búvárkodás mellett ez kb. 2, ami még mindig nagyon jó, okos óra fronton. Emellett pedig Cellular is van benne, így az iPhone-unk nélkül is tudunk vele hívásokat indítani és fogadni. 

Ezeket figyelembe véve én azt tudom mondani, hogy aki egy strapabíró órát keres, és szokott búvárkodni, annak nagyon is meg tudja érni egy Apple Watch Ultra 2. Az óra az Alma-Bolt jóvoltából volt nálunk teszten, amit ez úton is szeretnénk Nekik megköszönni, ezen a linken keresztül pedig akár Ti is meg tudjátok vásárolni, amennyiben megtetszett Nektek.


Kommentek megjelenítése