Íme az okosóra piac 2014-ben: Ezekkel kell majd versenyre kelnie az iWatch-nak

Tech Hírek   |   2014.01.10 - 06:06   |   Írta: H.A   |   2578

A 2014-es CES jó pár okos óra eljövetelét hozta, most ezekből állítottunk össze egy listát, hogy melyek is lehetnek a sokat emlegetett iWatch potenciális ellenfelei.

Intel Smart Watch

intelsmartwatch

Az Intel egyértelmű jelét adta annak, hogy idéntől masszívan a hordozható, viselhető eszközökre helyezik a hangsúlyt. A most bemutatott okos óra ugyan még csak prototípus, de idén már szeretnék piacra is dobni. Ez a termék leginkább a helyzet alapú szolgáltatásokra koncentrál, például riaszt, ha egy családtag (mondjuk a gyerekünk) elhagyott egy bizonyos pozíciót.

Pebble Steel

pebble-140106-2

Erről a felső kategóriás okosóráról korábban már beszámoltunk. A most bemutatott típus erősségei a minőségi anyaghasználat, Corning Gorilla Glass borítás, vízhatlanság, 5-7 napig bírja egy töltéssel és a január végén elinduló Pebbel applikáció bolt. 250 dolláros áráért mindez el is várható.

 

Razer Nabu

razernabu

Ezt leginkább egy fitnesz karkötő-okosóra hibridnek lehetne nevezni. Az igen vékony karkötő tartalmaz két (32x32 és 128x32) apró OLED kijelzőt, amelyekről leolvashatjuk fizikai aktivitásunk paramétereit illetve különböző értesítéseket mint pl.: üzenetek, hívások, közösségi média értesítései stb. Belefért az apróságba egy gyorsulásmérő, magasságmérő és vibrációs motor is, sőt elvileg 10 napot kibír egy töltéssel. Továbbá olyan extrákat, mint például ha két Nabut viselő egyén kezet fog, akkor automatikusan átadhatják egymásnak Twitter és LinkedIn kontaktjaikat. Tavasszal kerülhet forgalomba, 100 dollár körüli áron.

Metawatch META

metawatch

A Metawatch nem számít újnak az okosórák piacán, a META már a harmadik termékük, a Strata és a Frame után. Viszont ezúttal a felső kategória felé nyitnak, jól mutatja ezt a rozsdamentes acél előlap és a kifinomult szíjak választéka. Ugyan még kevés információ áll rendelkezésünkre, de személyre szabható értesítések (hívások, üzenetek, közösségi média), időjárás, tőzsde, zenelejátszó kezelése, widgetek biztosan rendelkezésünkre állnak majd. Tavasztól lesz beszerezhető, az ára viszont még kérdéses.

Martian Notifier

martiannotifier

Hozza a klasszikus, elegánsan visszafogott óra kialakítását, viszont raktak bele némi okosóra érzést is. Különböző rezgési módokat választhatunk az olyan klasszikus értesítéseknek mint, bejövő hívás, üzenet, közösségi média jelzései - mindezek egy apró OLED kijelzőn olvashatóak is lesznek. Ahhoz, hogy szinkronizálhassuk okostelefonunkkal le kell majd töltenünk az úgynevezett Martin appot. 2014 második negyedévében várható, 129 dolláros áron.

PHTL HOT

hotwatch

 

"Hands-On-Talk" elnevezésű okosóra szintén bemutatásra került az idei CES-en. Négy különböző kialakítású darab lesz majd kapható, a szögletestől a teljesen lekerekítettig. Leginkább abban különbözik a versenytársaktól, hogy hanghívásokat irányíthatunk a készülékre! Továbbá említésre méltó a beépített e-ink kijelző, amely már egy finom simító mozdulatra előhozza a menüt. Lehetőségünk lesz különböző appokat is installálni rá, előrendelésünket pedig már ma le is adhatjuk. Ára modelltől függően 152-212 dollár között mozog.

Archos SmartWatches

archos

 

A tabletjeiről jól ismert Archos belevágott, hogy az olcsó okosórák piacának egyeduralkodójává váljon. Sallangmentes termékről van szó, ami feltehetőleg megbízhatóan fogja hozni az értesítések Bluetoothon keresztüli átvitelét a mindennapokban. A legolcsóbb 5

A legolcsóbb 50 dolláros változat 1,5 heti akkuidőt és egy 1.55 inches e-ink kijelzőt kínál. 100 dollárért 18. inches LCD érintőképernyőt kapunk 1-2 napos akkuidővel. Van ettől is feljebb természetesen, hajlított e-ink kijelzővel és 1,5 hetes üzemidővel, ez viszont már 129 dollárt kóstál. Valamikor 2014 végén lesznek elérhetőek a szélesebb közönségnek.


Kreyos Meteor

kreyos

 

170 dollárért egy vízhatlan műanyag borítású okosórát kapunk amihez számtalan szín közül választhatunk szíjat, mindez magában rejt egy mikrofont és hangszórót is. Különlegessége, hogy különböző hangutasításokkal és gesztusokkal is lehet vezérelni. Négy különböző csukló mozdulatot képes tárolni, amelyekkel személyre szabottan különböző tevékenységeket hajtathatunk végre. Továbbá természetesen az óra kijelzője mindenféle értesítés megjelenik, hogy soha nem maradjunk le semmiről, illetve hogy ritkábban kelljen telefonunkat elővennünk. Az úgynevezett beépített "fitness tracker" segítségével napi fizikai aktivitásunkat követhetjük nyomon, sőt maga az "óraszerkezet" kivehető, így másik szíjra rakhatjuk, övre csíptethetjük vagy akár nyakba is akaszthatjuk. Előrendeléseket már felveszik, a kiszállítás pedig - ahogy a CES-en bemutatottak többségénél - márciusban várható.

Sonostar

sonostar

 

1.73 inches szépen kialakított, hajlított, érintésvezérelt e-ink kijelzővel van dolgunk, szintén Bluetooth összeköttetést használ és ugyanúgy hozza az különböző értesítések szinkronizálhatóságát, mint a felsorolt összes többi - ezt talán felesleges is újra részletezni. A Sonostar leginkább a cég sajátfejlesztésű sport appjaival (pl.: http://appshopper.com/sports/sonocaddie-2-golf-gps) igyekszik kitűnni a mezőnyből. 179 dollárért juthatunk majd hozzá, valamikor az idei év első negyedévétől kezdve.

Neptune Pine

neptunepine

 

Nos ez egy kissé (teljesen) más az előzőleg bemutatott óráktól. Gyakorlatilag kapunk még egy okostelefont, csak ezúttal a csuklónkra. Először is, SIM kártyát kezel, így könnyedén indíthatunk és fogadhatuk hívásokat, SMS-t. Android Jelly Bean-t futtat, saját böngészővel, appok hadával, sőt kamerát is találunk ezen a különleges kütyün. Irigylésre méltó 2.4 inches érintőképernyőn tárul mindez elénk. GPS, gyorsulásmérő, giroszkóp és a mindezeket használó fitnesz appok sem maradhattak ki természetesen. Nyolc órányi beszélgetést ígér az akksi, meglátjuk mi lesz belőle. Mindennek már ára is van rendesen, 335 dollár az ára előrendelésben, szintén márciusi kiszállítással.

MyKronoz

kronozzenano

 

A MyKronoz egy ideje már kínálja svájci tervezésű óráinak széles palettáját. A legújabb, és legfejlettebb darab a ZeNano nevet kapta. iPhone-unkat Bluetoothon keresztül kapcsolhatjuk vele össze, az értesítéseket és egyebeket pedig egy 1.54 inches LCD kijelzőn jeleníti meg. Jár hozzá fülhallgató, amelynek segítségével telefonálhatunk is, továbbá olvashatjuk rajta üzeneteinket, hangjegyzetet készíthetünk, hangutasításokkal vezérelhetjük, illetve zenét streamelhetünk. Hamarosan elérhető lesz, egészen pontosan 130 dollárért.

ConnecteDevice Cogito 

cogitopop

 

A ConnecteDevice nevű cég áll a Cookoo okosóra mögött is, ezúttal két új termékkel is örvendeztették meg a CES népét: a Cogito és a Cogito Pop fantázianevű okosórával. Mindkettő hagyományos, analóg dizájnt használ az idő jelzésére, persze mindkettő megjeleníti mindenféle értesítéseinket, csak Bluetooth segítségével szinkronizálnunk kell őket telefonunkkal. Érdekesség, hogy mindkettő hagyományos órákban használatos elemmel érkezik, így egyiket sem kell tölteni. A Cogitot (179$) lehetnek talán a elegánsabbnak, kifinomultabbnak nevezni míg az rengetegféle tarka színben kapható Cogito Pop (129$) inkább a fiatalbb korosztályt célozza meg. Előrendeléseket már felvesznek.

Nos mindezek után tisztán látszik, hol kell majd ahhoz javítani az Apple-nek, hogy az okosórák éppen csak csírázó piacán is az élre törjön. Mindegyik óráról két alapvető negatívum mondható el: túl testesek és egyik sem kínál semmi igazi extrát, azon kívül, hogy jól összeszinkronizálhatjuk velük a telefonunk értesítéseit. Illetve, ha nagyon szőrszálhasogatók vagyunk, harmadik problémának nevezhetjük azt, hogy az órák többsége csak a férfi vásárlóközönséget igyekszik megszólítani.

Kapcsolódó cikkek: gazából senki sem tudja mi a helyzet az állítólagos iWatch projekttel

Nagy mennyiségben keresnek új munkaerőt az iWatch fejlesztésére

Almás pletyka: Vezeték nélküli töltés a 2014-ben érkező iWatc-ban!

 


Kommentek megjelenítése