Super Mario Run・Tesztlabor

Alkalmazások - Játékok   |   2016.12.18 - 11:55   |   Írta: Ca$h   |   5331
18. dec Super Mario Run・Tesztlabor

Végigrohantunk a Super Mario Runon, gyorsan, de alaposan!

A Super Mario Run ékes példája annak, hogy milyen hatalmas nagy különbség van egy első benyomásos szösszenet és egy picivel alaposabb teszt között. Tekintettel arra, hogy igencsak kevés időm volt a tesztelésre, kb. éjjel-nappal, mindenhol és mindenkor, utazás közben, a WC-ben, fürdés közben, de még alvás alatt is csak ezzel nyomultam. Lássuk hát a végeredményt!

Több mint húsz évnyi tesztelés után is érik még meglepetések az embert. Persze valahol már előre tudtam, hogy egy Marióban több van annál, mint ami elsőnek tűnt. Amikor azt írtam, hogy a játék 24 pályája kb. 48 perc alatt kitolható, eléggé meggondolatlan voltam. Főleg, hogy már a második világ is annyival nehezebb az elsőnél, mintha egy másik nehézségi fokozaton játszanánk, az ötödik, hatodik világról nem is beszélve. Elképesztő időzítésre, ügyességre és rutinra van ahhoz szükség, hogy csak át tudjunk futni rajta. Arról nem is beszélve, milyen ügyességet igényel az, hogy az összes színes érmét összeszedjük, és igazából csak ezután jön a játék java! Ugyanis a következő alkalommal az érmék már máshol vannak és jóval nehezebb őket összeszedni. Végül pedig lesz még egy harmadik lehetőségünk is, amikor a hármasszintű érmék összeszedése már komoly agymunkát, keresgélést és logikát igényelnek. Ahogyan azt már az ismerkedőben is írtam, a Marió játékok nagysága az újrajátszhatósági faktorban rejlik és mindezt úgy teszik, hogy ugyanaz a pálya teljesen újnak tűnik.

Szóval, az a 48-perces játékidő erőteljesen satnya saccolás volt. Jó lesz az tízszer annyinak is, ha valaki minden pályát ki akar maxolni, meg sem merem tippelni mi lesz a végeredmény. Elég csak annyit tudnotok, hogy az első pálya kimaxolása kb. kettő órámba telt. Bele sem merek gondolni, ugyanez mennyi lesz az utolsónál. Szóval játékidő az van benne bőven, erre senki sem panaszkodhat. Aztán ott van még pluszban a multiplayernek számító „Rally”-mód is, amiben tulajdonképpen más játékosok által elért ghostok ellen versenyzünk. Aki nyer, mindent visz, aki veszít, nem kap semmit. Erre speciális jeggyel tudunk jelentkezni, amiket a sima kampány alatt tudunk megszerezni. A Rallyban a sima pályák egy-egy szakaszát ismételgetve kell az adott idő alatt minél több pontot elérni. Érdemes a színes érméket minden körülmények között felvenni, ha lehet minél több ellenfelet iktassunk ki, és a kérdőjeles platformok fejelését se hagyjuk ki, mert itt találhatóak a random speckók, olyanok mint a piros gomba vagy a csillag stb.

Ha mindez nem lenne elég tartalom mindenkinek, akkor ott lesz még a királyság szépítgetése, ami tippikusan japó dolog, ők egyszerűen imádják a kozmetikázást. Azon kívül, hogy számtalan cuki dologgal szépítgethetjük a kis birodalmunkat, lesznek olyan funkcionális épületek is, mint a pár óránként jelentkező bónusz pályák, vagy éppenséggel naponta aranyérmét termelő épületek, illetve számos hasonló ilyennel fogunk mág találkozni, csak győzzük összeszedni az építésükhöz szükséges nyersanyagokat. 

Ahogyan az a legtöbb nintendós játéknál lenni szokott, itt is megtehetjük, hogy bejelentkezünk az accountunkkal, ezzel számos extra lehetőségre szert téve. Ha nem rendelkezünk ilyen profillal, akkor érdemes a Twitterrel, illetve Facebookkal is bejelentkezni, hátha van pár barátunk, akikkel összemérhetjük a tudásunkat, természetesen továbbra is a ghostokon keresztül. A Super Mario Run egy nagyon kedves, kis árkád játék, tisztességes iparosmunka, sokkal több van benne annál, mint amire első körben számítani lehetett. A borsos tízdolláros/eurós árat továbbra is nagyon soknak érzem, de úgy látszik, hogy a Nintendo főnöksége továbbra is igyekszik szakítani a divattal és a jól megszokott rizikós bevételt hozó F2P model helyett, inkább a jól bevált fix jövedelemre hajaztak. Aztán ki tudja, lehet később lesznek további kozmetikai cuccok, amiket pofátlanul, mégiscsak in app purchase-zel lehet majd csak megvásárolni. Nem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Rajongók számára mindenképpen érdemes megvenni a cuccot, a többieknek meg azt ajánlom, hogy maxolják ki az első világot és, ha elkapja őket a gépszíj, úgysem lesz kérdéses a vásárlás.

Szerintünk: 8/10

 

A játék 9.99$ letölthető az iTunes áruházból.


Kommentek megjelenítése