A MacBookok új billentyűzete sem tökéletes – bocsánatot kért az Apple

Apple Hírek   |   2019.03.28 - 14:15   |   Írta: SzavaRicsi   |   2196
28. márc A MacBookok új billentyűzete sem tökéletes – bocsánatot kért az Apple

Három éve szívunk a MacBook Prók billentyűzetével, és a legújabb kiadás sem lett tökéletes. Az Apple újból bocsánatot kért.

Újra azon ritka alkalmak egyikéhez érkeztünk, amikor az Apple beismer egy hibát, majd bocsánatot kér miatta. A téma megint a MacBook Prók pillangómechanizmusos billentyűzete, amely immáron a harmadik generációjánál jár, de még mindig megkeseríti néhány felhasználó életét.

Vegyük csak sorban. Az Apple még 2015-ben, a MacBookban vezette be először a Butterfly Keyboardot, ami már akkor aggodalmat keltett néhányakban. A problémák azonban csak egy évvel később kezdtek kiderülni, amikor a MacBook Prók is új dizájnt öltöttek, és átvették a pillangós billentyűzetet.

Egyrészt, rengeteg felhasználó panaszkodott rá, hogy az új klaviatúra kisebb mozgástere miatt egyszerűen rossz érzés gépelni az új MacBook Prókon. Másrészt pedig ezek a billentyűzetek sokkal hajlamosabbak a meghibásodásra, mint a korábbiak, és néhány porszem képes lehet teljesen tönkretenni egy billentyűt.

Az Apple a tavaly megérkezett 2018-as MacBook Prókban ezután egy újfajta protekciót vezetett be a billentyűk alatt, hogy megóvja a mechanizmust a leporosodástól. Valójában a cupertinói techcég azt közölte, hogy a gombnyomások „puhítása” érdekében vonta be egy szilikonréteggel a billentyűk alatti részt, ám túl sok embert nem sikerült megtéveszteniük ezzel a szöveggel. Az egyértelmű, valódi cél az volt, hogy óvják az új mechanizmust a kosztól, és így a meghibásodástól.

Így, több mint fél évvel a 2018-as MacBook Prók bemutatása után végre láthatjuk, hogy milyen munkát végzett az Apple a billentyűzeteknél. Az egyértelmű, hogy a harmadik generációs pillangómechanizmus valóban védettebb, így bizonyára kisebb az esély a meghibásodásra, de az is igaz, hogy néhányan újra arra panaszkodnak, hogy tönkrement az új MacBook Prójuk billentyűzete.

Ezek a gépek még mindig az első egy éves garanciás periódusban vannak, így kétség kívül az Apple állja a szervizelést, de a korábbi gépek esetében is van menekvés, hiszen a nyomás és a perek hatására az Apple szervizprogramot indított, amely keretein belül ingyen cserélik a meghibásodott pillangómechanizmusos billentyűzeteket, a vásárlástól számított első négy évben.

Az Apple-t, ahogyan az előbb említettük, beperelték amiatt, mert éveken keresztül hibás terméket forgalmazott. Mint ahogyan az egy korábbi tárgyaláson kiderült, az Apple azzal is tisztában van, hogy a harmadik generációs billentyűzetük is érintett a hibában. Akkor a cupertinói techcég így fogalmazott:

„Tudomásunk van róla, hogy a vásárlóink egy kis részének problémái vannak a harmadik generációs pillangómechanizmusos billentyűzetünkkel, és ezt sajnáljuk. A Mac notebookok felhasználóinak többségének pozitív élményei vannak a billentyűzetünkkel.”

Mint kiderült tehát, az Apple a harmadik generációra sem találta meg a hiba ellenszerét. Amennyiben a szokásos tünetek egyikét tapasztaljuk, tehát az egyik billentyűt nem érzékeli a gép, vagy van, amit dupla karakterként vesz, akkor irány valamelyik hivatalos Apple-szerviz, ugyanis még nincs olyan pillangós klaviatúrával szerelt MacBook, amelynek ismert hibáját nem javítaná ingyen az Apple. Persze a cserebillentyűzet is ugyanaz a „ketyegő bomba” lesz, amelytől legszívesebben szabadulnánk, de ez ellen sajnos nem tehetünk semmit. Elővigyázatosságképp érdemes rendszeresen sűrített levegővel takarítani a billentyűzetet. Az Apple az elmúlt év történései hatására készített is egy útmutatót, hogy hogyan takarítsuk ki a szeretett MacBookok egyik legjobban útált alkatrészét. Főleg, ha valakinél egyszer már felmondta a szolgálatot a valamelyik pillangós billentyű. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése