Az Illustratort már iPad-en is használhatjuk

Tech Hírek   |   2020.10.26 - 08:13   |   Írta: H.A   |   875
26. okt Az Illustratort már iPad-en is használhatjuk

Nagy előrelépést jelent a grafikusok és hobbi-grafikusok számára az Illustrator megjelenése az iPad-környezetben. Az Adobe betartotta az ígéretét, az Illustrator megjelent iPad-re is!

A raszteres programok használói nem panaszkodhatnak, hiszen számukra több kiváló alkalmazás áll rendelkezésre iPad-en is; említést érdemel például az Affinity Photo és a Procreate, amelyek professzionális felhasználást is lehetővé tesznek. Vektoros programokból azonban sokkal kisebb a választék, különösen abban az esetben, ha professzionális grafikai megoldásokra van szükség. A problémát némileg mérsékelni tudja a Affinity Designer, ami munkára is egészen jól használható, bár az asztali eszközökről ismert Illustrator-ral nem tudja felvenni a versenyt. 

Nem csoda, hogy az iPad-dal rendelkező grafikusok igencsak várták már, hogy megérkezzen a kompatibilis változat.

Nagyon jó hír a grafikusok számára az is, hogy a tavalyi Ipad-es megjelenése óta a Photoshop rengeteget fejlődött, így bizakodók lehetnek az Illustrator-ral kapcsolatban is. A Photoshop iPad-es változatáról sokan úgy vélik, hogy alkalmas akár professzionális felhasználásra is, ez azonban csak az esetben jelenthető ki ilyen bizonyossággal, ha egyszerűbb műveletek elvégzése szükséges. Erősen szubjektív, hogy az iPad-es Photoshop képes-e kiváltani az asztali gépeken futtatható verziót.

Az irány mégis nagyon biztató, hiszen az iPad-re optimalizált grafikai alkalmazások gyors ütemben fejlődnek. Sőt, már a tavalyi Adobe MAX rendezvényen bemutatott előzetes alapján tudni lehetett, hogy az iPad-es Illustrator meglepően okos lesz. Olyan megoldások és fejlesztések is bekerültek, amelyek az asztali változatban nem is léteznek! Az iPad-es verzió tehát nem az asztali lebutított verziója. A mintázat méretezése, a szimmetrikus rajzolás, a bonyolultabb minták létrehozása rendkívül kényelmes módon valósul meg, de ezeken kívül számos eszköz arra enged következtetni, hogy az Illustrator nem csak felveszi a versenyt az Photoshop-pal iPad készülékeken, hanem le is körözi. 

A iPad-változat esetén maximálisan ezer artboard áll rendelkezésre; meghatározhatjuk, hogy pont, pixel, inch, centiméter vagy milliméter alapú legyen a felület, illetve választhatunk RGB és CMYK színterek közül.

Tény azonban, hogy az eszközök tekintetében még van hova fejlődni. Egyelőre csak azok az eszközök használhatók, amelyek kifejezetten alapfunkciókat szolgálnak. A kijelölőeszközök, a vektorpontok közötti rajzolás, ecsetek, radír természetesen már elérhető, és persze sok más, ami szükséges az alapszintű vektorgrafikus munkához. Említést érdemel a többféle módon használható szövegeszköz is; készíthetünk függőleges vagy akár görbe szövegeket is. Betűkészleteket az Adobe Fonts-ból tölthetünk le. Nagyszerű szolgálatot tesznek a különböző segédvonalak és a smart guide-ok is. Az „Align” eszköz pedig abban segít, hogy a nekünk megfelelő módon illesztjük egymáshoz a különböző alakzatokat.


Kommentek megjelenítése