Te is szorongsz a telefonod nélkül? Egy kutatás szerint ez valós probléma

Tech Hírek   |   2015.01.12 - 07:39   |   Írta: Pausch Rita   |   697

A Missouri Egyetem új tanulmánya szerint a mobil felhasználók nagy része már ott tart, hogy ha valamiért elválasztják őket az iPhone-juktól, az szorongáshoz és egyfajta beszűkült tudatállapothoz vezet.

anxiety

A tanulmányt, ami annak a hatásait vizsgálta, amikor valakit elválasztanak az iPhone-jától, kognitív, érzelmi és pszichológiai szempontból, csütörtökön publikálták „Kiterjesztett iÖnmagunk” címmel a Journal of Computer-Mediated Communications című lapban.

A kutatást 40 iPhone felhasználó bevonásával végezték. Azért kerestek kifejezetten iPhone használókat, mert ezeken a készülékeken a kutatók szerint "egyszerűbb kikapcsolni a csendes módot". A kutatás alanyait pedig egy nagy egyetem újságírói kurzusairól toborozták.

A résztvevőket először egy fülkébe ültették, ahol meg kellett oldaniuk egy rejtvényt, úgy, hogy náluk lehetett a telefonjuk. Második alkalommal azonban elvették tőlük azzal, hogy „sajnos Bluetooth interferenciát okoznak” és utána a készülékeket úgy helyezték el, hogy a tulajdonosaik jól láthassák, ahogy azt is, ha csörög, de úgy, hogy ne vehessék fel. A „gonosz” kutatók ezután hívni kezdték a készülékeket.

Minden egyes esetben a tesztalanyok pulzusa és vérnyomása megváltozott, szorongani kezdtek és a rejtvény megoldásában is nagyban romlottak az eredményeik.

Éppen ezért a kutatók nem javasolják, hogy fontos helyzetekben az emberek otthon hagyják, vagy ne vigyék magukkal a telefonjukat. A kutatás tanulsága szerint az iPhone használók nagy része a telefonja nélkül bizonytalanabbá válik, szinte úgy érzi személyiségének egy részét veszítette el.   

Egyesek szerint azzal lehetne vitatkozni, hogy egy ilyen szituációban az eredmény valóban azt mutatja-e, hogy az izoláció folytán alakult ki a szorongás vagy „csak” azért, mert az illetők látják, hogy cseng a telefonjuk, de mégsem tudják felvenni. Hiszen, amikor még náluk volt a telefon, a kutatók nem hívták fel őket, hogy az eredmények összehasonlíthatóak legyenek és, hogy biztosan megállapítható legyen a helyzet pontosan melyik eleme okozta a szorongás tüneteit.

Russel Clayton, a Missouri Egyetem kandidátusa, aki dolgozott a kutatáson, ezt el is ismeri. A Huffington Post megkeresésére azonban elmondta azt is, hogy ennek ellenére is büszke az eredményeikre, a negatív hatás a telefonok nélkül ugyanis mindenképpen igazolható volt.

Azért szerintem vannak még egyéb vitás pontok is a kutatásban. Egyrészt 40 felhasználó még nem igazán nevezhető reprezentatív mintának. Arról nem is beszélve, hogy az újságírók számára, még, ha csak hallgatók is, szakmájukból kifolyólag egy-egy telefonhívásnak nagy jelentősége is lehet, így érdemes lenne olyanokat is viszgálni, akik ilyen módon kevésbé kapcsolódnak a készülékeikhez. Mindemellett még megjegyzendő, hogy - bár itt, a HasználtAlmánál, a mi favoritunk is mindenképpen az iPhone - azért lehet, hogy érdemes lenne más típusú készülékek felhasználóit is tesztelni.

Ezektől függetlenül persze a jelenség mindenképpen figyelmet érdemel, hiszen egy másik, jóval nagyobb mintával dolgozó, 2012-ben végzett felmérés szerint már akkor a felhasználók 58 százaléka átlagosan óránként ellenőrizte a készülékét. Míg egy tavalyi kutatás pedig arra mutatott rá, hogy maguk a készülékek és gyakori használatuk is vezethetnek szorongáshoz. 


Kommentek megjelenítése