Átverés-e a jelerősítő iPhone tok?

Tech Hírek   |   2015.01.29 - 07:27   |   Írta: Zoltan C   |   3452

Nem régen a CES 2015-ön debütált a Reach79 fántázianevű iPhone tok, amely nem akármit állít magáról. Elvileg képes javítani a vételt, telefonhívások minőségét, az akku időt, gyorsítja mobilnetünket. Most abba inkább ne is menjünk bele, hogy mennyire is távol állnak egymástól ezek a dolgok, illetve milyen fizikai korlátokkal kell szembenézni - inkább olvassátok a macrumours.com tesztjét, akik nem intézték el egyszerű legyintéssel a dolgot, mondván "ezmánhülyeség".

reach79iphone6

Előljáróban annyit érdemes megemlíteni, hogy egy hetes kiterjedt tesztet folytattak egy iPhone 6 Pluszon AT&T hálózaton, ez magában foglalt külteret, belteret, külvárost, belvárost a hatalmas San Fransisco Bay Arean belül. A szemléletesebb eredmények végett, Field Test üzemmódba volt kapcsolva a készülék - ez egy apró iPhone trükk, amely aktiválásával vonalak vagy pontok helyett számértéket rendel a jelerősséghez telefonunk. (Gyakorlatilag az iOS minden verziójában működik, akit érdekel kattintson: macrumors.com. Összességében nehéz volt szilárdan állást foglalniuk a tesztelőknek, de nézzük inkább a részleteket, hogy ki-ki maga eldönthesse.

reach79insideoutside-800x600

Ha egy szóval kellene jellemezni a tesztet, az az ellentmondásos lenne. Olykor a tok felhelyezésekor látványosan javult a jelerősség, mind bal felső sarokban lévő szám, mind pedig a speed tesztek szerint. De ugyanennyiszer nem ért semmit sem a tok. Az egészben a legidegesítőbb talán a teszteredmények megismételhetetlensége volt. Kétszer egymás után, ugyanazon a helyen egyszerűen képtelenség volt reprodukálni az eredményt, így minden következtetés csak anekdota komolyságú. Noha fel tudtak jegyezni olyan esetet, amelynél jelentős különbség volt egy szilikontok vagy a csupasz telefonhoz viszonyítva. Ilyen volt, amikor is egy jól ismert AT&T "vakfolton" - amely arról híres, hogy megszakadnak a telefonbeszélgetések - mindenféle probléma nélkül lefolytattak egy hét perces beszélgetést. Ekkor -120-ról -99-ig kúszott fel a térerő, ami Field Test módban nem járatosaknak egy "csíkról" kettőre való feltornázást jelent. Az eset egyedülállósága, hogy ezt az eredményt éppenséggel megismételni is sikerült. A hívott fél pedig tanúsította: tisztább, élesebb volt a hang.

 reach79antenna

A Reach79 sajtóanyagában egy neves laborra, a CETECOM-ra hivatkozva állították tokjuk nem átverés. A Macrumorsnak sikerült kapcsolatba lépnie a tesztelő céggel, akik igazolták, hogy tesztjeikben az iPhone 6 esetében 1,6-3-szor erősebb jelet, a Plusznál pedig 2-4.9-szeres javulást mértek. Nem aprózták el a Reachnél, ugyanis egy AYTM nevű közvélemény kutató céget is felkértek, akik 37 államban összesen 200 bétateszter adatait összegezték. E szerint a letöltési sebesség 3,8 Mbps-ról 5,8-ra nőtt, a feltöltésé pedig 2,1-ről 2,6-ra.

De mégis mitől működik vagy éppenséggel nem működik ez a csodatok? Nos, a tokon belül találunk egy aranyozott lemezt, amely a gyártó leírása szerint "minden irányban erősíti a jelet". Elmondásuk szerint ez a lemez egyfajta antennahosszabbítás, amellyel bárhogy és bárhol telefonálva jobb térerőnk lesz. Elméletben ez a lapka szolgál a hatékonyabb energiafelhasználásért is. Hát ok.

Mit mond a gyártó a Macrumors visszás teszteredményeire? Természetesen, olyan kiküszöbölhetetlen dolgok szólhattak közbe, mint az időjárás, a hálózat leterheltsége stb. Szerintük, ha ez mind nem lenne, akkor 100%-osan működne a csodatok. Az energiatakarékosságot pedig annyira nem tudták már elmagyarázni, csupán azzal védekeztek, hogy ha nem működne, akkor nem is lehetne kapni..

antenna

Mindenesetre a Reachnél hosszú távra terveznek, már javában folyik a munka a szolgáltatóspecifikus csodatokok terén. Összességében - mind a netes vélemények és egyéb cégek/oldalak tesztjeit figyelembe véve - lehet valami, abban, hogy jobb lesz a vételünk ebben a tokban. Ugyanakkor, arra a kérdésre, hogy mit jelent ez a mindennapokban, mondjuk mekkora javulás várható ha 10 mérföldre egy mobiladótoronytól telefonálunk - ne feledjük az Államokban vagyunk -, válasz nem érkezett. Vagyis annyi érkezett, hogy még gyűjtik az erre vonatkozó adatokat.

Ami azt illeti, kérdéses, hogy ez a merész próbálkozás kinek ér meg 60-70 dollárt. Akit érdekel csekkolja le (megvásárolni is itt lehet): www.reach79.com. Természetesen minden adat USA specifikus, illetve az ottani szolgáltatókra lett kifejlesztve a tok.

Forrás: macrumors.com


Kommentek megjelenítése