Jobb, mint egy iPhone 12 Pro Max? - Teszten a Samsung Galaxy S21 Ultra

Tesztek   |   2021.01.21 - 17:00   |   Írta: H.A   |   5247
21. jan Jobb, mint egy iPhone 12 Pro Max? - Teszten a Samsung Galaxy S21 Ultra

Megérkezett a Samsung 2021-es csúcskészüléke, mely körülbelül akkora és annyiba kerül, mint az Apple 2020 végén kijött nagyágyúja. Kipróbáltuk, hogy mit tud a gyakorlatban.

Az Apple tavaly ősszel igen magasra helyezte a lécet azzal, hogy piacra dobta valaha készült legnagyobb, legjobb kijelzős, legszuperebb kamerás és egyben legdrágább okostelefonját, az általunk is alaposan letesztelt iPhone 12 Pro Maxet. A Samsung erre adott válaszára nem kellett sokat várnunk, ugyanis 2021-ben minden korábbinál hamarabb, már január közepén leleplezték a cég aktuális csúcsmobilját, a Galaxy S21 Ultrát. A vásárlói elvárások igen magasak, de vajon mit nyújt a pénzünkért cserébe a boltokba január utolsó napjaiban megérkező dél-koreai high-end készülék?

Ha már a 12 Pro Maxet is túl nagynak találtuk, akkor egész biztos, hogy a kicsit még nagyobb S21 Ultrát nem nekünk találták. Nincs mit szépíteni, hatalmas készülékek ezek, melyek egy kisebb női tenyérben nagyon esetlenül viselkednek, de még a férfi vásárlók közül is sokan akadhatnak olyanok, akiknél kiüti a biztosítékot ezeknek a telefonoknak a mérete és tömege. Az S21 Ultra kicsit hosszabb és keskenyebb, illetve vastagabb almás riválisánál, miközben annál 1, azaz egyetlen grammal nyom csak kevesebbet a mérlegen. Egész pontosan 227 grammot.

A fémkeretes készüléket elöl és hátul is a legerősebb Gorilla Glass Victus üveglap borítja, ám ezek közül a hátsó matt példány a gyakorlatban inkább fémnek érződik, semmint üvegnek. Az anyagválasztást és az összeszerelési minőséget egyáltalán nem érheti kritika, ami persze el is várható így félmillió forint magasságában egy okostelefontól. A hangerőt jobb oldalt lehet állítani és ide került a bekapcsológomb is, az ellentétes oldal viszont teljesen kihasználatlan. A szabványos USB-C csatlakozó aljzat alul középen keresendő, tőle balra a két SIM-et fogadó kis tálca, jobbra pedig a kiegészítő hangszóró található. A sztereó hangszórópár erőteljesen és kiváló hangminőségben szólaltatja meg kedvenc muzsikáinkat, jack dugalj nincs, és egyre kevesebbeknek hiányzik. A kijelzőbe szerelt ujjlenyomat-szenzor sokat fejlődött, gyors és megbízható.

A kijelző képátlója az elődhöz képest 6,9-ről 6,8 colra csökkent, ami minimális visszalépés, illetve ily módon elhanyagolható a képméretbeli különbség a 6,7 colos csúcs-iPhone-hoz képest is. Míg utóbbin hatalmas a notch, addig a Samsung kijelzőjén csak egy parányi kis lyuk található, mely egy nem kevesebb, mint 40 megapixeles képérzékelőt rejt magában. Pixelsűrűség fronton az S21 Ultrának áll a zászló, de a gyakorlatban nem igazán érzékelhető, hogy 458 helyett 515 ppi-t kapunk, mint ahogy fényerő tekintetében is csak kicsit teljesít jobban a koreai versenyző. Az AMOLED technológia mindkét mobilban hasonló, így kontraszt, színvilág és betekintési szög tekintetben nem igazán vannak különbségek. Mindkét telefon kijelzője gyönyörű.

Az Apple-t sok kritika érte, hogy miért nem lépett feljebb a 60 Hz-es frissítésről akkor, amikor a Samsung már 2020 elején megtette ezt. Erre körülbelül annyi a nem hivatalos válasz, hogy a nagyobb fogyasztás miatt. A 120 Hz-es S20 Ultra nem is fogyasztott keveset, viszont az utódjában már adaptív, 10 és 120 Hz között váltogatni képes technika rejtőzik, ami úgy biztosít gördülékeny felhasználói élményt, hogy nem harap túl nagyot az akkumulátorból. Ugyancsak újdonság az S Pen támogatása, vagyis immár nemcsak a Note-ok, hanem az S-sorozat új csúcsmodellje is kezelhető cerkával. Az S21 Ultra Bluetooth nélküli cerkája persze nem olyan okos, mint a Note-oké, ráadásul nincs neki rejtekhelye a mobilban és nem is jár alapáron, hanem 13 ezer forintba kerül. 

