Beindultak a hackerek

Tech Hírek   |   2014.05.27 - 12:19   |   Írta: Pausch Rita   |   618

Bár az internet nehezebb ellenőrizhetősége kapukat nyit a bűnözés teljesen új formáinak is, az iOS és az Apple azért viszonylagosan védettebb volt a támadásokkal szemben. Az elmúlt fél évben azonban több hacker támadás is érte, kifejezetten az Apple eszközöket és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat.

hacker1

Korábban idén, magukat AquaXetine és MerrukTechnolog néven nevezett, két hacker, fel tudták törni lopott iPhone-ok aktiválási zárját, amivel hozzájutottak az Apple ID-hez és az iCloud adatokhoz. Bár nem erősítették meg, de úgy tűnik, hogy a rés a pajzson egy SSL hiba, amit az iTunes Windows-ra készített verziója tartalmaz és, amit a mai napig nem sikerült a cégnek kiküszöbölni. A hackerek egyébként még márciusban értesítették az Apple-t is, de az akkor szóba sem állt velük, úgyhogy tovább folytatták ténykedésüket. Saját állításuk szerint körülbelül 30 000 iPhone-t törtek fel, amire már a cég is felkapta a fejét. Ekkor azonban a hackerek már nem akartak foglalkozni az Apple-lel.

hacker2

Tegnap pedig Ausztráliában történt újabb támadás. Sydney Morning Herald adta hírül, hogy Ausztrália szerte több Mac, iPhone és iPad felhasználó döbbent rá, hogy a készüléküket egész egyszerűen lezárták a Find My iPhone/iPad szolgáltatással. Az illető(k), aki(k) „Oleg Plissnek” nevezi magát 50 és 100 dollár közti összeget követel egy anonim PayPal számlára a felhasználóktól azért, hogy visszaállítsa a készüléküket.  

Egy Apple támogató fórumon kiderült a károsultak leírásai alapján, hogy a készülékeket úgy tűnik egyszerre zárták le, valamint a tény, hogy a készülékkereső szolgáltatáson keresztül történt az eset, mind arra ad következtetni, hogy inkább az iCloud fiókokat és a jelszavakat használhatta, szerezhette meg a hacker (vagy hackerek), mint egy közvetlenül a készüléket érintő támadásról lehet szó.  

hacker3

Azért a legtöbb külföldi oldalon javasolják az Apple ID jelszavának és a biztonsági kérdésnek a megváltoztatását és külön felhívják a figyelmet arra, hogy milyen fontos olyan jelszavak használata, amik viszonylag bonyolultak és szintén fontos, hogy lehetőleg minden helyen és szolgáltatásban eltérő jelszót használjunk. Valamint azon készülékeken, ahol van erre lehetőség javasolják bekapcsolni a Touch ID-t, illetve a számzárat.  

Ezen támadások után talán nem is véletlen, hogy az FBI több hackeret szeretne alkalmazni. Sőt olyan hírek is napvilágot láttak, hogy miattuk még engedélyeznék is munkaidőben a füvezést. Hát ez egy kicsit fura és általánosító elgondolás, de ha ezen múlik a kiberbűnözés visszaszorítása, akkor valóban érdemes egy nagyobb célért áthágni néhány szabályt.

 




Kommentek megjelenítése