Hajlítható dizájnnal érkezhet a jövő MacBook-ja

Almás Pletykák   |   2020.05.07 - 19:38   |   Írta: ARPII   |   1162
07. máj Hajlítható dizájnnal érkezhet a jövő MacBook-ja

Egy darabból lenne az egész gép.

Ugyan az Apple-től eddig még nem láthattunk semmilyen hajlítható eszközt, az évek során azonban jó pár szabadalmat halmoztak fel maguknak hajlítható, sőt feltekerhető kijelzőkből is iPad-ekhez és iPhone-okhoz. Most pedig úgy tűnik, hogy a MacBook Pro-val is szeretnének valami hasonlót a jövőben. Itt azonban nem valamiféle bonyolult zsanérrendszert kell elképzelni, ami összeköti majd a kijelzőt a gép házával, az Apple sokkal inkább egy önmagában hajlítható házban gondolkozik.

A 10,642,318-as számú „Planar hinge assembly” szabadalom részletesen meghatározza, hogy egy ilyen dizájn hogyan működhet egy MacBook Pro esetében. Ebből alább láthattok több szöveges részletet is.

 

Egy letisztult megjelenésű személyi számítástechnikai eszköz, ami egy egybefüggő darabból áll, és tartalmaz egy hajlítható részt, aminek hála ívelté alakítható.

 

Egy egy darabból álló test (gépház), amelynek egyik része egy kijelző elhelyezésére alkalmas, amin vizuális tartalom jeleníthető meg, a másik részén pedig egy bemeneti eszköz elhelyezése lehetséges, ami képes bemenő műveleteket fogadni.

 

Az almás cég nagyon ügyesen használta a „személyi számítástechnikai eszköz” kifejezést, ami sok eszközre ráillhet mind az elnevezés mind pedig a leírás alapján, lehet szó itt egy okos telefontokról vagy akár egy tablet-számítógép hibridről is. Azonban itt zsanérok vannak, nem pedig egy több állású hajlítható anyag vagy mechanizmus.

 

Maga az elgondolás úgy néz ki, hogy a MacBook Pro, vagy az eszköz „egy darabból álló tárgyként” kerül legyártásra, és utána is „egy egybefüggő darabból” fog állni egy „hajlítható résszel”. Ennek a hajtogatható porciónak viszont szintén tartalmaznia kell az elektronikát, ami összeköti majd a kijelzőt a billentyűzettel, mivel „mechanikai kapcsolatban” kell maradniuk.

Az Apple megoldása úgy néz ki erre a problémára, hogy a „több szögben állítható rész” egy „rétegelt anyagból áll majd, ami képes lesz tömörítetlen formából egy tömörített formába átmenni". A szabadalom egészen részletesen leírja Nekünk, hogy az adott rétegek milyen módon tömörödnek, és nyerik vissza eredeti formájukat erőhatással szemben. Arról viszont keveset szól a fáma, hogy mi előnye van egy ilyen hajlítható megoldásnak egy hagyományos zsanérral szemben.

A jelenlegi MacBook Pro zsanérok eléggé komplex konstrukciók, azonban már több éve teszik a dolgukat. Egy „hajlítható zsanéros” MacBook viszont még egyszerűbb, és még megbízhatóbb lehetne, persze miután átestünk a hosszú teszteken és fejlesztéseken.

 

Emellett felmerül az a kérdés, hogy mi tudna még az eszközzel együtt hajlani. Például maga a kijelző is „átfolyhatna” a felső részről a gép klaviatúrás felére, ahogyan ezt a szabadalomban is említik. Ez kicsit hasonlít egy korábbi tervre, ahol az eszköznek nem volt különálló kijelzője és billentyűzete, ehelyett két kijelzőt kaptunk, amiből az egyik képes volt megjeleníteni egy bemeneteli lehetőséget (pl.: billentyűzetet). Ott ugyan még egy hagyományos zsanérral dolgoztak, de ennél az eszköznél is szó esik arról, hogy „az egyik része az eszköznek képes vizuális tartalmat megjeleníteni, míg a másik használható egy beviteli mód (pl.: billentyűzet) megjelenítésére is”.

Azonban az Apple nem csak túlnyúló kijelzőn dolgozhat, ugyanis korábban olyan akkumulátorról is szó esett ami szintén átlóg a hajlítható zsanéron, ott viszont még iPad-ekhez és iPhone-okhoz volt tervezve a telep.

 

Forrás: appleinsider

 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése