Steve Jobs már megint előre látta a jövőt

Apple Hírek   |   2015.08.11 - 22:49   |   Írta: H.A   |   1251
11. aug Steve Jobs már megint előre látta a jövőt

„Az Adobe Flash összeomlott” – ugye ön látta már ezt az üzenetet, és anyázott, amikor a böngésző nem tért magához?

Valószínűleg nem nagyon van olyan szoftver, amit olyan sokan gyűlölnének, mint a Flasht, azt viszont már nem sokan tudják, hogy ez a Microsoftnak is köszönhető. Miért létezik egyáltalán a Flash, mire jó, miért nem tűnt még el, és miért imádják a hekkerek? Flasheljenek velünk!

Pár éve még olyan volt Flash nélkül internetezni, mint látássérültként szemüveg nélkül mászkálni az utcán: a weblapokból sok mindent nem lehetett látni, sőt, néhány funkció teljesen elérhetetlen volt. Néha teljes oldalak nem töltődtek be, olyan nagy részük volt Flashben megjelenítve, bár ez inkább a kétezres évek elején volt érezhető.

Azt mindenki tudja, milyen úgy böngészni, hogy telepítve van a Flash, és az összeomlását jelző sárga csíkkal is valószínűleg sokan találkoztak. Mi arra voltunk kíváncsiak, milyen élmény ma a sokat átkozott bővítmény nélkül szörfölni a weben, ezért az összes böngészőnkben, több operációs rendszeren (Chrome, Firefox, Safari) kikapcsoltuk az Adobe programját. Az eredmény meglepő, de előbb nézzük, miért is kellett megszabadulni a szoftvertől.

Steve Jobs már 2009-ben utálta

Már nagyon sokan kívánták a Flash halálát, legutóbb Facebook biztonsági főnöke, Alex Tamos kelt ki magából Twitteren. Ennek az volt az oka, hogy hekkerek feltörték az állami megrendelőknek dolgozó, kémszoftvereket gyártó Hacking Team szervereit, és a nyilvánosságra hozott fájlokból kiderült, hogy a csapat több biztonsági rést kihasznált a Flashben, hogy az internetezőket le lehessen hallgatni (a teljes lista elérhető itt). Tamos azt kérte Adobe-tól, hogy fejezzék be a szoftvert forgalmazását, és jelöljenek ki egy határidőt, amíg a fejlesztők átállhatnak más platformokra. Követelte, hogy a Flasht teljesen vonják ki a forgalomból.

Ugyanebben a hónapban a Mozilla Firefox feketelistára tette a Flash összes korábbi verzióját, mert azok nem tartalmazták a biztonsági javításokat. Az Adobe frissítéseire néhány napot várni kellett, és addig a Firefox felhasználói csak egy biztonsági figyelmeztetés elfogadása után tudták visszakapcsolni a flash-es tartalmakat a weboldalakon.

Az Apple-alapító Steve Jobs is kritizálta a Flash Playert, még 2009-ben, egy évvel később pedig nyílt levélben magyarázta el, miért szeretné kinyírni a szoftvert. Ehhez megtette, amit maga meg tudott: a Flasht nem lehet futtatni Iphone-on, Ipod Touchon és Ipaden. Jobs szerint

a szoftver nem stabil, gyengén teljesít és tele van biztonsági résekkel.

A teljes cikket itt olvasható index.hu


Kommentek megjelenítése