Míg az Apple 2020-ban lényegében csak maszatolt azzal, hogy 2x-es helyett 2,5x-es optikai zoommal vértezte fel csúcsmodelljét, addig a Samsung 2021 elején egy 3x-os és egy 10x-es nagyításra képes kamerával váltotta fel az S20 Ultra 4x-es zoomját. Ráadásul mostantól a 30x-os, sőt még a 100x-os hibrid zoom is egész jól használható, köszönhetően a korábbinál fejlettebb stabilizálásnak. A nagylátószögű kamera remek autofókuszt virít, a főkamera pedig újgenerációs 108 megapixeles szenzort kapott, a korábbi AF-problémákkal leszámoló lézeres élességállítással kiegészítve. 

Az alap látószög 26-ról 24 milliméterre nőtt, a képminőség nappal és éjszakai körülmények mellett is javult. Alaphelyzetben 12 megapixeles fotók készülnek, és ahogy eddig, úgy a 108 megapixeles képek most sem tartalmaznak kilencszer több apró részletet. Az S21 Ultra összes kamerája képes 4K/60 fps videókat készíteni, a főkamera számára pedig a 8K/24 fps mozgóképek rögzítése sem okoz gondot, sőt, 8K videózás közben a fotózásnak sincs akadálya. A kezdő fotósok örülhetnek a galéria tárgyeltávolító, vagyis egyszerű retusálást lehetővé tevő funkciójának, a 12 bites RAW támogatással pedig a haladóknak kedvez a gyártó. 

A 12-es iPhone-okban debütált A14 Bionic volt az iparág első 5 nanométeres csíkszélességű chipsete, és az S21 szériával most a Samsung is előrelépett 7-ről 5 nanométerre. A nálunk Exynos 2100, a világ egyes más részein Snapdragon 888 chipsettel szerelt S21 Ultra körülbelül 20-35 százalékkal gyorsabb az elődjénél, és az iPhone 12 Pro Maxhez hasonlóan minden körülmények mellett villámgyors. Alaphelyzetben 12 GB RAM jár, ami a duplája az almás rivális 6 GB-jának, az Android és az iOS működése közötti alapvető különbségek miatt viszont ez nem jelent hátrányt az iPhone esetében. Az abszolút csúcs S21 Ultrában egyébként 16 GB RAM rejtőzik. A flashmemória mindkét telefon esetében kiviteltől függően 128, 256, illetve 512 GB kapacitású, és sok samsungos bánatára a microSD bővíthetőséget nyugdíjba küldte a gyártó. Emiatt a 128 GB-os alapmodell felé érdemes óvatosan közelíteni, főleg akkor, ha például gyakran szeretnénk irdatlan méretű 8K videókat készíteni. 

Az S21 Ultra ugyanúgy 5000-es aksit kapott, mint az elődje, és ezzel szemben áll az iPhone 12 Ultra szerényen 3687 mAh kapacitású telepe. Az üzemidő ennek ellenére nagyon hasonló, mind az androidos, mind az iOS-es telefon nagyjából egy napot bír egy töltéssel, gyakori nyomkodás mellett. A Samsung ősszel erősen adta az ívet az Apple-nek a töltőfej és a headset alapcsomagból való kispórolása miatt, erre most az S21 széria is hasonló formában kerül forgalomba. Ráadásul valamilyen furcsa okból kifolyólag 45 W helyett már csak 25 W-ot képes felvenni az S21 Ultra, ami mondjuk még mindig kicsit komolyabb érték a 12 Pro Max 20 W-jánál, de messze elmarad a riválisok 50 W fölötti csúcstempója mögött. Míg a 12 Pro Max 35 perc alatt tölthető 0-ról 50 százalékra, az S21 Ultra esetében ehhez 30 percre van szükség. 

Wireless fronton is bőven van lemaradás: míg egyes készülékek ma már 50 W-tal tölthetők ily módon, az S21 Ultra és az iPhone 12 Pro Max e tekintetben csak 15 W-ra képes. Mindkét készülék alaphelyzetben 5G kompatibilis. Az Apple mobilja Wi-Fi 6 támogatást élvez, ezzel szemben a Samsung újdonsága már a legújabb Wi-Fi 6E routereket is támogatja, ami a 6 GHz-es sávnak köszönhetően minden korábbinál nagyobb sebességgel és kiváló lefedettséggel kecsegtet. Bluetooth fronton az iPhone 5.0-át, a Galaxy 5.2-t tud. 

A január 29-én boltokba kerülő Samsung Galaxy S21 Ultra minimum 480 ezer forint ellenében vihető haza, ennyi ugyanis a 128 GB-os alapmodell hivatalos listaára. Vagyis pontosan ugyanannyi, mint amennyibe a 128-as Apple iPhone 12 Pro Max kerül. A 256 GB-os, illetve 512 GB-os S21 Ultráért rendre 500, illetve 550 ezer forintot kérnek el, és az előrendelők egy 90 ezer forint értékű Galaxy Buds Pro zajszűrős fülhallgatót kapnak ajándékba. Összehasonlításképp, a 256-os, illetve 512-es iPhone 12 Pro Max rendre 524, illetve 612 ezer forintba kerül. 

Kapcsolódó cikkek:

 




Kommentek megjelenítése