Apple vs. Google - térkép háború élesedik a harc

Tech Hírek   |   2014.07.24 - 06:03   |   Írta: Zoltan C   |   1100

apple-vs-google-maps-battle-revs-up-local-search-options

Az Apple bejelentése, hogy ősszel saját, teljesen újragondolt térkép alkalmazással érkezik, egyenlő egy hadüzenettel a terület egyeduralkodójának számító Google ellen. Az almás cég természetesen kijelentette, hogy az új alkalmazásánál szebb, jobb és okosabb lesz, különös tekintettel a 3D és a Google Streetviewból ismert lépésről lépésre navigációra. Még ezeknél is nagyobb szerepet tölthetnek be a közelünkben található kisebb, lokális vállalkozásokkal kapcsolatos ajánlások. Most, hogy a térkép alkalmazások megállíthatatlanul kiléptek pusztán egy térkép funkcionalitásából, illetve hogy sok kisebb biznisz léte ezen alkalmazások milyenségétől függ,  az entreprenuer.com oldal 3 pontban szedte össze mire kell első sorban számítanunk a jövőben:

1, Helymeghatarozás alpján új eladási metódusok

Az Apple máris tervezi a QuickRoute szolgáltatást, amely a vásárlókat egyből az adott üzletbe vezetné. Hasonló szolgáltatása már a Googlenak is van, tehát a harmadik nagykutya, a Microsoft sem maradhat ki a buliból. A MapPoint 2013 szoftverhez készített frissítés egy-egy helyszínhez népességgel és marketinggel kapcsolatos kutatási eredményeket is összesít, így segítve a vállalkozásokat hely alapú lehetőségek kiaknázásában.

2, A vállalkozásokra elsősorban térkép appok alapján fogunk rátalálni

Ma már szinte minden kaliberű vállalkozás nagy hangsúlyt fektet a szociális média jelenlétre, az itt kifejtett vélemények, értékelések pedig fokozott megjelenési felületet kaphatnak az új típusú térkép appokban. Akárcsak a helyi szinten létező speciális ajánlatok, kedvezmények.

Az Apple Maps applikáció a Yelp helyi értékelésekt hangsúlyozza ki, amelyről június óta tudni lehet, hogy közvetlenül az Apple Mappsbe lesz építve.  A Google pedig frissítette a Google+ térkép integrációját s Google Map Maker személyében. Ez a felhasználók által az adott helyhez kapcsolt tartalmakat rendezi nekünk ránk szabva "helybeli" tartalommá. Nem régiben pedig a Microsoft is bejelentette egy új integrációját a Nokiával, amely a Windows Phoneok térképét teszi interaktívabbá.

Jelenleg már igényelhetjük saját vállalkozásunk oldalát felülvizsgálatra a Google Placesnél és a Yelpnél, biztosítva hogy minden ott található infó a lehető legfrisseb legyen.

3, Külsős appok szélesebb körű felhasználása

A térkép appok robbanásszerű fejlődése és a  rájuk mutatkozó nagy igény miatt remek talajt jelentenek a kis, ötletgazdag fejlesztő csapatnak. Ilyen például a két német csapat által készített ForeverMap és az OffMaps2. Mindkét alkalmazás offline térkép böngészést biztosít az OpenStreetMap ingyenes, nyílt adatbázis alapján.

Az offline mód pedig pont az amit sem az Apple, sem a Google nem nyújt. Az ilyen külsős fejlesztők pedig könnyedén fókuszálhatnak egyes vállakozások sajátos kihívásaira.

Forrás: entrepreneur.com


Kommentek megjelenítése