Az arcfelismerők csatája: iPhone X kontra OnePlus 5T

Tesztek   |   2017.12.11 - 17:18   |   Írta: N Marcell   |   3836
11. dec Az arcfelismerők csatája: iPhone X kontra OnePlus 5T

Vajon melyik csúcsmobil látja el jobban a feladatát?

Az iPhone X megjelenésével a felhasználóknak egy új kihívás elé kellett nézniük: mindenkinek hozzá kellett szoknia a Face ID-hez, mivel az az egyetlen beléptetési metódus az Apple pár hetes zászlóshajójában. A hírek szerint az átállás nem volt vészes, mivel a Face ID elkészítése egyszerű, használata pedig megközelíti a Touch ID sebességét (ráadásul sokkal-sokkal biztonságosabb). Ettől függetlenül volt pár fájó pont, amik felett sokan nem tudtak elsiklani: 

  • Az arcfelismerés csak függőlegesen tartott telefon esetén használható, így az ágyban fekve nem lehet feloldani az iPhone-t
  • Szintén nem működik, ha a telefon az asztalon fekszik
  • Ha kiegészítőket visel az ember (sapka, napszemüveg, sál, egyebek), a Face ID gyakran nem ismeri fel, stb.

A nemrég megjelent androidos csúcseszköz, a OnePlus 5T, szintén megkapta az arcfelismerés funkciót, így a teszterek azzal a lendülettel egymásnak is eresztették a telefonokat. 

Hogy mi a legfőbb különbség? A OnePlus arcfelismerése 2D-ben, az iPhone-é 3D-ben történik. Ennek persze van előnye és hátránya, így ismét csak a személyes preferáción alapszik, hogy kinek melyik rendszer válik be jobban. 

A legnagyobb érv, ami a OnePlus 5T mellett szól, hogy a fentebb említett problémák közül egy sem vonatkozik rá. Ez annak köszönhető, hogy a védelmi rendszere úgy működik, mintha egy képre nézne; nem látja térben a dolgokat. Így gyorsabb, mint a Face ID, azonban nem működik gyenge fényviszonok között. A másik hatalmas plusz (haha), hogy a telefonon ujjlenyomat-érzékelő is van, így a felhasználó a neki kényelmes módszert tudja használni. Ezt az Apple rajongói közül is rengetegen hiányolják, sajnos viszont nem valószínű, hogy valaha is kapni fogunk egy Touch- és Face ID-val egyaránt rendelkező iPhone-t. 

Hogy mit is tud ezzel szemben felmutatni az Apple? Nos, a piacon eddig ismeretlen szintű biztonságot. Mivel a TrueDepth kamerarendszer miatt az iPhone térben látja a szkennelendő arcot, teljes bizonyossággal tudja megakadályozni az esetleges rosszinulatú próbálkozásokat (ráadásul szóba sem jöhet olyan, hogy egy nyomtatott képpel verjék át a szenzort). Ezt Ming-Chi Kuo is alátámasztotta: állítása szerint az Apple évekkel a konkurencia előtt jár, már ami a biometrikus beléptetést illeti. 

Konklúzió? A OnePlus gyorsabb és valamivel kényelmesebb (ráadásul feloldható ujjlenyomattal is), az iPhone meg sokkal, de sokkal biztonságosabb. Hosszú távon valószínűleg a Face ID viszi a pálmát, mivel a felhasználó nyugodtan rábízhatja nem csak a telefonját, de a jelszavait, sőt, a bankkártyáját is. Az elején viszont kellhet egy kis idő, mire hozzászokik az ember az Apple megoldásának működéséhez - ha sikerült, nagyobb biztonságban tudhatja a féltve őrzött telefonját. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Face ID még csak az első generációja a technológiának; ahogy a Touch ID is folyamatosan egyre gyorsabb és pontosabb lett, ugyanígy fejlődhet majd az arcfelismerés is. Javasoljuk, hogy minden Apple felhasználó kezdje magát szoktatni a Face ID gondolatához, mivel szinte biztos, hogy az összes jövőbeli iPhone ezzel a technológiával érkezik majd - arról nem is beszélve, hogy a pletykák szerint nemsokára az iPad Prókat is felvértezik a rendszerrel. 

 

 

Forrás: AppleRider/Mac Rumors

Kapcsolódó cikkek: 

 

MentésMentés


Kommentek megjelenítése