Egyelőre lezárult a harc az Apple és az FBI között

Apple Hírek   |   2016.03.30 - 18:32   |   Írta: Pausch Rita   |   2008
30. márc Egyelőre lezárult a harc az Apple és az FBI között

Bizton állíthatjuk, hogy az FBI megszívta…

Az Apple és az FBI közötti jogvita akkor éleződött ki, amikor a San Bernardinó-i terrortámadáshoz kapcsolódó iPhone kikódolását bírósági határozat ellenére az Apple megtagadta. Mivel az Alma üzletpolitikájának része a felhasználói adatok védelme, így egy ilyen követelésnek eleget tenni komoly hatással is lehetett volna a cég megítélésére és hitelességére.

Az alapvetően jelentéktelennek tűnő jogvita azért dagadt óriási méretűvé, mert szép lassan kibújt a szög a zsákból. Az FBI ugyanis, mint a végrehajtó hatalom képviselője, arra játszott, hogy egy nekik kedvező bírói döntés révén, precedensteremtésre kerüljön sor. Ezzel mintegy szabad utat nyerjenek a szinte korlátlan lehallgatásokhoz. Ezért is jött kapóra pont egy olyan ügy, ami terrormerénylethez kapcsolódik, ez ugyanis vörös posztó az amerikai nép szemében.

Nem számoltak viszont azzal, hogy az Apple nagyon jól tudta mire megy ki a játék és ugyan a saját üzleti érdekeit és megítélését védve, de ellenállt. Közben az ügy kapcsán a többi IT nagyvállalat is felsorakozott a cupertinóiak mögé ‒ még a konkurens Google is. Mert a többi nagyágyú is kapcsolt, hogy a precedens bizony az ő fejükre is bajt hozhat és hamar a nyakukra szállhat az amerikai kormány után, bármelyik másik kormány is, hogy akár a szupertitkos forráskódjaikat kérje.  

Az ügy odáig dagadt, hogy sor került egy meghallgatásra a Kongresszusban és egy nagy összecsapás készülődött feljebbviteli bíróság előtt. A terrorellenes harc viszont úgy tűnik, ezúttal nem bizonyult elég vonzó mézesmadzagnak, az amerikaiak véleményét ugyanis meglehetősen megosztotta az ügy. Több tüntetést is tartottak, államok szerte, mert sokaknak nem tetszett, hogy a terrorellenes harc jegyében a kormány csak úgy, mellékágon megnyirbálja az alapvető jogaikat azzal, hogy egyetlen bírósági utasítással belenézegethetnek például a telefonjaik tartalmába.

Közben még az is nehezítette az FBI dolgát, hogy menet közben – egy másik készülék kapcsán – született egy olyan bírói döntés, ami alkalmas is lehetett volna precedensteremtésre, de az Apple-nek kedvezett. Így már közel sem lehettek a szövetségiek biztosak benne, hogy nyerni fognak.

Ekkor jött az újabb csavar! Közvetlenül egy nappal a bírósági meghallgatás előtt, egy harmadik fél jelentkezett, hogy segítsen feltörni a szóban forgó készüléket az FBI-nak. Ezért kérték a meghallgatás elhalasztását.

Ez meg is történt:a harmadik fél, amelyikről először még tudni lehetett, hogy melyik cég, majd pár nappal később már nem, sikeresen végrehajtotta az akciót. Az Igazságügyi Minisztérium jelentése szerint az FBI hozzájutott az adatokhoz, amik szerintük nagyon fontosak a terror elleni harcban. Ezért visszavonták a keresetet, és így az Apple is megúszta, hogy hátsó bejáratot építsen a saját termékéhez a kormánynak.

Sokak, köztük a Fight For Future, nevű szervezet szerint is, ezzel a dolog még nem ért véget. Egyrészt, mert a másik iPhone ügyben még folyik a per. Másrészt, mert bár erre az FBI egyelőre nem mutat hajlandóságot, de bizony meg kellene osztania a telefon feltöréséhez kapcsolódó technikai adatokat az Almával. Arról az Igazságügy Minisztérium nem adott tájékoztatást, hogy a hackelés alkalmazható-e az összes Apple modellen, de az bizonyos, hogy ezen az 5C típusú készüléken, amin iOS 9 futott, igen.

A tény, hogy egy cégnek sikerült kinyernie az adatokat, azt mutatja, hogy az Apple adatvédelme nem teljes. Márpedig ez veszélyt jelenthet bármelyik felhasználóra, vagy fontosabb, állami beosztású felhasználó esetén, akár nemzetekre is, így az Almának tudnia kéne hol a bug, amin bejutottak, hogy kijavíthassa.

Az viszont nem csoda, hogy az FBI nem túl segítőkész és lelkes, hiszen az egész üggyel alaposan lejáratta magát. Menet közben nyilvánvalóvá vált, hogy a meghallgatásokon, amikre sor került, illetve az üggyel kapcsolatos sajtótájékoztatóikon gyakran össze-vissza beszéltek, ami nem tett túl jót a szövetségiek imázsának, sőt néhányan az FBI történetének legnagyobb PR baklövésének is nevezték az ügyet.

Az Alma hivatalos közleményt adott ki:

"Szerintünk ennek az ügynek meg sem kellett volna történnie."

Kijelentették, hogy továbbra is a lehetőségeikhez mérten segítik a rendvédelmi szervek munkáját, ahogy ezt korábban is tették és mivel ez láthatóan még fontosabbá vált, igyekeznek tovább növelni a felhasználói adatok biztonságát.

Kapcsolódó cikk:
Az FBI-nak már nem kell az Apple segítsége
Válasz az FBI-tól az Almának, szeretettel
Az Apple nem hajlandó hátsó bejáratot biztosítani az FBI-nak



Kommentek megjelenítése