iCloud Photo Library: Minden amit tudni érdemes róla

Tech Hírek   |   2015.03.04 - 15:59   |   Írta: Zoltan C   |   1117

 

Elérhető az OS X 10.10.3 publikus bétája és ezzel együtt az új Photos app - ami nem más mint az iPhoto és Aperture helyettese egyben. Ezzel kiteljesedik a platformokon átívelő iCloud Photo Library szolgáltatás kiépítése. Beváltva ezzel az Apple "Continuity" jelmondatát/ígéretét.

Képernyőfotó 2015-03-04 - 17.17.36

Mi is tulajdonképpen az iCloud Photo Library?

Az Apple-nél volt eddig is hasonló - Photo Stream - de a bétával érkező új szolgáltatás teljesen más abban, hogy a teljes fotó- és videókönyvtárunkat áthelyezi a felhőbe. Ez része az Apple azon törekvésének, hogy megkönnyítsék a Mac és iOS eszközök közötti váltogatást a nap folyamán, biztosítva, hogy minden egyes apró változtatás minél hamarabb megjelenjen mindegyik eszközön. Tehát, ha almás mobilunkkal lövünk egy szelfit, az egyből megtekinthető lesz iPadünkön és Mac számítógépünkön is. Cupertinóban szerették volna már az iOS 8 részeként elindítani a szolgáltatást, de végül vissza lett dobva béta tesztelésre.

Hogyan kapcsoljuk be?

- iOS 8.1 és felette: Beállítások<iCloud<húzzuk be a csúszkát az iCloud Photo Library-nál. Ne felejtsük el, hogy természetesen bejelentkezve kell lennünk iCloudunkba!

- OS X 10.10.3: Rendszerbeállítások, majd iCloud ablak. Ha be vagyunk jelentkezve, akkor egy listát látunk különböző iCloud szolgáltatásokkal. Rákattintunk az opciókra a Fotók mellett, ekkor előjön egy ablak, ahol engedélyezhetjük az iCloud Photo Library működését.

iCloud.com: Az új felhő alapú könyvtárban tárolt fotók elérhetőek az iCloud.com oldalról is. A honlapról szerkeszthetjük is fotófolyamunkat, nyomtathatunk, elküdhetjük emailben őket vagy akár kedvencnek is jelölhetjük.

Beállítások

Képernyőfotó 2015-03-04 - 17.12.33

Az új Fotók applikáció már teljesen úgy lett felépítve az OS X 10.10.3-ban, hogy az iCloud Photo Library-val összedolgozzon - persze nem lesz kötelező használnunk az új szolgáltatást. Ha viszont a használat mellett döntünk, akkor lehetőségünk nyílik arra is, hogy Mac gépünk merevlemezén is meglegyenek a fotók, videók. Sőt, ha az offline elérés mellett helytakarékosságot is szeretnénk, lehetőségünk van csupán kisebb felbontású változatok helyi tárolására. Hasonló opció iOS-ben is elérhető egyébként.

iOS-t és OS X-et használók továbbra is látni fogják a Saját fotóadatfolyam opciót (My Photo Stream), ami az Apple előző ilyen irányú szolgáltatása volt. Ezzel automatikusan szinkronizálhattuk utolsó 1000 fotónkat almás eszközeink között. Amelyik eszközön az új szolgáltatás aktív, ott nem fogjuk látni az előző albumját.

iCloud Photo Library használat közben

Miután megértettük a dolog lényegét, rendkívül hasznosnak fogjuk találni. Szabadon szerkeszthetjük, kezelhetjük képeinket, azzal a bónusszal, hogy a változtatások egyből mindenhol érvényesek lesznek. Az eredeti fotók mindig ott fognak az iCloudban csücsülni, így minden később megbánt változtatás visszacsinálható.

Amit meg kell fontolni, hogy amolyan "mindent vagy semmit" alapon történik az egész. Tehát nincs lehetőségünk csak egyes kiválasztott fotók, videók szinkronizálására. Végső soron csak az nyújt valamiféle megoldást erre a problémára, ha OS X-en több fotótárat kezdünk használni.

Árazás

Képernyőfotó 2015-03-04 - 17.17.24

Fotóink új típusú szinkronizálását bizony megérezhetjük az iCloud felhasználónkkal járó tárhelyünkön. A biztonsági és iCloud Dirve mentések mellé akár csak egy átlag felhasználó fotózási szokásait alapul véve, 20 GB könnyedén megtelik. Jelenleg 5 Gb-ot mindenki kap ingyen, 20 GB havonta már 99 eurócent, 200 GB 3,99 euró, 500 GB 9,99 euró, 1 TB pedig 19,99 euró. Még az igen borsos 1 TB-os tárhely sem biztos, hogy elég sokaknak, ilyenkor nem tehetünk mást mint egyes fotók szolgáltatáson kívüli tárolását, vagy simán csak elfelejtjük az egész szinkronizálós mizériát. Ha betelik az iCloud tárhelyünk, akkor az új képek nem kerülnek szinkronizálásra és feltöltésre.

Mi van, ha kikapcsoljuk?

Tegyük fel, hogy valameddig használjuk, majd inkább hagyjuk a fenébe az egész iCloud Photo Libraryt. Ha ezt egy bizonyos eszközön akarjuk tenni, ugyanoda kell mennünk a beállítások közt, ahol bekapcsoltuk. Ilyen esetben az iCloud a teljes felbontású képek lementését felajánlja nekünk, ezzel élve pedig lehet egy helyi teljes fotótárunk.

Ha a szolgáltatás teljes kikapcsolása mellett döntünk, a tárhely kezelésére kell kattintanunk az iCloud beállításai között. iOS eszközökön ez értelemszerűen a beállítások appban, Mac-en pedig a rendszerbeállításoknál (System Preferences) található. Majd ki kell választanunk a Kikapcsolás és Törlés lehetőséget, amely után 30 nap áll rendelkezésünkre, hogy legalább egy készülékre lementsük fotótárunkat. 

Forrás: macrumors.com


Kommentek megjelenítése