XPRO MacBook héj teszt - ha szép és strapabíró tokot keresel a gépedre, helyben vagy

Tesztek   |   2018.02.27 - 17:31   |   Írta: N Marcell   |   2874
27. feb XPRO MacBook héj teszt - ha szép és strapabíró tokot keresel a gépedre, helyben vagy

Kipróbáltam, és nem kellett csalódnom.

Bár tagadhatatlanul vannak hátrányaik, azt senki sem veheti el az Apple gépeitől, hogy masszívak, valamint hogy gyönyörűek. Ez a helyzet a MacBookok esetében is: mind az Air, mind a Pro, mind a sima MacBook elképesztően strapabíró hatást kelt kézbe véve, arról nem is beszélve, hogy valószínűleg a legjobban kinéző laptopok a piacon. Az szolid kialakításnak köszönhetően nem épp egyszerű művelet sebet ejteni a gépeken, viszont ha sikerül, az elég terjedelmes összeget tud lekanyarítani egy eladásra kínált MacBook árából, arról nem is beszélve, mennyire megcsúfítja azt.   Mindenki azt szeretné, hogy a nem éppen olcsó Apple terméke ép maradjon, és ne kelljen se karcolássokkal, se horpadásokkal bajlódnia. Én egy Air boldog tulajdonosa vagyok, és bennem is felmerült a kérdés: nem kéne valami védelem a laptopra? Persze, csak laptoptáskában hordozom, de mit teszek, ha mondjuk lecsúszik egy székről? Az Apple-termékek híresek az öngyilkos hajlamaikról, az iPhone-ok és a MacBookok egyaránt szívesen ugranak a vesztükbe. Egy telefon védelme persze jóval egyszerűbb, kismillió opció közül lehet választani, ha az ember tokvásárlásra adja a fejét. A laptopoknál már kissé macerásabb a dolog. Az Apple csak a 12 hüvelykes MacBookhoz árul egy méregedrága bőrtokot, ami csak a szállításnál jöhet jól, aktív használat közben természetesen nem véd semmit. Ilyenkor jöhet szóba egy laptopvédő “héj”, ami magára a notebookra pattintható rá, és folyamatos védelmet biztosít a gépnek. Az XPRO termékére esett a választásom, lássuk, jól döntöttem-e.

Felhelyezés 

Miután kicsomagoltuk, következhet a felhelyezés. Használati utasítás nincs, de a feladat elég egyszerű ahhoz, hogy mindenki magától boldoguljon. Meg kell keresni a kicsi, belógó füleket, majd az egész polikarbonát kócerájt a megfelelő helyre pattintani. Meg kell jegyezzem, a felrakáshoz meglepően nagy erővel kell nyomni a tok felső részét; volt bennem egy kis félsz, hogy eltöröm. Viszont amint felkerült, a protektor nagyon szorosan illeszkedik a gép testéhez, esély sincs rá, hogy véletlenül leessen róla. 

 

 

Kialakítás 

Két vékony, polikarbonát lap, alul hűtőrácsokkal és saját tappancsokkal. A túlmelegedés nem jelentett problémát, az alsó bevágások remekül végzik a dolgukat. Nálam az “átlátszó” verzió fordult meg, ami a becsapós neve ellenére nem teljesen átlátszó. Inkább egy transzparensebb tejüveghez tudnám hasonlítani. Személy szerint semmi bajom nem volt ezzel, a gép alapvető vonásai így is megmaradtak. A bátrabbak akár a színes verziókra is beruházhatnak, ez azonban nem az én stílusom. Teljesen letisztult, egy márkajelzés sem található rajta, ami mindig nagy plusz.

Apró érdekesség, hogy az tok saját csúszásgátló tappancsai valami elképesztően ragaszkodnak az alattuk lévő felülethez; ha megmozgatom a gépet, nem a MacBook mozog, hanem az alatta lévő asztal. Egy negatívum viszont, hogy néhány helyen apró sorjásságokat lehet felfedezni, főleg az alsó lapon. Nagyon pici hibátlanságokról van szó, amik használat közben egyáltalán nem tűnnek fel, de a kicsomagolásnál a szemembe ötlöttek. 

 

 

Strapabíróság 

Az üzembe helyezés után egyből érzékelhető, hogy masszívabb lett a gép. Nem vastagabb, masszívabb. A protektor mindössze néhány milliméterrel teszi zömökebbé a MacBookot, és már a tapintás alapján érezni lehet, hogy a karcolásokat és a felszíni horpadásokat elfelejthetjük. Persze, ha valaki az élével vágja földhöz a Macet, simán elképzelhető egy nagyobb sérülés - én nem próbálkoztam ilyenekkel. Azért mégsem hagytam teszt nélkül a tokot: a protektorral felszerelve nem egyszer előfordult, hogy egy közönséges hátizsákba vágtam be a gépem, úgy hurcoltam jobbra-balra. Bátran kijelenthetem, hogy minimális figyelem mellett nem kell aggódni a laptop épségéért, a kocsiban való szállítás és a földön való tárolás után egyaránt hibátlan maradt, héjastul-mindenestül.

Esztétika

Számomra mindig is fontos volt, hogy az eszközök védelme ne rondítsa el magát az eszközt. Sosem értettem azokat, akik képesek irdatlan szilikontokokat, vagy a bűnronda Louis Vuitton tokot a telefonjukra rakni. Ugyanez a helyzet a laptopommal is: ha már befizettem magam az ökoszisztéméba, az Apple dizájnereinek munkáját is szeretném kiélvezni. Ha tokokra kerül sor, gyakran választani kell: szépség vagy védettség? Nos, a protektor mindkettőt lehetővé teszi. A MacBook dizájnbeli sajátosságai megmaradnak, szinte semmennyivel sem teszi csúnyábbá a gépet. Biztos vagyok benne, hogy egy laikus fel sem fedezné a héjat. Ilyen szempontból a hozzám hasonló finnyásoknak is remek választás lehet.

 

 

Verdikt

Több hetes használat után bátran jelentem ki, hogy az XPRO remek kis protektort tett le az asztalra. Szép, strapabíró, és ami a legjobb, olcsó. Talán a legjobb ár-érték arányú tok, amit csak kapni lehet Magyarországon - az Apple által árultak nem elég, hogy kétszer-háromszor ennyibe kerülnek, de szerintem még a dizájnjuk is rosszabb. Emeletes esésektől nem véd, de kisebb-nagyobb ejtések után szinte biztos, hogy karc- és horpadásmentes marad a gép. Már az AlmaShopon is kapható 8.900Ft-os áron, így ha valakinek megtetszett, ott be tud ruházni egyre; várjuk a tapasztalatokat! 

AlmaShop / XPRO webshop 

 

MentésMentés

MentésMentés


Kommentek megjelenítése