Hogyan működhet az új iPhone-ok 48 megapixeles kamerája?

Almás Pletykák   |   2021.12.15 - 08:55   |   Írta: L Ferenc   |   1475
15. dec Hogyan működhet az új iPhone-ok 48 megapixeles kamerája?

A főkamera felbontása várhatóan a négyszeresére fog nőni, de ez nem feltétlenül jelent négyszer nagyobb részletgazdagságot.

Az Apple okostelefonjaiban már jó ideje az összes kamera 12 megapixeles felbontással rendelkezik, vagyis elmondható, hogy megannyi riválisától eltérően az amerikai gyártó nem szállt be az időről időre új erőre kapó megapixel-háborúba. Ennek a szokásnak azonban hamarosan vége fog szakadni, ugyanis szinte minden iparági forrás arról tesz említést, hogy a jövőre érkező almás mobilok a korábbinál nagyobb felbontású képérzékelőt fognak felvonultatni.

Amennyiben hihetünk a pletyáknak, a jövő ősszel érkező iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max hátoldali főkamerájában egy 48 millió képpontot felvonultató lapka lesz. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezekkel a 2022-es csúcsmobilokkal minden körülmények mellett 48 megapixeles felbontásban fotózhatunk majd.

A miértre a válasz röviden úgy hangzik, hogy: pixel binning. A magyarra leginkább pixel összevonásként lefordítható eljárás lényege, hogy a képalkotó algoritmus négyesével összevonja a képérzékelő egymás mellett sorakozó pixeleit, majd pedig kiátlagolja az azok által gyűjtött fényinformációkat. A 4-in-1 eljárás végeredménye ugyan mindössze 12 megapixel lesz, azonban a kimeneti kép minden korábbinál jobb minőségű, alacsony képzajú lehet.

A gyártók többféleképpen használják a pixel binninget. Jól értesült források szerint az Apple várhatóan azt az utat fogja járni, hogy az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max készülékek hibátlan fényviszonyok mellett 48 megapixeles, rossz megvilágítás mellett pedig 12 megapixeles fotókat készítenek majd. És persze könnyen elképzelhető, hogy a kétféle kimeneti felbontás között manuálisan is lehet majd váltani. 

A Samsung idei csúcsmodelljében, a januárban leleplezett Galaxy S21 Ultrában egy 108 megapixeles felbontású hátoldali főkamera található, melynek 9-in-1 pixel összevonási technológiája alaphelyzetben 12 megapixeles képeket eredményez. Amennyiben jók a fényviszonyok, a felhasználóknak adott esetben érdemes lehet átváltani a 108 megapixeles üzemmódra, ami nagyobb részletgazdagsággal kecsegtet, de persze a végeredmény messze nem lesz kilencszer jobb minőségű. Megjegyzendő, hogy míg a 12 megapixeles fotók 3-4 MB méretűek, addig a 108 megapixeles társaik ennél mintegy háromszor több tárhelyet követelnek maguknak. 

A Samsung nemrégiben leplezte le legújabb képérzékelőjét, az ISOCELL HP1-et, mely 1/1,22 colos méretű hatalmas lapka nem kevesebb, mint 200 megapixeles felbontással rendelkezik. Alaphelyzetben viszont ez a modul is csak 12,5 megapixeles fotókat rögzít, még pedig 16-in-1 pixel összevonással és igencsak méretes, 2,56 mikronos pixelméret mellett. Ezenkívül 4-in-1 üzemmódja is van a képszenzornak, amikor is 50 megapixeles felbontást és 1,28 mikronos képpont méretet kapunk. Érdekesség, hogy a HP1 natív felbontása nem kevesebb, mint 16384x12288 pixel.

Az Apple jövő évi két iPhone Prójának 48 megapixeles főkamerája várhatóan nemcsak 4K, hanem akár 8K felbontású videók készítésére is alkalmas lesz. Ez azt jelenti, hogy a Full HD-féle 2 megapixel és 4K-féle 8 megapixel után a videóink akár 33 megapixeles képkockákat is tartalmazhatnak majd. Ennek gyakorlati haszna egyelőre kérdéses, hiszen jelenleg még alig néhány olyan csúcskategóriás tévé kapható, mely 8K felbontással büszkélkedhet. A 8K-nak várhatóan az Apple közeljövőben érkező AR/VR headsete adhat értelmet, mely minden további nélkül alkalmas lehet az ebben a komoly felbontásban rejlő lehetőségek kiaknázására. 

Az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max többi kamerája egyébként várhatóan marad 12 megapixeles felbontású, és nagyon valószínű, hogy az olcsóbb iPhone 14 és iPhone 14 Max összes kamerája 12 megapixeles lesz. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése