iPhone 6s Plus - Galaxy S7 edge teszt: a nagy összecsapás

Tesztek   |   2016.03.10 - 13:34   |   Írta: L Ferenc   |   21783
10. márc iPhone 6s Plus - Galaxy S7 edge teszt: a nagy összecsapás

Lássuk, hogy hogyan küzd meg egymással az Apple és a Samsung aktuális csúcsmobilja!

A Samsung tavaly igen komoly sikereket ért el a Galaxy S6 és Galaxy S6 edge okostelefonokkal, melyek 5,1 colos képátlójú kijelzőjük révén valahol félúton a 4,7 colos iPhone 6s és az 5,5 colos iPhone 6s Plus között helyezkedtek el. A dél-koreai gyártónál az idei esztendő már a vadonatúj Galaxy S7-ről és Galaxy S7 edge-ről szól, melyek közül a normál S7 az elődjéhez hasonlóan maradt 5,1 colos, az ívelt kijelzős edge variáns viszont 5,5 colosra nőtt (S6 edge+, Note5: 5,7 col). Lássuk, hogy a gyakorlatban pontosan hogyan viszonyul egymáshoz az immár tehát azonos méretű kijelzővel rendelkező iPhone 6s Plus és a Galaxy S7 edge!

Külső
Mint az a mellékelt fotókon is jól látszik, az azonos képátlójú display ellenére az iPhone 6s Plus érezhetően nagyobb méretű, mint legfrissebb kihívója: az almás logós készülék a vastag kávák miatt 12,5 százalékkal nagyobb felületű, mint az S7 edge. Mivel az Apple mobilja 7,7 milliméter helyett csak 7,3 milliméter vastag, a térfogata végülis csak mintegy 7 százalékkal nagyobb, vagyis a 6s Plus egész konkrétan ennyivel több helyet foglal a zsebünkben. A tömeg tekintetében viszont már jelentősen nagyobb a különbség, ugyanis az Apple készüléke a maga 192 grammos tömege révén mintegy 22 százalékkal többet nyom a mérlegen a Samsung legfrissebb üdvöskéjénél. A minőség mindkét esetben nagyon rendben van, ami persze az ilyen drága high-end kütyük esetében maximálisan el is várható. A szépség megítélése ugyebár meglehetősen szubjektív dolog, azt viszont bátran kijelenthetjük, hogy bár 6s Plus és az S7 edge is szemrevaló telefon, mindkét modell designja enyhén megfáradt már, hiszen az elődmodellek mindkét esetben nagyon hasonlóan néztek ki. Piszkolódásra egyértelműen az S7 edge hajlamosabb inkább, melynek hátoldali üvegborítása egy valódi ujjlenyomat-mágnes.

Felszereltség
A hangerőt mindkét mobilon a bal oldali élen lehet állítani, a bekapcsológomb pedig az ellentétes oldalon landolt. Az Apple-féle szimmetrikus Lightning csatlakozó aljzat az alsó él közepén figyel, csakúgy, mint a Samsung által alkalmazott microUSB 2.0 port. Magyarul a koreaiak egyelőre még nem vállalták be a vadonatúj és szimmetrikus kialakítású USB Type-C portot, és a korábban alkalmazott gyorsabb, de szélesebb microUSB 3.0 csatlakozóhoz sem kívántak visszatérni. Az USB OTG funkciónak köszönhetően nincs akadálya annak, hogy a megfelelő adapter révén bármilyen pendrive-ot vagy egyéb USB perifériát csatlakoztassunk az S7 edge-hez, melynek MHL kimenete az Apple hasonló megoldásától eltérően nem Full HD, hanem 4K kompatibilis. A 6s Pluson jobboldalt található a kipöckölhető nanoSIM-tálca, az S7 edge-en pedig ugyanez a készség a felső élen figyel, és ebben a tálcában a nanoSIM mellett egy microSD memóriakártya is elhelyezhető (akár 200 GB-os is). Mivel az S6 testvérpárt sok kritika érte a memória bővíthetetlensége miatt, az S7-esekbe visszatért a microSD slot - a nagy rivális eddig még soha nem kínált hasonló bővítési megoldást. A 3,5 milliméteres jack dugalj a bal alsó sarokban, az egyetlen kihangosítós hangszóró pedig a jobb alsó sarokban található mindkét telefonon. HTC-féle BoomSound hangerőt és sztereó hangminőséget senki se várjon egyik esetben sem, egyébként pedig elmondható, hogy az S7 edge kicsit nagyobb hangerőre képes, mint a 6s Plus.

