Tim Cook meleg. És? - szubjektív

Tech Hírek   |   2014.11.02 - 11:14   |   Írta: Pausch Rita   |   1291

Bár többször találkoztam ezzel kapcsolatos hírekkel, eddig nem éreztem úgy, hogy írni kéne róla. Most azonban eléggé hangosak a külföldi oldalak, tehát valamit mégis mondani illik az üggyel kapcsolatban.

tim-cook gay

Tim Cook a múlt héten nyílt levélben ismerte be homoszexualitását, amire nemzetközi vizeken kapott hideget és meleget (minden értelemben) egyaránt. Ez már nem az első hír volt vele és a témával kapcsolatban. Júniusban a Pride melegfelvonulás élén menetelt egy nagy Apple logóval, valamint az Apple alkalmazottait is arra bíztatta, hogy ők is álljanak a homoszexuálisok jogait támogatók táborába, amihez sok alkalmazott csatlakozott is. A felvonuláson résztvevők között iTunes ajándékkártyákat is osztogattak. Ezért ezek után nem kellett volna, hogy sokakat annyira meglepjen a héten tett bejelentés.

Én személy szerint úgy gondolom, hogy mindenféle diszkrimináció ellenes törekvés előrébb viszi az emberiséget, viszont a héten történt bejelentés nem hiszem, hogy kapcsolódna ehhez. Félreértés ne essék, nincs problémám Tim Cook homoszexualitásával, vagy azzal, ha ő támogatja bármilyen módon a homoszexuális közösséget. Hiszek abban, hogy minden ember egyenlő és szabad, vagyis, amíg nem jogsértőek valakinek a cselekedetei, addig joga van azt szeretni, amit és, akit akar, akár nemtől, akármitől függetlenül. (Mindent szabad, ami nem tilos.)

Viszont, ami az Apple vezérigazgatóját illeti, úgy gondolom, hogy mindez nem tartozik a tárgyhoz. Az Apple rajongói oldalakon felkapták ezt a témát, ahogy az Apple elleni negatív vélekedéseket, vagy komolyabb kritikákat szokták. Szerintem viszont az Apple termékek és használatuk szempontjából teljesen másodlagos nem csak az, hogy kik dolgoznak a cégnél, de az főleg, hogy a vezetőség tagjainak milyen a szexuális irányultsága. Nem hiszem, hogy a vezérigazgató szexualitása bármiben is befolyásolná termékekkel és azok eladásával kapcsolatos döntéseit. Ez az egész olyan, mintha hirtelen faji vagy bármilyen egyéb alapon elkezdenénk a 21. században megkülönböztetni bárkit is.

apple pride

Az Apple cég maga, bár Tim Cook vezetése alatt áll jelenleg, azt hiszem, ha azonosítani szeretnénk valakivel, bárkivel is, akkor inkább az ötletgazdával, Steve Jobs-szal kellene, még akkor is, ha ő már nincs közöttünk. Ő abszolút szakmai szempontok szerint vezette a vállalatot.

Azt gondolom, ha Tim Cook-ot szeretnénk minősíteni, mint cégvezetőt, senki sem az alapján fogja, hogy ő a fiúkat vagy a lányokat szeretné, hanem, hogy az irányítása alatt álló cég mennyire sikeres. Tim Cook esetében egyébként szerintem ez is vegyesen megítélhető. Az tény, hogy az eladási számok tekintetében jól csinálja a dolgokat, - Job-szal ellentétben - ő teljen kapitalista szemlélettel vezeti a céget. De pont az arculat szempontjából meg nem csinálja jól, hiszen pont azt öli folyamatosan a cégben, a kiugró eladási adatok érdekében, ami kiemelte a vállalatot a többi közül, a szakmaiságot. A „még többet és még többet eladni” szemléletért felad nagyon sok olyan elvet, amit Jobs sohasem tett volna. Márpedig egy darabig lehet, hogy megy ez az egész, de elképzelhető, hogy lesz egy pont, ahol betetőzik, és onnan már csak lefelé vezet az út.

Ez persze csak az idő múlásával derül majd ki. Addig viszont írjunk a készülékekről, foglalkozzunk a minket érintő résszel és ne sepregessünk más hálószobájában! Szerintem.


Kommentek megjelenítése