Extrém iPhone 12 vízállósági teszt (videó)

Tesztek   |   2020.12.03 - 11:26   |   Írta: ARPII   |   11889
03. dec Extrém iPhone 12 vízállósági teszt (videó)

Most kiderül mit bír az új iPhone.

Az iPhone 12 jól bírja a vizet, az Apple viszont lehet hogy alábecsüli a telefonja képességeit. Az iPhone 12 IP68-as víz és por állósági szabványa szerint, a telefon képes kibírni akár fél órát, azaz 30 percet 6 méter mélyen is, ez pedig mind a 4 modellre igaz, vagyis: iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max. Egy tavaly végzett kísérletben kiderült, hogy már az iPhone 11 széria is jóval többet bírt, mint ami a papíron áll. A rekord 39 láb (11,88m) mélyen volt, ráadásul sós vízben, ami még nagyobb kihívás a mobiloknak, ezt pedig a Kaliforniai Monterey öbölben végezték. Idén az állam másik végében csináltak kísérletet, a Tahoe tónál, itt viszont már az új 12-es széria került górcső alá.

 

A CNET a Mission Robotics-szal közösen egy iPhone 12-őt rögzített egy vízalatti robotra, a Theseus-ra. Ő képes akár 300 méter mélyre is merülni, miközben a pilóta láthatja az élő képet a partról, emellett pedig a víz mélységet és a víz alatti hőmérsékletet is képes figyelemmel kísérni a gép.

 

1. merülés – IP68 teszt (6 méter mélyen, 30 percig)

Az Apple azt kommunikálja az oldalán, hogy nem kéne szándékosan elmeríteni vagy úszni az iPhone-al, az extrém hőmérsékletnek való kitettségről pedig már ne is beszéljük. A cél viszont szentesíti az eszközt, így a csapat kipróbált mindent.

Az első teszt célja, az IP68-as szabvány kipróbálása, 6 méter mélyen, maximum 30 percen keresztül. A Tahoe tó partján be is eresztették a robotot a vízbe, a rászerelt iPhone-al, így a kamerán keresztül folyamatosan láthatták, hogy mi történik a mobillal.

 

Ebben az esetben télen, 6 méter mélységben már csak 11°C van, ami már közel sem mondható szokványosnak. Amint a 30 perc letelt, a robot kijött a vízből, az iPhone-t pedig megszárították, hogy megnézzék, minden rendben működik-e. Az érintőkijelző rendben működött, ahogyan a gombok is, illetve mind a három kamera képe tiszta volt, egyik sem párásodott be. Egyedül a hangszórónak volt furcsa hangja, itt egy előre felvett hangfájlt játszottak le, azonban nem meglepő az eredmény, hiszen még nem jött ki teljesen a víz a telefonból, így ha hagyták volna még száradni, akkor lehet teljesen tiszta lett volna a hangja. Az Apple azt írja a weboldalán, hogy az iPhone Lightning portját helyezzük szembe egy ventilátorral, ami elősegíti a gyorsabb száradást. A csapatnak viszont más ötlete támadt.

 

2. merülés – Extrém teszt (20 méter)

Így hogy a telefonnak semmi baja nem lett, a robotot felkészítették egy második merülésre is a Tahoe tóba. Ezúttal teljesen ki szerették volna tolni a határokat és persze túlmenni a tavalyi ponton, ami körülbelül 12 méter volt. Az eddigi csúcs közel duplájára, és az IP68-as szabvány több mint háromszorosára vitték le a telefont, vagyis 20 méter mélyre. A víz hőmérséklet ilyen mélyen már épp hogy csak elérte a 10°C-ot, ami nem a legmelegebb.

 

A stopperóra segítségével az iPhone kijelzőjén végig lehetett kísérni, hogy mennyi időt tölt pontosan a víz alatt. Az első 30 perc után úgy döntött a csapat, hogy még bent hagyják egy kicsit, csak kíváncsiságból. Végül 40 perc után határoztak úgy, hogy kiszedik a telefont a Tahoe tó fagyos vizéből, ezután pedig megtörténtek a szokásos tesztek, hogy vajon minden rendben működik-e a mobilon.

Meglepő módon minden működött. A kijelző tökéletes volt, és az érintéseket is bevette, ahogyan a gombok is. Emellett a kamerák is ugyanolyan képeket készítettek, mint azelőtt. A hangszóró volt az egyetlen, ami kicsit zajos volt, de ennek ellenére lehetett érteni a felvett szöveget. Ha hagyták volna teljesen kiszáradni, akkor valószínűleg minden rendben működött volna.

Ezt követően az iPhone 12-őt teljesen letakarították, kikapcsolták és pár napig hagyták állni, hogy rendesen kiszáradjon.

 

A végső teszt

72 órányi száradás után a csapat ki szerette volna próbálni, hogy vajon lett a bármilyen hosszú távú károsodás a telefonban az extrém teszt miatt. A mobil teljesen száraz volt, a három lencse – széles, ultraszéles és az előlapi viszont sajnos bepárásodott.

Ennyi idő után az akkumulátor is teljesen le volt merülve, így hagyták a telefont tölteni egy kicsit a Lightning kábelen keresztül. Itt viszont megjelent egy Diagnosztika üzenet, amin nem sikerült átjutni, így a készüléket csatlakoztatták egy MacBook-hoz, hogy újra tudják rakni. Ez szerencsére sikerült, azonban a Diagnosztikai üzeneten így sem sikerült túljutni.

Sajnos azt nem lehet tudni, hogy mi okozta ezt a hibát. Talán az esetlegesen beszivárgott víz, vagy a nagy hőmérsékletingadozás a Tahoe tó vize és a benti szoba hőmérséklete között, esetleg mindkettő.

Ti használtátok már az iPhone-otokat víz alatt, ha igen akkor mi lett a végeredmény? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: CNET

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése