Képzeljünk el egy 13 inches iPad Pro-t!

Tech Hírek   |   2013.11.26 - 14:17   |   Írta: H.A   |   1406
26. nov Képzeljünk el egy 13 inches iPad Pro-t!

ipad pro stacked fake mockup hero

 

Egyre többször találkozhatunk azzal a pletykával, miszerint az Apple boszorkánykonyhájában egy hatalmas, 13 inches iPad-en dolgoznak. Nos, miután hasonló pletykák után kaptunk egy 4 inches iPhone-t, majd egy 7 inches iPad minit, lehet, hogy ez a projekt már több mint pletyka. A következőkben eljátszunk a gondolattal, hogy hogyan is lehetne egy ekkora képernyőméretet megvalósítani. Hogyan lehetne az iOS-t optimalizálni, illetve miben nyújtana többet a 9.7 inchnél?

 

 

ipad pro upright fake mockup hero fixed

A legegyszerűbb mód az iPad képernyőméretének megváltoztatására, ha a már létező modellekét átméretezzük. Ez már nem egyszer bejött, így lett az iPad 2-ből iPad mini. Az eredeti 1024x768-as 9.7 inches képernyőből csináltak 7.9 inchest, ez pedig a pixelsűrűséget 132ppi-ről 163ppi-re növelte. Minden szebb és élesebb lett, viszont egyúttal kisebb is, ami néhány alkalmazásban igen zavaró volt. Viszont nem kellett átírni az alkalmazásokat, minden éppen csak működött. Aztán 2013 októberében kijött az iPad Air és a Retina iPad mini 2048x1536 - tehát ez eddigi kétszerese - felbontással, 264ppi és 326ppi pixelsűrűséggel. Alul szemléltetésként láthatunk egy kört először, majd ezt a kört egyszeres (középső), majd kétszeres (retina) felbontásban.

pixel doubling diagram

Az eredmény mindenképpen két készülék, két különböző skála, viszont egy interfész. Szóval, lehetséges végül, hogy az Apple simán a már meglévő 9.7 inches kijelzőt nyújtja meg 13 inchesre? Pontosan úgy ahogy anno átalakították 7.9 inchre? Harmadszorra is meghúznának egy ilyen megoldást? Lehetséges. Ez egy 2048x1536 felbontású 198ppi pixelsűrűségű kijelzőt eredményezne, ami viszont alacsonyabb pixelsűrűségű annál, amit retinának nevezünk. Anno az első iPad mini 163ppi-vel érkezett, míg a 6 hónappal korábbi iPad már retina kijelzővel volt ellátva, szóval a retináról való lemondás nem volna annyira váratlan lépés az Apple-től. Alul összehasonlításként zöldben látható a 7.9 inches Retina iPad mini, kékkel az iPad Air, pirossal pedig az elképzelt iPad Pro, hogy ha az előzőek felbontását egy 13 inches kijelzőre ültetnénk.

ipad pro density at2x

Egy szó mint száz, ugyanannyi pixelt kapnánk,  viszont több inchre szétpakolva. Ugyan ez a lépés még mindig nem lehetetlen, de 2014-ben igencsak elavultnak számítana egy 198ppi pixelsűrűségű iPad.

ipad pro back fake mockup hero

Ahhoz, hogy egy Retina iPad Pro-t kapjunk, az Apple mérnökeinek meg kéne háromszoroznia (3072x2304, 298ppi), ha nem négyszereznie (4096x3072, 397ppi) a felbontást. Ezek döbbenetesen nagy számok, a háromszoros növelést nagyobb pixelsűrűséget okozna, mint amivel az iPad Air rendelkezik, a négyszeres pedig megverné a Retina iPad minit, sőt az iPhone-t is. Itt látható hogyan nézne ki a nyers pixel szám (fent) és a pixel sűrűség (lent). Zöld a kétszeres (jelenleg kapható), kék a háromszoros, a piros pedig a négyszeres felbontásnövelés.

ipad pro 2x 3x 4x size density

Így néznének ki az iPad 2 (ezt vettük egyszeresnek) interfész elemei a kétszeres (iPad Air, új mini) és az elképzelt háromszoros, négyszeres felbontással.

ipad pro 1x 2x 3x 4x 5x chunky

De mivel a legtöbb app jelenleg az általunk kétszeresnek vett felbontáson elérhető csak, így lennének problémák már a háromszoros növeléstől kezdődően. Figyeljük meg, hogy néznének ki a mostani kétszeres felbontás (Air, új mini) interfész elemei, az elképzelt 3x és 4x felbontáson. Érdekes, hogy a 4x felbontás már közelít a 2x-eshez, viszont valószínűleg homályos és apró lenne.

ipad pro 1x 2x 3x 4x 5x blurry

Természetesen, az Apple mérnőkei megoldanák a 3x és 4x növekedés támogatását. Így nézne ki ugyanaz a kicsi kör, balról (első az 1x) jobbra növekedő (utolsó a 4x) pixelsűrűség növekedéssel.

ipad pro 1x 2x 3x 4x 5x clarity

A 3x-oson nem néznének jól ki a már meglévő appok. A 4x-esen már igen, viszont ott gondok lehetnek a legyártással. Viszont új, erre a méretre optimalizált appok természetesen mindkettőn fantasztikusan néznének ki. A lényeg, hogy nem csak egy nagyobb képernyőt bámulunk, hanem sokkal több pixelt is kapnánk! A standard egyszeres kijelző 768432, a kétszeres 3145728, az elképzelt 3x-os 7007888, a szintén csak elképzelt négyszeres pedig 12582912 pixelt tartalmazna. Ekkora növekedés rengeteg energiát, erősebb megvilágítást és komolyabb számítási teljesítményt kíván meg a GPU-tól. Az elkerülhetetlen fizikia méretnövekedésről, vastagodásról pedig még nem is beszéltünk....Elbírna ennyi pixelt az A7 chip? Egy A7x? Egy A8? Egy ilyen kijelzőjű iPad legyártása (és megvásárlása..) bizonyosan nagyon nagyon drága lenne, viszont az élmény talán kárpótolna.

Viszont van nekünk másfajta példánk is a múltból. Az iPhone, 4 inchesre való felnagyítását nem a már meglévő kijelző megnyújtásával érték el, hanem legyártottak egy újat több pixellel. Persze a méretarányt 3:2-ről 16:9-re változott, de ez így is több helyet kínált a képernyőn mondjuk egy extra sor ikonnak, vagy "widescreen" nézetet különböző játékoknak, appoknak. Ahhoz, hogy megtartsák a 264ppi-t, de kitöltsenek vele egy 13 inches képernyőt, egész pontosan 2731x2048 pixel kell. Mind a fejlesztőknek, mind pedig az Apple-nek támogatnia kell ezt a megoldást, úgy ahogy ezt tették az iPhone 5-el 2012-ben. Na pontosan így működik a Mac sorozat - nagy képernyő egyenlő több pixel és több dolog egyszerre a képernyőn - viszont az iOS nem OS X, sem dizájnban, sem interfészben.

ipad pro hand fake mockup hero

13 inch 4K-n? Ezidáig almásék nagyon kerülték a jól megszokott képernyőfelbontásokat. Az iPhone nem 1280x720 (720p), hanem 1136x640. Az iPad-nál pedig így néz ki a helyzet: 1920x1080 (1080p) helyett 2048x1536. Ha ezt az irányt folytatják, akkor minden az ellen szól, hogy kapjunk egy úgynevezett iPad Prot, 3480x2160 (4K/UHD) felbontással. Minden jelenlegi iPad 4:3 képaránnyal van a piacon, 16:9 helyett. Ugyan az Apple meghúzta ezt a változtatást az iPhone-on, szóval bármi lehetséges, de ne felejtsük, hogy nem ugyanakkor változtattak képarányt amikor sűrűséget is. 2010-ben az iPhone 4 volt az elsőr retina iPhone, majd csak 2012-ben az iPhone 5-el kaptunk 16:9 képarányt.
Tulajdonképpen a 4K-ra való váltás átka az volna, hogy minden meglévő app homályos és csúnya lenne. Mindez hatalmas munkát adna a fejlesztőknek.

screen size diagram

Végezetül, az hogy az Apple fog-e, egyáltalán kellene-e csinálnia egy 13 inches iPad-et, az még jócskán a jövő zenéje. Biztosan sok művész, dizájner, fotós, akár gémer szeretne egy hatalmas iPad-et. Viszont a képernyő ilyen mértékű növelése, biztosan fájdalmas lesz. Ha az Apple valaha piacra dob egy 5 inches iPhone-t vagy egy 13 inches iPad-et, azt is ki kell találniuk, hogy a felhasználók és a fejlesztők hogyan kezeljék a hatalmas méretnövekedést. Talán át kell gondolniuk alapjaiban azt, ahogy eddig az appok működtek és kinéztek.

 Kapcsolódó cikk: 13 hüvelykes iPad Pro konszept [videó]


Kommentek megjelenítése