iOS-ről Androidra női szemmel

Tech Hírek   |   2014.04.09 - 09:21   |   Írta: Pausch Rita   |   693

Az utóbbi napokban sokat gondolkodtam azon, hogy melyik rendszert is szeretem jobban. Elhatároztam, hogy megírom.

 iosapple
Muszáj szabadkozom egy kicsit a szempontjaim miatt. Mivel alapvetően érdekel a téma, tudom, hogy az ilyen cikkek tele vannak pontos technikai paraméterekkel és az írók is vérprofik. Általában férfiak.
Én meg csak egy csaj vagyok, aki több érdeklődést mutat az egész felé, mint az átlag, de ettől még nem fogok belemászni a technikai részletekbe és kizárólag a naiv felhasználó szempontjából fogom meg a sztorit.
 
A váltás Android és iOS között úgy vettem észre, hogy valamiért gyakrabban zajlik Anroidról iOS-re, mint fordítva. Nálam mégis fordítva történt. Visszatekintve a néhány technikai gikszeren túl leginkább váltani akartam valami másra, valami újra. A felhasználás terén szabadságra vágytam, olyan készülékre, amit az iskolai anyagokhoz is jobban tudok használni. Talán nagyobb kijelzőre…
 
iosapple2Végül megkaptam. A nagyobb kijelző nagyobb terjedelemmel is párosult, ami a női kéz számára használat szempontjából nem feltétlenül a legjobb választás, de ez végül is nem az operációs rendszerekhez tartozó kitétel.
 
Mikor a választás érni kezdett, a Windows alapú telefonokat ejtettem ki a legelőször. Itt volt egy kis családi ráhatás az ügyben, nem tagadom. Talán objektívebben kellett volna tekintenem rá. A Blackberrynek a mobilszolgáltatómnál épp semmilyen készüléke nem volt. Sőt, fél éven keresztül, amíg érett ez az ügy, nem volt semmilyen készülék, ami szóba jöhetett volna. Így maradt az Android és az iOS. Illetve a választás: maradok, vagy megyek. Mentem. Így jött az Andorid.
 
Fura, hogy a szomszéd fűje mindig zöldebb alapon, amíg mások Androidos készülékeit tanulmányoztam úgy vonzott a rendszer, mint éjjeli lepkét a neonfény. Aztán, amikor a sajátomat kezdtem nyomogatni, a taszítás lépett életbe és szó szerint bedobtam az új készüléket a sarokba, hogy még néhány idilli napot… Hetet… Egy hónapot eltöltsek az iOS-szel.
 
Egyrészt az új telefont beállítgatni teher. Az évek óta megszokottról váltani is teher. Másrészt viszont, ekkor eszméltem, hogy igazából szerettem.
 
Az iOS használata egyszerű és, akit egy kicsit is érdekel, az nagyon hamar szinte mindent tud róla. Ismeri a beállításait és könnyedén megtalál benne bármit. Míg az Android számomra kiismerhetetlen. Az alap dolgoknál tartok még fél év után is és az első beállítás óta nem merek rajta a képernyő háttéren kívül állítgatni, mert félek, hogy soha többé nem találom meg, hogy hol is eszközöltem a beállítást.
 
Aztán nagy érvem volt az Android mellett a sok ingyenes alkalmazás, mégis a iTunes-ban sokkal gyakrabban szörföltem, mint a Play áruházban. Amikor pedig kihozták az Office-t iPhone-ra, mélyen belül valami igazi elkeseredettséget éreztem és megkérdőjeleztem, hogy érdemes volt-e váltani.
 
Pedig van szép kezdőképernyőm mindenféle képekkel, meg gyorshívás ikonokkal és a telefon dizájnját is olyan nőiesre szabhattam, amilyenre csak akartam. Ráadásul, most, hogy egy kedves rokonom új Andoridos készülékét állítgatom, rá kellett jönnöm, hogy milyen szerencsés is vagyok azzal a felülettel, amit a Huawei szolgáltat. Ellentétben például a Sony felületével, amiben aztán tényleg semmit nem találok, ha pedig végre igen, akkor három azonos típusú készüléken három teljesen más opciót ad egyazon menüpontban, pedig elvileg ugyanaz a rendszer.
 
Alapvetően olyan típus vagyok, aki nem szereti tudomásul venni a határokat, főleg nem azt, hogy nekem is vannak határaim és korlátaim. Az Android viszont gyakran emlékeztet erre. Leírom, bár fáj, néha tök hülyének érzem magam miatta. Ez az iOS-nél sohasem fordult elő. Ami persze elgondolkodtató is egyben.
 
Végső konklúzióm, hogy bár gyakoriak az összehasonlítások a két rendszer között én jobb vagy rosszabb választást nem tennék a kettő között. A „más” szó viszont határozottan illik. A „bonyolultabb” és „kevésbé bonyolult” is alkalmazhatónak tűnik. Sőt az egyéni szempontból jól jöhet az „ajánlott” és „kevésbé ajánlott” is. „Szabadabb” és „kötöttebb”- „Drágább” és „olcsóbb”.
A türelmetlenebb embereknek, vagy azoknak, akik kevésbé értenek a technikai cuccokhoz, vagy csak nem szeretnek elmerülni a beállításokban, mindenképpen iOS-t ajánlanék. Technikai beállítottságú vagy érdeklődő egyéneknek és informatikusoknak, pedig szívesen ajánlanám az Androidot. Nőknek? Fogós kérdés, de fővesztés terhe mellett és halkan: azt hiszem, inkább az iOS-t. Még akkor is, ha uncsi, még akkor is, ha drágábbak az alkalmazások, illetve persze a készülékek is és akkor is, ha jól személyre szabni inkább csak külsőleg lehet. Mert itt él a kijelentés: a kevesebb néha több, értse bárki bárhogyan.

HasznaltAlma.hu


Kommentek megjelenítése