Az Apple hazavinné az okostelefonok gyártását?

Almás Pletykák   |   2016.11.18 - 23:51   |   Írta: SzavaRicsi   |   4385
18. nov Az Apple hazavinné az okostelefonok gyártását?

Lehet, hogy a jövőben a „Made in America” szöveg figyel majd az iPhone-ok hátlapján?

Egyes meg nem nevezett források nemrég arról számoltak be a Nikkei Asian Review gazdasági újságnak, hogy az Apple egy lehetséges iPhone gyártósor felállítását tervezi a vállalat hazájában.

A hírek szerint az Apple nemrégiben mindkét okostelefon gyártóját megkérte, hogy számolják ki, mennyire lenne megoldható az iPhone-ok egyesült államokbeli gyártása. A Pegatron azonnal elvetette az ötletet, amíg a Foxconn utánajárt a megvalósíthatóságnak.

A gazdasági újság egyik forrása szerint az almás okostelefonok előállítása olyannyira drága lenne az Egyesült Államokban, hogy egy esetleges váltás több mint megduplázná a költségeket.

Az Apple még a választások előtt kezdte el fontolgatni a hazai gyártósor ötletét, mivel a jó esélyekkel indult Donald Trump többször is hangoztatta, hogy kényszerítené az almásokat az Egyesült Államokban való gyártásra. A választások nyerteseként Trump megvalósíthatja azon tervét, hogy komoly vámokkal sújtaná a kínai importot, ezzel az Apple-t is büntetve a külföldi gyártás miatt.

Az USA új kormányfője nemrég úgy fogalmazott egyik beszédében, hogy ráveszik az Apple-t, hogy „a számítógépeiket és egyéb dolgaikat ebben az országban gyártsák, és ne másikban”.

Egyes becslések szerint Amerika közel ötmillió termelési munkának intetett búcsút a 2000 és 2014 közötti időszakban, így érthető, hogy sok egyesült államokbeli a hazájában látná szívesebben az ottani nagy tech cégek gyártósorait.

Ugyan a munkásosztály örülne az egyesült államokbeli gyártósoroknak, a vezetők úgy tűnik, nem veszik számításba, hogy nem csak az előállítási költség az egyetlen eltántorító tényező.

A gazdasági újság szerint az Apple beszállítói közül többen felhívták rá a figyelmet, hogy egyszerűen lehetetlen lenne az iPhone-ok teljes mértékben az USA-ban való gyártása.

Tim Cook egyszer úgy fogalmazott a CBS tévécsatorna egyik műsorában, hogy az Egyesült Államokban nincs elég szakmunkás ahhoz, hogy legyártassák velük az iPhone-okat. Bizonyos szinten megoldható az almás okostelefonok ottani előállítása, azonban azok a gyártósorok képtelenek lennének felvenni a versenyt a Foxconnal vagy a Pegatronnal.

Elképzelhető, hogy ha Trump be is vezeti az emlegetett 45 százalékos büntetővámot, az Apple továbbra is a tengeren túlon gyártatja majd az iPhone-okat, mivel még így is ez maradhat a kedvezőbb megoldás.

Ráadásul számba kell venni az egyesült államokbeli dolgozók munkamorálját is. Az iPhone gyártóit gyakran érik támadások a monoton sürgető munka miatt, és köztudott, hogy az ott dolgozók enyhén szólva sincsenek megelégedve az állásukkal.

Felmerül a kérdés, vajon az amerikai dolgozni vágyók hogyan fogadnák azokat a munkákat, amelyeket a kínai fiatalok sem szívesen végeznek?

Kapcsolódó cikkek:
Visszaesőben az Apple fő partnere
Látogatás a Foxconn gyárban
Látogatóban a titkos Alma gyárban​



Kommentek megjelenítése