Éljenek a magyar app fejlesztők, avagy a majdnem elfeledett "Appra magyar!"

Tech Hírek   |   2015.02.01 - 09:56   |   Írta: Pausch Rita   |   979

Adott egy verseny. Bár hazai keretek között zajlott, de ha a téma aktuális, magyar és fontos, akkor elég jó lenne, ha minimum a csapból is ez folyna, hogy olyan legyen, mint egy idegesítő légy, hogy utálhassuk azért, mert folyton ezt látjuk. Még sincs így.  

Napjában rengeteg külföldi érdekeltségű híren is átfutunk az Apple vonatkozásában, sőt azon is túl, a kapcsolódó témákban és mégsem láttuk azt, ami az orrunk előtt van. Itthon. Nálunk, Magyarországon. Merthogy kérem, itt, kis hazánkban, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) tavaly kiírt egy pályázatot. A verseny fővédnökségét a Nemzeti Hírügynökség és Informatikai Tanács látta el, a szponzorok között meg olyan nagyságok voltak, mint pl. a Microsoft. Aztán beneveznek tehetséges magyar emberek kiváló elméik még jobb termékeivel, majd díjakat is nyernek!

appramagyar1

A magyar Alma-világ pedig hallgat…

Ti tudtátok, hogy az „Appra magyar!” mobilalkalmazás-fejlesztési verseny lezajlott és az öt díjazott legjobb alkalmazásai közül négy is fut iOS alapon? Ha nem tudjátok, akkor éppen ideje, hogy változtassunk ezen.

Noha a verseny célja a kiírás szerint, „a hazai ICT iparág katalizálása, a hazai fejlesztésű okostelefon- és táblagép-alkalmazások elkészülésének és piaci elterjedésének elősegítése, és az ezeket az alkalmazásokat fejlesztő magyar vállalatok, szervezetek és magánszemélyek iránti figyelem felkeltése”, azért nem vagyok biztos benne, hogy ez a hatás kellően megvalósult. Hiszen a hír hozzánk is csak fáziskéséssel érkezett meg. Még jó, hogy azt bezzeg tudjuk, hogy Tim Cook mikor köhint egyet…

Mivel azonban a HasználtAlmán kiemelten fontosnak tartjuk a magyar fejlesztőket, termékeiket és ügyeiket ezért, ha utólag is, de mindenképpen szót ejtenünk róluk. Először is hivatalosan is elnézésüket kérve, hogy nem figyeltünk jobban. Most már figyelünk és nagyon is szeretnénk ismerni az alkalmazásaikat, szeretnénk róluk írni, szeretnénk, hogy minél több Alma felhasználó megismerhesse és használhassa alkalmazásaikat!

Idén az első helyet és ezzel együtt egy komoly tanulmányutat az Ustream amerikai irodájába a Traffi Hunter, traffipax előrejelző, alkalmazás fejlesztője kapta.

A Traffi Hunter OKOSTELEFONOS TRAFFIPAXJELZŐ ALKALMAZÁS célja, hogy segítségével a felhasználók pénzt spóroljanak meg, és mint a közlekedés svájci bicskája, segítse az úton lévőket mielőtt kifogy az üzemanyag, autómentőre van szükségünk, vagy csak ennénk valamit.” Az alkalmazás segítségével azért nem csak a rend szigorú őreinek fotószenvedélyét és az emiatt érkező Vas Megyétől kapott szerelmes leveleket lehet megelőzni, de egy csomó hasznos helyet is könnyedén megtalálhatunk. Az alkalmazás segít ATM-et, benzinkutat, nagyobb boltokat, szervizeket találni vagy akár a pöfékelőknek meglelni a legközelebbi Nemzeti Dohányboltot is.

http://youtu.be/6TcRNH6YTJY

A kereskedelmi kategória győztese a Barion egy iBeacon technológiát is használó „fizetési ökoszisztéma”. Ugyan nincs itthon Apple Pay, de van helyette kitűnő magyar app, aminek a fizetési rendszerét az MNB is engedélyezte. Lehet vele parkolni, online vásárolni, sőt ismerősöknek pénzt is lehet küldeni. Ráadásul a fejlesztők szerint ezzel a rendszerrel minden szereplő jól jár, mert mindenkinek ad valami extrát: „a vásárlóknak keleti kényelem és kedvező ajánlatok, a kereskedőknek hihetetlen tranzakciós díjak és még több vásárló”.

http://youtu.be/YmqrZuegAOA

Az üzleti alkalmazás kategóriában a FlexiDent egy fogászati „praxismendedzser” app lett a legjobb. Az alkalmazás segítségével egy fogorvosi praxishoz kapcsolódó számos adminisztratív feladat ellátható (ügyvitel, betegnyilvántartás, stb.), valamint a betegek részére is kínál a rendelőhöz kapcsolódó szolgáltatásokat (pl. leletek, RTG felvételek, időpont, stb.).

http://youtu.be/19e7iEbfwWA

A Xeropan, az életmód kategória győztese, ingyenes interaktív angol nyelvoktató applikáció. A felhasználó igényeinek figyelembevételével, könnyeden oktatja az angol nyelvet videókkal, hanganyagokkal és tesztekkel, valamint külön nyelvtani segítséget nyújtva az arra rászorultaknak.

http://youtu.be/6z2K2oR6cag

Végül pedig a szórakoztató kategória győztese a Gangsters on the Broadwalk játékban az 1920-as években játszódó szeszcsempész bőrébe bújhat az elszánt játékos, de sajnos csak akkor, ha van erre alkalmas Android készüléke… Reméljük hamarosan lesz iOS változata is.  

A bemutatkozó videók alapján több hazai fejlesztő zenei ízlése is eléggé hasonló, de ez kicsit sem vesz le tehetségükből vagy alkalmazásaik értékéből. 

http://youtu.be/sOFsXxOkIv0

Forrás: Appra magyar!, Facebook (a kép az Appra magyar! hivatalos Facebook oldaláról származik)
Az alkalmazások, a nevükben elhelyezett linkről letölthetőek az iTunes-ból. 


Kommentek megjelenítése