Vigyázz az iPhone-ra! Ne dőlj be a csalóknak!

Tech Hírek   |   2015.02.18 - 12:24   |   Írta: Pausch Rita   |   1151

Ez az írás bár kifejezetten fontos lehet azoknak, akik apróhirdetéssel szeretnének készüléket venni, vagy eladni, de hasznos lehet azok számára is, akik iPhone-t használnak.

sad-iphone

Az „aktivációs zárnak” köszönhetően, a megnőtt iPhone eladások ellenére, nagyban csökkent az iPhone lopások száma. Az iOS 7-tel bevezetett szolgáltatásnak köszönhetően gyakorlatilag lehetetlenné vált, hogy egy iPhone-t másik iTunes ID-vel regisztrálják és használják, amíg azt a korábbi tulajdonosa el nem távolítja az iCloud-ból. Ugyan, egy plusz lépést jelent egy iPhone eladásánál, leválasztani a régi tulajdonosról a készüléket, de a lopásokkal szemben nagyon is hatékony. Éppen ezért is biztatunk mindenkit ennek használatára, illetve ennek ellenőrzését használt készülék vásárlásakor.

Amikor nem hivatalos viszonteladótól, de cégtől vásárol valaki, mindig kérjen számlát! Hiába akarják „okosba” olcsóbban és ÁFA nélkül adni, a saját biztonsága érdekében ebbe senki se menjen bele, még akkor sem, ha a termék garanciája már lejárt!

Apróhirdetések esetén javasoljuk mindenképpen az eredeti számlát, garanciajegyet, akár doboz kérni használt termékek esetén is! A megbízható, jóhiszemű eladók, ha még rendelkeznek ezekkel, jobb, ha egyből jelzik ezt a vevő felé. Viszont ezek több év távlatában nem biztos, hogy rendelkezésre állnak, hiszen az Apple egy év garanciát vállal termékeire és sokan nem őrizgetik az ilyesmit.
Ugyanakkor, ha teljesen új, dobozos készüléket árul valaki, olyankor a készüléknek aktíválatlannak kell lenni, amit az Apple hivatalos oldalán egyszerűen te is le tudsz ellenőrizni! Még akkor is, ha az illető nyerte, vagy kapta a terméket, illetve az külföldről származik.

A használt termékek vásárlása előtt, fontos lehet ellenőrizni a fent említett „aktiválási záron” kívül a garanciát és a szériaszámot. Itt nálunk, az oldalon is megtalálhatóak a bannerek, amik az Apple hivatalos adatbázisához irányítanak.

gariell  aktivációszásell

Mindig jó jelzés érték a termék ára. Nagyon ritka az az eset, hogy valaki bőven ár alatt adja el a terméket. Ha szokásos árnál feltűnően olcsóbban árul valaki, különösen új, dobozos készüléket, az mindig gyanúra adhat okot. Elképzelhető, hogy valakinek gyorsan pénzre van szüksége, azért válik meg Apple termékétől, de jóhiszemű eladó esetén ilyenkor valamivel tudja igazolni az eszköz eredetét.

Egy-két éve az iPhone 4 készülékek esetében jó néhány kínai hamisítvány cserélt gazdát. A jóhiszemű vásárlók szomorúan döbbentek rá, hogy gagyit vettek, amikor regisztrálni akarták készüléküket az Apple-nél. Legjobb úgy vásárolni, hogy a vevő megtekintheti a készüléket. Tudjuk, hogy az internetes kereskedelemmel a távolságok is eltűnni látszanak, de ilyen nagy összegű termékek esetében mégis javasoljuk valahogy megoldani a személyes átadást.  

Semmiképpen sem ajánljuk előreutalással fizetni magánszemélyek esetében. Amennyiben valaki apróhirdetésből vásárol, lehetőség szerint személyesen bonyolítsa az adás-vételt, nyilvános, forgalmas helyen. A bevásárlóközpontok számtalan lehetőséget kínálnak az ilyen ügyletek lebonyolítására.

Az olyan felhasználók esetében, akik sem eladni, sem vásárolni nem akarnak, szintén fontos a készülék biztonsága! A fent említett aktiválási zár, a képernyőzár és a Touch ID használatát mindenképpen javasoljuk.

32 50 stoleniphone04 z

Mostanában egészen új trükk, hogy az utcán csalók leszólítják a telefonnal közlekedőket és arra kérik, hogy egy hívást lebonyolíthassanak, különféle mondvacsinált indokokra hivatkozva. Ismeretlennek SENKI se adja ki a kezéből a készülékét! Ilyenkor, ha tényleg úgy ítéljük meg, hogy az illetőnek szüksége lehet arra a hívásra, akkor bonyolítsuk le a hívást mi magunk!

Ne hagyjuk nyilvános helyen felügyelet nélkül az asztalon a készülékeket, vagy ruhatárba leadott kabát zsebében. Ugyan a tolvajok a használatban lévő aktivációs zárnak köszönhetően nem tudják teljes értékűként eladni az eszközt, de alkatrésznek továbbra is elpasszolhatják.

Szomorú, hogy ennyiféle visszaélés van, de sajnos az értékes Apple termékek és főleg az iPhone kifejezett céltáblái a csalóknak. Mindenki körültekintéssel használja, értékesítse és vásárolja eszközeit! 

Kapcsolódó cikkek: Egy sosem látott iPhone 5S története 1. rész: A csomag eltűnése!

Egy sosem látott iPhone 5S története: Levél az Almának 

Egy sosem látott iPhone 5S történet 3. rész: A feljelentés 

Ezentúl egyszerűen ellenőrizhető az Activation Lock

Online adás-vétel néhány aranyszabálya, vigyázat rengeteg a csaló! Frissítve

 

 

 


Kommentek megjelenítése