Megérkezett az iOS 13, íme a 13 legjobb funkció

Apple Hírek   |   2019.09.20 - 18:21   |   Írta: N Marcell   |   7879
20. szept Megérkezett az iOS 13, íme a 13 legjobb funkció

Az idei év iOS-e különösen erős lett, mindenkinek ajánlott letölteni!

Három hónapnyi bétateszt után végre élesedett az iOS 13, ami már mindenki számára elérhető és letölthető. Az elmúlt évekhez képest egy újításokkal különösen megpakolt, új szemléletű rendszerfrissítés lett az idei – ez utóbbi abban nyilvánul meg, hogy az Apple végre rájött, hogy ha hallgat a felhasználóira, csodálatos dolgokra lesz képes. A felhasználók ugyanis nem tartják magukban, ha valami böki a csőrüket, ha pedig ezeket a hibák javításra kerülnek, akkor az mindenkinek jó: jó a vásárlóknak, mert kényelmesebb és élvezetesebb használni az eszközöket, illetve jó az Apple-nek is, mert a felhasználók nem pártolnak át máshová az idegesítő hülyeségek miatt. Példának tudom hozni a régóta vágyott Dark Mode-ot, az átszabott hangerőszabályozást, és a bővített képszerkesztési lehetőségeket, ezek egytől-egyik olyan dolgok voltak, ami már szemet szúróan hiányoztak az Apple telefonjaiból. Persze a javításokon felül egy csomó újdonság is érkezett, úgyhogy vágjunk bele: következzen az iOS 13 legjobb 13 újítása!

 

Apple Arcade

Az iOS 13 már támogatja az Apple legújabb előfizetős szolgáltatásainak egyikét, ami a bétatesztelők számára már élesedett néhány nappal korábban. Az Arcade lényege, hogy egy 4.99 dolláros (itthon 1890 forintos) havidíj kicsengetése után letölthetővé válik több mint száz telefonos és/vagy tabletes játék, ami onnantól korlátlanul játszható, ráadásul nagyon sok exkluzív cím van közöttük. A játékok Apple TV-n és a legújabb frissítés után Mac-en is elérhetőek lesznek, a katalógus pedig a kezdeti nagyjából 100 játék debütálása után is folyamatosan frissülni fog, ahogy az idő múlásával az Apple újabb és újabb tartalmat adogat hozzá. Az Apple Arcade mellé kontrollertámogatás is érkezik az iOS-be, így a telepítés után XBOX One és PlayStation 4 kontrollerekkel is verethetjük az iPhone-os vagy iPades játékokat.

 

 

Dark Mode (sötét mód)

Sok év könyörgés után az Apple végre beadta a derekát, és elkészítette a rendszer szemkímélőbb sötét módját. Ez a funkció folyamatosan nyerte a „mit látnál szívesen az iOS-ben”-típusú szavazásokat, most pedig végre itt van; lássuk, mit is tud pontosan. Az egész rendszerre kiterjedő sötét mód bekapcsolását akár időzíteni is lehet, vagy csak simán a Beállításokon vagy a Vezérlőpulton keresztül egy gombnyomással aktiválni. Új hátterek is bekerültek, amik külön a Dark Mode-hoz lettek fejlesztve, és az alapján változnak, hogy a sötétítés éppen be vagy ki van-e kapcsolva. Az iOS-hez tartozó alkalmazásokon felül (Üzenetek, Beállítások, Fotók, stb.) egyre több külsős alkalmazás is támogatja a funkciót, ilyen például a Messenger és a YouTube. Valószínűleg már csak idő kérdése, hogy szinte mindegyik appba bekerüljön ez a funkció.

 

 

Fotók alkalmazás

Idén végre a galériának nevezhető Fotók app is kapott némi törődést. Az új funkcióknak hála könnyebbé vált a rég elveszett képek felkutatása, a képernyőfotók és a duplán szereplő fotók pedig elrejtésre kerülnek, hogy csökkenjen kicsit a káosz a mappákban. Egy új fül is bekerült, ahol a korábbiaknál könnyebben böngészhetünk a képek között:

„A vadonatúj Fotók tab alatt különböző méretű gyűjtésekben jelennek meg a képek, így könnyeb megtalálni, újra átélni és másokkal megosztani a régi fotókat, videókat. Minden megtalálható egy helyen az ’Összes fotó’-nál, a ’Napok’ alatt külön-külön lehet a fotókra koncentrálni, a ’Hónapok’ fülnél a hosszabb időszakok legjelentősebb pillanatai találhatók, az ’Évek’-nél pedig azok a képek vannak, amik ténylegesen meghatározták a felhasználó éveit.”

A Fotók app ezen felül okosabb ’Ezen a napon’ ajánlásokkal bővült, ami ugyanazon napok tartalmát mutatja be az éveken át, ezen felül bekerült még az automatikus lejátszás, okosabb előnézetek, stb.

 

 

Kamera

A telefonok kamerája is okosodott szoftveresen, ami nagyon fontos az Apple-nek most, a kameraszörnyeteg iPhone 11 Pro és 11 Pro Max megjelenésekor. Mostantól szabályozható lett a portréfotók megvilágításának intenzitása, ami az Apple szerint hibátlanabb bőrt, élesebb szemeket és jobban kiemelt arcvonásokat eredményez. Egy új megvilágítástípus is bekerült azoknak, akik iPhone XR-t vagy annál újabb telefont használnak.

 

Sign in with Apple

A Sign in with Apple (jelentkezz be az Apple-lel) az iOS 13 egyik legfontosabb technológiai újítása. Az Apple egyre növekvő hangsúlyt fektet a felhasználók magánéletének védelmére, és ez a funkció is a biztonságosabb adatkezelést teszi lehetővé. A Sign in with Apple-ön keresztül az AppleID-val lehet különböző fiókokat csinálni az egyes alkalmazásokban vagy szolgáltatásokban, ami több fronton is jó ötlet: nem kell attól félnünk, hogy a platform ellopja a jelszavunkat vagy az adatainkat (az Apple tűzzel-vassal, valamint egy falka vérprofi programozó együttes tudásával védi azokat), nem kell magunknak jelszavakat megjegyezni (ugyanazt a jelszót megadni mindenhova pedig manapság felér egy virtuális tökönszúrással), végül pedig sokkal kényelmesebben, mindössze egy gombnyomással be tudunk jelentkezni mindenhova. Egy ’rejtsd el az e-mailemet’ opció is bekerült, így az alkalmazás még azt sem fogja megkapni. A Dark Mode-hoz hasonlóan valószínűleg a Sign in with Apple is futótűzként fog terjedni az alkalmazások körében.

 

 

Üzenetek

Csomó jópofa dolog került be az Üzenetek közé is. Például beállíthatunk magunknak egy nevet és egy ’profilképet’, amik automatikusan meg fognak jelenni mindenkinél, akivel csak kapcsolatba lépünk. Ezen felül érkeztek új Memoji matricák, javított keresési funkció, további Animoji karakterek, stb.

 

Egészség

Egy hatalmas hiányosságát küszöbölte most ki az Apple: az Egészség appba végre bekerült a menstruációs ciklusok követésének lehetősége, a vérzés-előrejelzés és a termékenységi statisztika. És ha már a statisztikáknál tartunk, az alkalmazás egy vadonatúj kinézetet is kapott, aminek keretei közt megjelent az átszabott profiloldal, interaktív diagramok és szűrők, illetve az Apple Watch kapott egy appot, ami szól, hogyha a környezetünk túl zajos, és odébb kéne állnunk, hogy elkerüljük a halláskárosodást. Sőt, már a dentálhigéniánkat is nyomon követhetjük, hogyha tudni szeretnénk, mennyi időt is töltünk pontosan fogmosással.

 

 

QuickPath billentyűzet

Az Androidról jól ismert, ’simogatós’ billentyűzet bekerült iOS-be is: ahogy összekötöd az ujjaddal a betűket, a rendszer úgy találja ki, melyik szóra gondolsz, és helyettesíti be.

 

 

Biztonság

Ahogy mondtam, a felhasználók magánszférájának védelme prioritás az Apple számára, így az alkalmazások egyre kevesebb adatot kapnak meg – főleg olyanok lettek elvéve tőlük, amikre valójában nem is lenne szükség a működésükhöz. Mostantól a rendszer jelez, hogyha egy app a háttérben figyeli a telefon helyzetét, illetve bekerült a lehetőség, hogy egy program csak akkor kapja meg a készülék GPS koordinátáit, ha ténylegesen az előtérben fut. Az Apple ráadásul bezárt egy aljas kiskaput is: korábban a fejlesztők beépíthettek az alkalmazásokba egy kódrészletet, ami a felhasználó beleegyezése nélkül, Wi-Fi és Bluetooth adatok alapján képes volt meghatározni a telefon helyzetét a nagyvilágban. Erre sincs többé lehetőség, még kevesebbet lehet trükközni az iPhone-os appokkal.

 

Emlékeztetők

Az Emlékeztetők teljes átszabást kapott (amire szükség is volt), így hatékonyabb módon tudjuk tárolni, rendszerezni és kezelni az emlékeztetőinket. Ráadásul Siri is felajánl újakat, ha valami olyat talál az iOS-en belül, amire szerinte emlékezni kellene. Bekerült a csatolmányok használatának lehetősége, és debütáltak az okos listák is. Ez utóbbi úgy rendszerezi az emlékeztetőket, hogy figyelembe veszi a felhasználó időbeosztását és jelöléseit, ez alapján a legfontosabbat priorizálja.

 

 

Teljesítménybeli javulás

Bár tavaly nagyobb figyelmet kapott az iOS 12 hatékonyságnövelő optimalizáltsága, ez az iOS 13-ban sem elhanyagolható. Az Apple szerint az appok akár kétszer olyan gyorsan indulnak, mint a frissítés előtt, a FaceID pedig akár 30%-kal gyorsabb, mint korábban. A letöltések mérete is töredékére lett csökkentve, ugyanez mondható el az alkalmazások frissítéseiről is.

 

Kisegítő lehetőségek

Az Apple szintén nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szoftverfrissítéseken keresztül az eszközei mindenki által használhatóvá váljanak, az iOS 13 pedig folytatja ezt a jó szokást. A hangvezérlésnek hála mostantól az iPhone-ok és az iPadek is teljes mértékben kezelhetővé váltak csak és kizárólag kimondott parancsokon keresztül.

 

Apple Maps (Térkép)

A konkurenciához képest kissé lemaradott Apple Maps szerencsére szintén megkezdte a felzárkózást, kezdve a helyek elmentésének lehetőségével, fejlesztett Siri-integrációval, repülési adatokkal és bővített CarPlay-funkcionalitással. Bekerült egy Google Street View-höz hasonló 3D-s nézelődő mód is, amivel épp úgy körül tudunk nézni az utcákon, mint ahogy azt a konkurencia programjával is tehetjük.

 

 

Összefoglalás

Bár a javán már túlvagyunk, az iOS 13 nem fog megállni a fejlődésben. Már szeptember 24-én érkezik az iOS 13.1, ami további (apróbb) funkciókkal bővíti az újításokkal amúgy is rendesen felmálházott rendszert. Büszkék lehetnek magukra az Apple fejlesztői: egy nagy, kerek, hasznos frissítésekkel teli csomagot raktak össze, amiben régi hiányosságokat pótoltak, illetve a jövőbe is tekintettek. Csak annyit tudok mondani: jövőre is ilyet!

Forrás: 9to5mac

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése