Apple Pay tippek: Hogyan regisztráld a Magyar bánkártyádat

Tippek és trükkök   |   2019.05.15 - 15:41   |   Írta: H.A   |   19083

A Szifon.com csapata összegyűjtötte nekünk mire figyeljünk az Apple Pay beállításánál!

Napokon belül elstartolhat hazánkban is az Apple Pay, ezért gondoltuk, írunk egy kisokost nektek, hogy milyen készülékekkel, hogyan, valamint hol lehet használni az Apple Pay-t!

Apple Pay Magyarországon - OTP

(A cikkben lévő képek egyelőre illusztrációk!)

A Szifon.com csapat több éve használja már külföldi bankokkal ezt a szolgáltatást, így elegendő idő állt a rendelkezésünkre, hogy ne csak teszteljük, de meg is szokjuk a mobilunkkal vagy óránkkal való fizetést. Vágjunk is bele!

Melyik iPhone támogatja az Apple Pay-t?

Az iPhone 6 és újabb készülékek támogatják ezt a fizetési módot, amelyek rendelkeznek Touch ID-val avagy ujjlenyomat olvasóval, vagy Face ID-val avagy arcfelismeréssel. Ezek tehát a következők:

  • iPhone SE
  • iPhone 6, 6 Plus
  • iPhone 6s, 6s Plus
  • iPhone 7, 7 Plus
  • iPhone 8, 8 Plus
  • iPhone X, XS, XS Max és XR

Apple Watch, Mac, iPad?

Az iPhone készülékeken kívül még az Apple Watch-ok támogatják ezt a szolgáltatást, mivel ott jelkóddal azonosítjuk magunkat, mikor felvesszük az órát. A jelkód használata tehát biztonsági okokból követelmény az Apple Pay-hez.

Amennyiben rendelkezünk Touch ID-s Mac-kel, akkor azon is aktiválhatjuk, ám itt csak Safariban az egyes weboldalakon tudunk fizetni.

Az iPadek esetén is a Touch ID vagy Face ID megléte a szükséges, a fizetés pedig az alkalmazásokban és Safarin keresztül lehetséges.

Mely bankok és kártyák használhatóak az Apple Pay-jel?

Fontos leszögezni, hogy első körben nem minden bank fogja támogatni az Apple Pay-t. Erről beszámolunk majd mi is, de érdemes mindenképp a saját bankunknál érdeklődni. A legtöbb információt az OTP-ről kaptunk, szinte biztosak vagyunk abban, hogy a rajtnál náluk lehetőség lesz majd használni.

Külföldi adatok alapján nem minden kártya vagy folyószámla típus támogatott egy adott banknál, de a legtöbb igen. Ha az OTP-t vesszük alapul, akkor valószínűleg a Junior vagy kezdő kártyák nem lesznek benne, azonban a normál és üzleti kártyák igen.

Apple Wallet alkalmazás

Kell-e külön aktiválni az Apple Pay-t az adott bankkártyán?

Ezt bankja válogatja, de alapjában véve nem. Ha a bank az adott kártya típuson aktiválta az Apple Pay-t, akkor nincs több dolgunk, mint elindítani a Wallet alkalmazást és hozzáadni a kártyát. Előfordulhat, hogy külön az adott bank iOS alkalmazásán belül a bankkártyánál lesz egy kapcsoló az aktiváláshoz.

Hogyan adhatom hozzá a kártyát?

A kártyát a Wallet alkalmazáson belül a + gombra kattintva adhatjuk hozzá. Ehhez keressük meg az appot, majd kövessük az abban írt lépéseket, illetve szükség lesz egy aktivációra is, ami lehet email vagy telefonszám alapú, tehát kapunk egy ellenőrző kódot a megadott módon, és ezt a kódot kell megadni az aktiváláshoz.

Apple Pay hozzáadása iPhone-on

Ha például virtuális avagy webkártyát szeretnénk hozzáadni, ahhoz bökjünk rá a képernyő alsó részén a Kártya adatainak megadása kézzel opcióra. Igazából a kamera használata sem csinál mást, mint a kártyaszámot olvassa be a képről, de ettől függetlenül a lejárati időt és CVC-t (és adott esetben a teljes nevet is) ugyanúgy kézzel kell beírnunk.

Az Apple Watch-hoz való hozzáadásnál már könnyebb dolgunk van, mivel ugye az iPhone már ismeri a kártyánkat, ezért csupán a hozzáadás gombot kell megnyomni az iOS-en lévő Watch alkalmazásban a Wallet és Apple Pay alatt. Itt még a CVC kódot kell megadnunk, további hitelesítésre már nincs szükség.

Apple Pay hozzáadása Apple Watch-on

Hol és hogyan használhatom az Apple Pay-t Magyarországon?

Az Apple Pay az NFC-s terminálokkal használható hazánkban. Tehát ha az adott boltban van érintéses fizetésre lehetőség, akkor az Apple Pay-t is használhatjuk. Ez egyébként már szinte alapértelmezett itthon, tehát az esetek nagy részében tudunk majd fizetni a mobilunkkal vagy óránkkal.

Az Apple Pay-jel való fizetés egyszerű. Alapesetben két opciónk van. Az első az előzetes hitelesítés, amit még fizetés előtt teszünk meg. Ehhez Touch ID-s készülékek esetén nyomjuk meg duplán a Home gombot, Face ID-s készülékek esetén duplán a bekapcsoló gombot. Ekkor bejön a Wallet és ellenőrzi az ujjlenyomatunkat, vagy az arcunkat. Ez rögtön megtörténik, már csak oda kell tartanunk a készüléket a terminálhoz.

Amennyiben a fenti gombok nem működnek, akkor ellenőrizzük, hogy a Wallet és az Apple Pay menüpont alatt be van-e kapcsolva az a funkció, ami engedélyezi az oldaló bekapcsoló gombot, avagy a Home gombot.

 Apple Pay terminal

A második lehetőség, amikor a fizető terminál fölé tartjuk az iPhone-t, ekkor is automatikusan elindul Wallet alkalmazás, de abban a pillanatban kéri a hitelesítést. Ez ujjlenyomat-olvasós készülékeknél kényelmesen megoldható, Face ID-nál több mint valószínű, hogy nem fog ideális szögben állni a készülék.

Apple Watch

Apple Watch esetén csupán csuklónkon kell lennie az órának, feloldott zárolással, és az oldalsó bekapcsoló gombot duplán megnyomva, majd az órát odaérintve fizethetünk is vele. Sziget fesztiválon sokszor volt úgy Hori kollégával, hogy aki épp sörért ment, az elvitte az ő óráját is, hogy fizessen vele. Ez azért volt kényelmes, mert csak a jelkódot kellett megadni, és érinthette is az adott személy. 

Apple Pay - Apple Watch

MacBook

Touch ID-val ellátott Mac-ek esetén is hasonló az eljárás. Csupán az ujjunkra van szükség, hogy fizessünk az adott weboldalon. Az iPhone X rajtjánál engem pont ez mentett meg, mivel semmilyen kártya számot nem kellett bepötyögni, csupán odatartottam az ujjamat és már fizettem is, pár perccel később ugyanis már nem is volt raktáron a készülékből, tehát minden pillanat számított.

Boltokban fizetni csak az iPhone-nal és Apple Watch-csal lehet, iPaddel vagy Mac-kel nem, hiába lenne vicces mondjuk egy iMac-et odatartani a terminálhoz… 

Van-e külön költsége az Apple Pay-el való fizetésnek?

Nincs. Normál bankkártyás fizetésnek minősül, tehát ugyanazok a konstrukciók érvényesek rá, mintha a fizikai kártyánkkal fizetnénk.

Működik-e az Apple Pay internet nélkül?

Igen – mivel az adott terminál kommunikál a bankkal, és nem az iPhone-unk. Példának okáért az Apple Watch-hoz hazánkban nincs LTE támogatás jelenleg, így ha mondjuk elmegyünk egy olyan fürdőbe, amiben már csak bankkártyás fizetés lehetséges, akkor az Apple Watch-csal kényelmesen fizethetünk majd a büfében, és nem kell felrohangálni a bankkártyánkért.

Alapjában véve az Apple Pay egy nagyon kényelmes és hasznos szolgáltatás iPhone és Apple Watch tulajdonosoknak, így ha van rá lehetőségünk, próbáljuk ki és használjuk.

Amennyiben kérdésed van, tedd fel nyugodtan hozzászólás formájában, és igyekszünk rá a lehető legpontosabban válaszolni!

Forrás: Szifon.com

Kapcsolódó cikkek: 

 


Kommentek megjelenítése