Az iPhone lenne a bűnözők telefonja?

Apple Hírek   |   2016.03.08 - 18:06   |   Írta: Pausch Rita   |   2603
08. márc Az iPhone lenne a bűnözők telefonja?

A New York-i rendőrség terrorelhárítási igazgatója csúnya vádakkal illeti az almás céget.

John Miller, New York-i „TEK” vezető kijelentése, miszerint az iOS a tökéletes eszköz „emberrablóknak, bankrablóknak és gyilkosoknak” az Apple és az FBI (+ az amerikai kormány) között zajló harchoz kapcsolódik.

Miller egy rádióinterjúban azt nyilatkozta, hogy felvételük van olyan telefonbeszélgetésről, ahol bűnözők arról beszélnek egymás között, hogy az „iOS 8 Isten ajándéka, mert a „zsaruk” nem tudják feltörni”. Vagyis nem érti mi vitte rá az Apple-t, hogy úgy tervezze meg a rendszerét, hogy ne tudjon segítséget nyújtani a rendőröknek a nyomozásban. Szerinte az almás cég a bűnözőket támogatja ezzel.

Nem Miller az első, aki a rendvédelmi szervektől megszólalt az ügyben. A manhattani kerületi ügyész múlt hónapban azt nyilatkozta, egyáltalán nem támogatja, hogy a nagy technológiai vállalatok „seriffet” játsszanak a világban, ahol „nincsenek szabályok”.  Az egyik rendőrkapitány szerint pedig „közösségi felelőtlenség” ilyen erős titkosítással rendelkező okostelefonok tervezése.

Az érme másik oldalán azonban az Apple a felhasználói, és egyben alapvető emberi jogok védelmét hangsúlyozza. Az ügyben sorra felsorakoztak a nagy technológiai cégek, melyek jogi támogatásukkal is biztosítják az Apple-t, a bírósághoz benyújtott úgynevezett amicus beadványokkal. (Ez egyfajta hivatalos lobbi, a bírósághoz benyújtott vélemény, az ítélet elősegítésére, külső felektől). Az első amicus beadvány a Google, a Facebook, az Amazon, a Microsoft és 11 másik cégtől érkezett, majd a továbbiak is sorban befutottak olyan cégektől, mint az eBay, a LinkedIn, a Twitter, a Kickstarter, a Reddit, az IBM és még sorolhatnánk. Persze a vállalatok nem csak a vásárlóik, ügyfeleik érdekeit nézik. Kezd általánossá válni a félelem közöttük, hogy a kötelező adatszolgáltatás, amit a kormány szeretne elérni, a nagyvállalatok egész ügymenetére hatással lenne, vagyis bizonyos tekintetben beleszólhatnának a cégek vezetésébe is.

Forrás: NY Daily News


Kommentek megjelenítése