Íme a 30 ezer forintos kínai iPhone X másolat

Tech Hírek   |   2018.07.23 - 19:51   |   Írta: SzavaRicsi   |   20126
23. júl Íme a 30 ezer forintos kínai iPhone X másolat

Tálcán kínálja a felhasználó adatait a kínai koppincs.

Egyenesen Sencsen egyik piacáról repítették a Motherboard újságírójának postaládájába a 100 dolláros, azaz 28 ezer forintos iPhone X-et. Persze nem egy alkalmazott szaladt ki egy zsák iPhone-nal  a Foxconn gyárából, hogy durván áron alul passzolja el azokat, hanem ezúttal is egy klónról van szó. A kamu iPhone-ok azonban legalább annyi érdekes részletet rejtenek, mint az eredeti mobilok.

 Az újságíró szerint az okosmobil külsőre nagyon közel áll az eredetihez - még ha ez a képekből nem is érződik teljesen. A méretektől kezdve a gombokon át, egészen egy működő Lightning-portig szinte minden a helyén volt. Mondjuk a felső érzékelősáv, azaz a notch csak egy szoftveres kihagyás a képernyőn, így a képernyő feletti rész erősen árulkodó, de ettől eltekintve egész jó munkát végeztek a másolók. Még a mobil hátulján található IMEI is egy iPhone X-hez vezet. Jó kérdés, hogy kiéhez.

A bootolás és a menük erősen hasonlítanak az iOS-re, de néhol azért kiütközik, hogy csak egy módosított Androidról van szó. Sebességében azért nem az eredeti szintjét képviseli, de első látásra bárkit megtrükközhet az ügyesen lemásolt dizájn. Még a FaceID beállításai is működtek – igaz, bárki arcára felold a rendkívül jóhiszemű, vagy borzasztó arcmemóriával ellátott kínai iPhone.

A billentyűzet mondjuk egyértelműen egy androidos klaviatúra, az „App Store” összeomlásakor pedig a Google Play leállásáról figyelmeztet a mobil. Emellett a Podcastok a YouTube-ot, míg a Térképek a Google Térképet tárja elénk.

Ennyiért nem rossz ez –mondanánk, ha csak a sebességről és az ilyen-olyan funkciók hiányáról lenne szó, pedig az igazi érvágásról még nem is beszéltünk.

Az érdekes, vicces sztori a kiberbiztonsági szakértők boncasztalán válik horrorrá, ahol olyan részleteket tárnak fel, amikre elsőre nem gondolnánk. Az okostelefonnak nincs valódi védelme, ami még csak a dolog enyhébb része. Számos hátsó ajtót rejtettek az alkalmazásokba, amik hozzáférnek az üzeneteinkhez és a hívásainkhoz is. Egyáltalán nem ajánlott semmilyen felhasználói fiókba sem bejelentkezni az ilyen telefonokkal, ráadásul a szoftvereket különböző fejlesztőktől szedték össze, ami azt jelenti, hogy mindenki úgy pakolta bele a saját adathalász kódját a telefonba, ahogyan csak akarta.

Az egyik szakértő szerint az előtelepített alkalmazások zöme veszélyes, ha nem egy az egyben kémprogram. A hamis Safarin keresztül például távolról futtathatnak le kódokat a telefonon, de talán a legrosszabb, hogy az iCloud bejelentkezési adatokat egy olyan adatbázisban tárolja a mobil, amit bármely alkalmazás elér. Márpedig senki sem akarhatja, hogy ezek az alkalmazások hozzáférjenek a jelszavához.

A szakértő azt ajánlotta, hogy ha bárki valamennyire is értékesnek tartja a saját adatait, jelszavait, bármit, akkor ne nyúljon a 30 ezer forintos kínai iPhone-hoz.

Zárásként pedig lássuk, hogy mit is rejt igazából a „gépháztető”:

Belül már nem igazán adtak arra, hogy valamelyest is hasonlítsanak az eredetire. A hanyagul összetákolt mobilt fémlapok tartják össze, ami miatt a szétszedés egyenesen rombolásnak minősül. A valódi iPhone-hoz hasonlóan elhelyezett akkumulátort is egy ilyen elem tartja a helyén, ami ellehetetleníti a cserét. A komponensek egyébként a legolcsóbb, Kínában gyártott elemek, amik nagyon jól tükrözik a telefon árát. Mondjuk ezekkel a filléres alkatrészekkel lehet, hogy a klón 28 000 forintos árcédulájára is azt mondhatjuk, hogy ez „egy túlárazott készülék”.

Forrás: AppleRider

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése