Trump már telefonon is előadta merész álmait Tim Cooknak

Tech Hírek   |   2016.11.24 - 18:52   |   Írta: Zoltan C   |   3728
24. nov Trump már telefonon is előadta merész álmait Tim Cooknak

Donald tudja, mi hatna úgy ösztönzőleg az Apple-re, hogy az iPhone gyártását áthozza az USA-ba.

Vannak Trumpnak bolond és nagyon káros, és vannak bolond, de csak "simán" káros ötletei. Előbbi kategóriába tartozik a klímaváltozáshoz való hozzáállása, az utóbbiba pedig az az ötlete, hogy márpedig az Apple-nek "otthon" kell gyártania az iPhone-t!  Az az egyszerű közgazdasági tény persze hidegen hagyja az öreg Donaldot, hogy így az Apple legsikeresebb termékének ára olyan mértékben megnőne, hogy alig tudná valaki megvenni. Egyszerűen elkerülhetetlen, hogy ne legyen drágább a gyártás, mint Kínában. Abba már ne is menjünk bele, hol tart ma az automatizálás. Öt év múlva "Made in China" feliratú robotok szerelnék össze az iPhone-t, de most már az USA-ban? Sebaj! - gondolta Trump és keverte tovább a maltert kedvenc falához.

A The New York Times-nak adott interjújában a frissen megválasztott elnök elmesélte, hogyan zajlott az Apple vezérigazgató Tim Cookkal és a Microsoft társalapító Bill Gates-cel folytatott telefonbeszélgetése, közvetlenül megválasztása után.

Trump kifejtette Cooknak, micsoda "igazi eredmény" volna számára, ha tényleg sikerülne rávennie az almás céget a költöztetésre.

Azt mondtam a telefomban Timnek, hogy "Tudod Tim, az volna csak az igazi eredmény számomra, ha rá tudnám venni az Apple-t, hogy építsen egy nagy gyárat az Egyesült Államokban, vagy akár több nagy gyárat. Ahelyett, hogy Kínába, Vietnámba, meg az összes többi helyre mentek, ahova szoktatok. Csináljátok inkább itt!

Cook mindezt annyival nyugtázta: "Megértem."

Trump továbbra is bizakodó, úgy gondolja, a sok ösztönző intézkedése majd meghozza gyümölcsét.

Azt mondtam neki: "Úgy gondolom, meg fogjuk tudni teremteni nektek azokat az ösztönző feltételeket, amelyek mellett hajlandóak lesztek rá. Lesz egy hatalmas adócsökkentés a nagyvállalatok számára, aminek örülni fogtok." De ha nagy adócsökkentésbe fogunk, akkor a szabályzást is meg kell változtatnunk. A mostani szabályozások ugyanis, megakadályozzák a nagy adócsökkentést. Akár liberális, akár konzervatív vagy, meg tudnálak győzni arról, hogy van jó pár előírás, amely nevetséges. Mindenki számára szabad versenynek kellene lennie. Jelenleg nem tudnak fejlődni a cégek, mert ezek a buta szabályok megfojtják őket.

Állítólag, az Apple legnagyobb gyártópartenere a Foxconn, már vizsgálja a költözés lehetőségét - jóllehet, a cég elnöke, Terry Gou nagyon nincsen elragadtatva az ötlettől.

Cook korábban megjegyezte, cége gyártósorai azért vannak Kínában, mert ott, idézem, "hatalmas hangsúly van a gyártáson", illetve rengeteg a "szakmai készségekkel rendelkező dolgozó". Hm, micsoda eufémizmus arra, hogy rendkívül olcsón lehet ott gyártani, majd hatalmas árréssel eladni. Persze, bizonyára van igazság Cook szavaiban is.

Kína emberi erőforrásain és laza szabályozásain kívül még nagy előny a sok különböző beszállító viszonylagos közelsége egymáshoz. A taiwani TSMC gyártja az A sorozatú processzorokat, a japán Sharp és a Japan Display szolgáltatja a kijelzőket, a dél-koreai SK Hynix és a japán Toshiba pedig a memóra egységekért felel.

Jegyezzük azért meg, van egy Mac Pro üzem a texasi Austinban, amelyet a Flextronics üzemeltet egyébként. Képzelhetjük hányan vesznek egymilliós asztali gépet... Na, pont ennyire is jelentős ez a létesítmény.

Érdekes apróság: Cook maga Hillary Clinton támogató volt a kampány alatt. Még szervezett is egy adománygyűjtő eseményt a demokrata jelöltnek - ahogy az a gazdag és sikeres amerikaiknál egyébként szokás is, hogy anyagilag is (tulajdonképpen szó szerint), leteszik a garast valaki mellett. Trump győzelmét követően pedig, üzent cége alkalmazottainak. Szorgalmazta a még szorosabb együttműködést és a közös előrelépést, még ha tele is van a jövő bizonytalansággal.

Az Apple cégként másabb képet igyekezett festeni magáról, támogatta, mind a demokrátakat, mind pedig a republikánusokat. Viszont, a 2016 Republikánus Nemzeti Konvencióra már megvonta a támogatását a párttól, Trump kirekesztő megnyivánulásai miatt.

"Rá fogjuk venni az Apple-t, hogy más országok helyett, itt gyártsa a rohadt számítógépeit, meg egyebeit." - mondta Trump egy virginiai kampánybeszédében, tanúbizonyságot téve mennyire képben van a témával. Ugyanekkor 45%-os védvámmal fenyegette meg a Kínából beérkező termékeket. Vajon sikerülni fog mindezt végigvinnie?

Forrás: macrumors.com

Kapcsolódó cikk:
Az Apple hazavinné az okostelefonok gyártását?



Kommentek megjelenítése