Gyorstöltő fronton csak a konkurencia után kullog az Apple

Almás Pletykák   |   2020.06.26 - 08:48   |   Írta: L Ferenc   |   1611
26. jún Gyorstöltő fronton csak a konkurencia után kullog az Apple

Érkezik az almás logós gyártó új gyorstöltője, de nem lesz túl sebes működésű.

Az Apple a 2007-ben piacra dobott első iPhone mellé egy akkoriban teljesen hétköznapinak mondható 5 W teljesítményű vezetékes töltőt csomagolt. Ezzel nem is volt semmi probléma, csak éppen az amerikai gyártó az elkövetkezendő években, illetve évtizedben szinte semmit sem fejlesztett töltő fronton. Így fordulhatott elő, hogy a tavaly kijött iPhone 11 Pro volt az első almás okostelefon, mely mellé 30 perc alatt 0-50 százalékos töltést biztosító 18 W-os töltőt kaptunk, de a normál 11-es iPhone-ok esetében még mindig be kell érni a szuperlassú 5 W-os alapáras egységgel. 

Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy az Apple hamarosan egy vadonatúj gyorstöltőt dob piacra. Az előreláthatólag az ősszel érkező iPhone 12-es készülékek mellé csomagolandó A2305-ös töltő maximális teljesítménye 20 W, így segítségével minden korábbinál gyorsabban feltölthető lesz az iPhone-ok akkumulátora.

Az 5 W-hoz képest jelentős, a 18 W-hoz képest szerényebb előrelépés a 20 W, de érdemes egy picit körbejárni, hogy e tekintetben mostanság hol tart a konkurencia. A piacvezető Samsung tavalyi mainstream csúcsmobilja, a Galaxy S10+ mind vezetékes, mind vezeték nélküli módon 15 W-tal tölthető, az aktuális business csúcskészülék, a Galaxy Note10+ pedig már 45 W-ot is képes felvenni vezetékes módon. Megjegyzendő, hogy utóbbi készülék alapáras töltője 25 W-os, a 45 W-os egységet külön lehet megvásárolni. A 2020-as Samsung zászlóshajó, a Galaxy S20 Ultra hasonlóképp maximum 45 W-tal tölthető, viszont a Galaxy S20+ és a Galaxy S20 maximum 25 W-ot tud felvenni.

A Huawei idei csúcsmodellje, a P40 Pro vezetékes töltője 40 W-os, és ez a készülék maximum 27 W-tal tölthető wireless módon. Az 5x-ös helyett 10x-es optikai zoomos P40 Pro+ érdekessége, hogy mindkét módon támogatja a 40 W-os töltést, és 4200 mAh kapacitású akkumulátora alig egy óra alatt 0-ról 100 százalékra tölthető. Az iPhone 11 Prók wireless módon maximum 10 W-tal tölthetők – nem tudni, hogy a 12-es iPhone-ok e téren előrelépnek-e majd. 

Gyorstöltő fronton jelenleg az Oppo tartja a rekordot. Az idén tavasszal leleplezett Find X2 Pro 4260 mAh-s telepe 65 W-os töltési teljesítmény mellett, Super VOOC 2.0 töltővel 10 perc alatt 0-ról 40 százalékosra tölthető. A két részre osztott egyedi akkumulátor teljes töltése mintegy 38 percnyi időt vesz igénybe. 

A Xiaomi tavaly év végén demózott egy 100 W-os hipertöltőt, amivel egy 4000 mAh kapacitású akkumulátor 17 perc alatt teljesen feltölthető, de ez egyelőre még nem jelent a kereskedelmi forgalomban, mint ahogy a Lenovo idén tavasszal leleplezett 90 W-os egysége sem kapható még. 

Úgy tűnik, hogy a gyártók 100 W-nál sem állnak meg, ugyanis néhány hete a Xiaomi és a Vivo is előrukkolt egy-egy 120 W-os töltővel, melyek az ígéretek szerint 13 perc alatt fel tudnak majd tölteni egy 4000-es aksit. A szupergyors töltéshez egyébként már nem feltétlenül van szükség fali csatlakozó aljzatra, ugyanis ma már több olyan powerbank is kapható, melynek kimeneti teljesítménye 45-60 W. Utóbbiak nemcsak okostelefon-, hanem akár notebook töltésre is minden további nélkül használhatók. Az Apple nagyobb fogyasztású készülékekhez szánt USB-C töltői egyébként 30, 61, illetve 96 W-os kivitelben kaphatók.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy az iszonyatos töltési tempó nem gyakorol-e negatív hatást az akkumulátorok élettartamára. Erre a gyártók kapásból rávágják, hogy nem, ugyanis mind a telefonokban, mind a töltőkben olyan vezérlőelektronikát alkalmaznak, mely gondoskodik az aksik ideális töltéséről, illetve az Oppo például az említett módon két részre osztott akkumulátort alkalmaz. Aztán a gyakorlat majd megmutatja, hogy az 1-2 éves csúcsmobilok akkumulátora milyen állapotban lesz. 

A szupergyors töltőket egyébként érdemes csak akkor használni, amikor ténylegesen szükségünk van rájuk, így például a napközbeni nagy rohanásban, amikor jól jöhet, hogy 10 perc alatt 20-40 százalékos töltöttség nyerhető. Éjszaka ajánlott lassabb vezetékes, vagy akár vezeték nélküli töltést alkalmazni, hiszen ilyenkor bőven van idő az akkumulátor komótos telepumpálására. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése