Eltűnhetnek a krikszkrakszok a készülékekről?

Tech Hírek   |   2014.07.15 - 14:11   |   Írta: Pausch Rita   |   1402

Valószínűleg már mindenki, akinek iPhone vagy iPad készüléke van észrevehette azokat a furcsa jelzéseket a szerkezetek hátulján. Bár kevesen vannak, akik tudják is, hogy ezek mit jelentenek, amerikai és nemzetközi szabályozásnak megfelelően, kötelezően kerülnek a készülékekre.

hátsó jelek

Az Egyesült Államokban úton van az elfogadás felé egy benyújtott törvénytervezet (E-címke Törvény), ami, ha átmegy, akkor az amerikai szabályozáshoz kötött krikszkraszok lekerülhetnek a készülékek külső felületéről és digitális tárolásukkal kiválthatóvá válnak. Ez időt és pénzt spórolna a különféle készülékgyártóknak, úgy, hogy továbbra is betarthatnák a szabályozást.   

De mit is jelentenek akkor ezek a jelzések?

Az FCC jelzés szó szerint a Federal Communication Commission rövidítése, ami Szövetségi Kommunikációs Bizottságot jelent. Maga a jelzés jelentése pedig, hogy a termék elektromágneses kompatibilitása szabványnak megfelelő. (Az eszközök nem okoznak elektromágnesen zavart.)

A CE jelölés a Conformité Européenne, vagyis az európai megfelelőséget jelöli. Persze mindez nem a felhasználónak, hanem sokkal inkább a hatóságoknak jelzi, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó követelményeknek és azt, hogy ez hivatalosan igazolható is a termék esetében.  Például elektronikus készülékek gyártói és forgalmazói számára kötelező úgynevezett EMC-vizsgálatot végezni, hogy a termék elektromágneses kompatibilitása megfelelő-e. Vagyis a CE jelzés hasonló az FCC jelzéshez, a különbség pusztán annyi, hogy tágabb, mert több standardot is tartalmaz. A CE jelzés melletti szám a céget jelöli, amelyik elvégezte az akkreditálást, az Apple esetében ez a német Cetecom ICT Services vállalat.

Az áthúzott kuka jel a WEEE direktívára vagyis a szelektív hulladékgyűjtésre  utal és arra, hogy az EU-n belül háztartási szemetesbe nem lehet dobni elhasználódás esetén a készüléket, hanem WEEE begyűjtő állomásokon kell elhelyezni. A WEEE az elektronikus és az elektronikus hulladékokról szóló EU-s irányelv.

A dupla karikában lévő felkiáltójel az úgynevezett „alert symbol”. Az Európai Unión belül az országokban eltérő frekvenciatartományokat használnak a készülékek. Amennyiben egy termék nem felel meg annak, hogy mindenhol az adott frekvenciatartományt használja, akkor másodlagos besorolást kap, és kötelezően el kell helyezni rajta a felkiáltójeles figyelmeztető ikont. Az iPhone esetében tehát látható, hogy nem mindig üzemel az adott tagországban megfelelő frekvenciatartományban.

Mindezen ismereteink tükrében viszont nagyon úgy tűnik, hogy bármennyire is jó ötlet az amerikai kezdeményezés és kecsegtető, hogy végre megszabaduljunk a hátulsó hieroglifáktól, sajnos a legtöbb jelölés nem is az USA szabványait teszi ki, tehát kérdéses, hogy ez mennyire lesz segítség a gyártóknak…


Kommentek megjelenítése