Amazing Stories・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2020.04.27 - 13:03   |   Írta: Ca$h   |   1998
27. ápr Amazing Stories・AppleTV+

Amíg nem jön a Black Mirror új évadja.

Az első a Twilight Zone (Alkonyat Zóna) volt egészen pontosan 1959-ben, a nagysikerű sorozat elsőként vezette be a köztudatba ezt az egészen különleges és egyedi stílust, amikor hétköznapi emberekkel megmagyarázhatatlan, különleges, néha földön túli események történnek, rövid mesék ezek amiknek a végén mindig valami ötletes csattanó vár, de emellett mondanivalója is van a történeteknek. Az első Alkonyat Zóna öt évadot élt meg, sokat kellett várni a következő sorozatra, ami mindenki nagy kedvence a Meghökkentő Mesék volt 1979-ben, ez már szerény hazánkba is megérkezett, az egész ország tűkön ülve várta minden héten a legújabb részt. Talán ezt volt a legsikeresebb, hiszen kilenc évadot megélt. Majd a Twilight Zone-t 1985-ben megújították további három évaddal és pontosan ezzel egy évben jelent meg az Amazing Stories is, a fiatal Steven Spielberg célja az volt, hogy meghökkentő történeteket meséljen el amiknél nem a látvány és a csattanó a lényeg, hanem a lélek, a mondanivaló és a szív. Sajnos ez csak két évadot élt meg, de az emberek sose felejtették el. Azóta sok minden történt és úgy érzem, hogy a nagysikerű Black Mirrornak köszönhető hogy újra visszatért ez a stílus a köztudatba, hiszen idén újfent megújították a Twilight Zone-t immáron harmadjára és az Apple úgy döntött, hogy ad egy újabb esélyt az Amazing Storiesnak is, a kérdés már csak az hogy egy ennyire telített piacon belül elfér-e még mindig ez a típusú megközelítés. Maradjatok velünk, hamarosan kiderül.

Az már az első rész után érezhető lesz, hogy a készítők nem spóroltak a jó színészekkel. A Teenwolfból és a Maze Runnerből megismert Sam Taylor és a varázslatos Victoria Pedrettivel erősen indul a sorozat, ígéretesnek tűnik és felkelti az emberek érdeklődését, a The Cellar (A pince) romantikus, vicces, izgalmas és mondanivalója is van, hozza azt a szintet amit Spielbergtől elvárna az ember, de sajnos a második, a harmadik és negyedik rész már nem igazán. A második részbe (The Heat) például beletettek egy dramaturgiailag teljes mértékig felesleges leszbi vonalat, csak azért hogy megfeleljenek a mai LBGTQ divatnak és hogy növeljék a nézettséget. Hiába toleráns már a nézősereg, az emberek mégis háborognak ezellen a rész ellen és joggal gondolják azt, hogy gyakorlatilag nézhetetlenül gyenge. Valamivel már erősebb lesz a harmadik rész, a Dynoman szerepében a színész legenda Robert Forster díszeleg aki sajnos már nem élhette meg a sorozat premiere-jét, az öregfiú alakítása éppen ezért egy kicsit még több érzelmi töltöttséget ad az eleve lelkis résznek, szerintem lényegesen jobban teljesít a másodiknál. A negyedik részben Josh (Sawyer) Holloway díszeleg, akit a Lostból megszerettünk és bár nem valami jó színész, lévén minden szerepében Sawyert látjuk, őt mégis annyira kedveljük hogy nem számít, csak látni akarjuk. Sajnos a „Signs of Life” című rész éppen hogy az a kapufa kategória, hogy érdemes megnézni, de nem fogunk hasra esni tőle. Szerencsére minden a helyére kerül az ötödik résszel, a „The Rift” egy igazi ki minimestermű, pont hogy visszanyernénk vele a bizalmunkat a sorozatban amikor szomorúan konstatálhatjuk hogy ennyi volt, vége van. Bizony, az egész szezon csak öt részből áll, na ettől sokan ki fognak akadni, még a Black Mirror ötödik évadjában lévő mesterhármas se tetszett az embereknek, de az öt rész is pofátlanul kevés, főleg hogy nem is olyan régen egy sorozat évadja még 24 részből állt, emlékeztek?

Az Amazing Stories sajnos mindent egybevetve nem hozza azt a szintet amit joggal elvárhatnánk Steven Spielbergtől, hiába vannak benne jó színészek, valahogy az egész stáb olyan mintha amatőrökből állna, a trükkök kicsit kezdetlegesek, a mellékszereplők olyanok mintha a Barátok Köztből léptek volna ki. Jók a történetek, jók a zenék, van benne mondanivaló, van benne lélek, de manapság az utolsó csöves hétköznapi Netflixes sorozatok is olyan szinten minőségi alkotások és akkor a korábban tesztelt AppleTV+ sorozatokról még nem is beszéltem, hogy ezek mellett ez a 80-as évekbeli színvonal nagyon eltörpül. Mindenképpen megérdemli a figyelmünket, érdemes végignézni egy hosszúhétvége alatt, esetlegesen a családdal együtt, jól is fogunk szórakozni, de én például egy olyan erős felhozatal után néztem végig a sorozatot mint a Mr. Robot az Ozark és az egészen elképesztő Money Heist. Ezek után, ezekhez képest, ez most ide nagyon de nagyon kevés volt. Egyelőre még nem kaszálták el, jön a folytatás, remélem a következő évad már izmosabb lesz ennél, kár lenne érte, mert mindenki szereti ezt a stílust. Ezen nőttünk fel, szívünket melengeti, nem szabadna ennyiben hagyni.

 

Szerintünk: 3/5 | IMDb: 5.0 | Rotten Tomatoes: 44% | Metacritic: 50

Amazing Stories (season 1)

Rendezte: Michael Dinner, Susanna Fogel, Mark Mylod, Sylvian White
Írta: Adam Horowitz, Edward Kitsis
Zene: Brandon Campbell, Ramin Djawadi, Harry Gregson-Williams, Mark Isham, Nciholas Pike, Noah Sorota
Szereplők: Robert Forster, Hailey Kilgore, Dylan O’Brien, Austin Stowell, Michelle Wilson, Kerry Bishé, Tyler Crumley, Josh Holloway, Sasha Lane, Visctoria Pedretti, Emyri Crutchfield, Kyle Bornheimer, Dunacan Joiner

Játékidő: 5x 50perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes, utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$.


Kommentek megjelenítése