 

Vízállóság, akkumulátor
Az S7 edge egyik ütőkártyája a hivatalos IP68-as minősítés, vagyis a lehetőség, hogy 1,5 méteres vízben 30 percen keresztül büntetlenül megúsztassuk a készüléket. Ezzel a telefonnal tehát akár úszhatunk is, de talán nem is ez a lényeges előny, hanem inkább az, hogy egy véletlen vízbe pottyantás nem teszi azonnal tönkre a készüléket. A vízállóságot ráadásul igen elegáns módon oldotta meg a Samsung: a dugaljokon a valódi strapamobiloktól eltérően sehol sincs otromba gumiajtó, a mikrofon esetében pedig különleges Gore-Tex bevonat gondoskodik arról, hogy a hang bejusson, de a víz ne. A Samsung a 2600 mAh kapacitású akkumulátort idén 3600 mAh-ra cserélte, melynek köszönhetően óvatosabb használat esetén a 2 napos használat idő is kivitelezhető. Ezzel szemben a riválisban csak egy 30 százalékkal kisebb kapacitású, 2750-es akksi rejtőzik, viszont a hatékonyabb működésnek köszönhetően az Apple mobilja még így is körülbelül ugyanolyan hosszú üzemidőt biztosít, mint az S7 edge. Töltés fronton egyértelműen a koreai versenyzőnek áll a zászló: az S7 edge lemerült akksija körülbelül 100 perc alatt pumpálható tele, a 6s Plus esetében ugyanez a folyamat mintegy 170 percnyi időt vesz igénybe. Összehasonlításképp, míg az Apple töltője csak 5 W-ra képes, addig a Samsungé 15 W-os. Az S7 edge ráadásul vezeték nélküli (Qi/PMA) módon is tölthető, amihez persze már egy kiegészítő töltőt kell vásárolnunk, azonban jó hír, hogy ez a telefon még wireless módon is közel ugyanolyan gyorsan feltölthető, mint vezetékes formában. 

Kijelző
Ugyanakkora képátlón a Samsung 534 ppi-s QHD panele 77 százalékkal több képpontot vonultat fel, mint az Apple 401 ppi-s Full HD értinőkijelzője, melynek előnyeit persze csak akkor látni, ha nagyon közelről pislogjuk a képmegjelenítőt. A koreai delikvens Super AMOLED paneljének gyakorlatilag végtelen a kontrasztaránya, vagyis a fekete valódi mélyfekete, és e tekintetben az almás mobil IPS LCD-je mindenképpen lemaradásban van. A 6s Plus kijelzője is kiváló képminőségű, de az S7 edge picit még jobb minőséget produkál, és ezt a független DisplayMate szervezet laboratóriumi mérései is alátámasztják. Az Apple igazi aduásza a 3D Touch, vagyis a nyomásérzékeny kijelző - ez a korábbi pletykák ellenére kimaradt az S7 edge-ből, mely tavalyhoz hasonlóan a kijelző oldalainak lefelé ívelésével, és az Edge panelekkel hódít. Ezekre az 550 pixel széles panelekre odapakolhatjuk kedvenc alkalmazásainkat, az időjárást, vagy akár egyszerű centiméter szalagot is, és ezeket bármikor behúzhatjuk a kijelző oldaláról. Régi nokiás trükk, a Samsung viszont csak most veti be az Always On Display-t, melynek lényege, hogy a pontos idő, a dátum és az egyéb jelzések fixen ott figyelhetnek a készenléti kijelzőn, és az elérésükhöz nem kell rányomni a készülékre. Az AOD óránként 1 százalékkal csökkenti az akksi töltöttségi szintjét, ezenkívül pedig említést érdemel még az éjszakai üzemmód is: a kijelző oldalán ilyenkor minimális fényerővel fel van tüntetve a pontos idő.

Kamera
Míg az Apple legutóbb 8-ról 12 megapixelre növelte a főkamera felbontását, addig a Samsung most 16-ról csökkentette 12 megapixelre azt. És tette mindezt nagyon helyesen, mert a képminőség ennek köszönhetően egyértelműen javult, hiszen a szenzor egyes pixelei nagyobb méretűek lettek. Míg az Apple egy 1/3 colos lapkaméretű és 1,22 mikronos pixelméretű képérzékelőt használ, addig a Samsung által alkalmazott Sony IMX260 szenzor 1/2,5 colos mérettel és 1,4 mikronos pixelekkel operál. Ennek előnyeit elsősorban rossz fényviszonyok mellett lehet érezni, ilyenkor az S7 edge fotói szinte teljesen képzajmentesek, szemben a 6s Plus zajos fotóival. Megjegyzendő továbbá, hogy a Samsung kamerája nagyobb látószöggel rendelkezik, vagyis például szűk beltérben történő fotózáskor jobb szolgálatot tehet, arról nem is beszélve, hogy a Samsung f1,7-es, az Apple pedig csak f2,2-es fényerőt tud. A koreaiak idén a fókuszálásra is rágyúrtak: a Dual Pixel technológia révén a szenzor nemcsak néhány pixelét, hanem az összeset képes élességállításra használni, ily módon pedig az S7 edge minden riválisánál gyorsabban és egyben rendkívül pontosan fókuszál. 

A 6s Plus alaphelyzetben csak néhány fotós beállítási lehetőséget kínál, amin third party appokkal persze sokat javíthatunk, az S7 edge viszont már kapásból rengeteg lehetőséget biztosít a haladó fotósoknak. Szólnunk kell többek közt a manuálisan állítható zársebességről, fényérzékenységről, fénymérési módról és fókuszálásról, a RAW-támogatásról, valamint arról, hogy kedvenc beállításaink bármikor könnyen elmenthetők és később betölthetők. Az Apple készüléke panoráma és HDR módban jeleskedik, a fotókhoz kapcsolódó rövid videók elmentési lehetősége pedig mindkét telefonon elérhető. Az optikai képstabilizátor természetesen egyik mobilból sem hiányozhat, mint ahogy a 4K videófelvevő sem: a 6s Plus 50 Mbit/s-os, az S7 edge pedig 46 Mbit/s-os bitrátájú Ultra HD mozgóképeket rögzít, 30 fps mellett. Az S7 edge Full HD-ben maximum 60 fps-t tud, szemben a 6s Plus-féle 120 fps-sel, 720p HD-ben pedig mindkét delikvens 240 fps-t produkál. Sztereó hangot csak az S7 edge képes rögzíteni. Az előlapi kamera mindkét esetben 5 megapixeles felbontású és a kijelző felvillantásával vakuzni is képes, és az előny itt is a fényerősebb S7 edge-nél van (f1,7 vs. f2,2). 

Sebesség, használhatóság
A kétmagos Apple A9 chipkészlet, illetve a nyolcmagos és vízhűtéses Samsung Exynos 8890-es chipset egyaránt elképesztő teljesítményt produkál: míg az előbbi mellett 2 GB, addig az utóbbi mellett 4 GB RAM teljesít szolgálatot. Száraz specifikációk vagy például AnTuTu teszteremények alapján nem igazán van értelme összevetni egymással a két versenyzőt, hiszen mind hardver, mind szoftver téren jelentősek az eltérések, a lényeg, hogy a hétköznapi használat során mindkét nagyágyú elképesztő tempót diktál. Alkalmazásindítási sebességben az Apple továbbra is megveri a Samsungot, aminek a jelentősen nagyobb felbontású kijelző mellett elsősorban az lehet az oka, hogy az iOS 9.2.1-es 6s Plus felhasználói felülete jelentősen kevesebb opciót és funkciót vonultat fel, mint az Android 6.0.1-re ráhúzott, már-már túlburjánzó tudású TouchWiz UI. A Samsung felhasználói felülete az elmúlt években mindenképpen áramvonalasabb lett, tehát sok felesleges dolgot kigyomláltak belőle, így például idén már a gyártó saját zene- és videólejátszója sincs alaphelyzetben feltelepítve a készülékre (helyettük a Google hasonló megoldásait használhatjuk). Az osztott képernyős üzemmód kiválóan használható, ezenkívül pedig a kijelző komplett tartalma lekicsinyíthető, ily módon segítve az egykezes használatot, valamint adott a lehetőség, hogy csak magát a billentyűzetet kicsinyítsük le. Az Apple az egykezes használatot oly módon segíti, hogy amennyiben a Home gombra kétszer rákoppintunk, akkor a kijelző tartalmát lefelé csúsztatja. Érdekesség, hogy a kezdőképernyő csak a 6s Plus-on fordulhat el landscape orientációba. 

 

Egyebek
Az ujjlenyomat szenzor mindkét mobilon a kijelző alatti nyomógombban található: az S7 edge szenzora kétszer olyan gyors lett, mint az elődje, így aztán ha csak hajszálnyival is, de gyorsabb a 6s Plus érzékelőjénél. A hátoldali kamera mellett lévő különleges szenzor révén az S7 edge nemcsak pulzust, hanem véroxigénszintet is képes mérni, melynél azonban sokkal hasznosabb, hogy szelfi exponáláshoz is igénybe vehetjük ezt a kis érzékelőt. A Samsungnál idén újdonság a Game Launcher és a Game Tools, melynek révén a játékörültek beállíthatják, hogy aktuálisan éppen a legjobb minőségű grafikára, vagy éppen energiatakarékos működésre vágynak. Továbbá minden korábbinál egyszerűbben készíthetünk játék screenshotokat és akár videókat is, sőt a játékokról felvett videókba egy kis ablakba a frontkamera által látott kép is beilleszthető. Az LTE Cat. 9 mobilnet által biztosított 450 Mbit/s-os maximális letöltési sebesség és az LTE, valamint Wi-Fi sávszélességet összevonó letöltésgyorsító az S7 edge malmára hajtja a vizet, de persze a 6s Plus-féle 300 Mbit/s-os LTE Cat. 6 sem mondható lassúnak. Tévétávirányítós infravörös port és FM-rádió egyik delikvensben sincs, NFC viszont igen, de csak a S7 edge-ben használható ki maximálisan a tudása. Digitális asszisztens fronton egyértelmű az Apple előnye, vagyis a Siri könnyedén veri az S Voice-t. 

Végítélet
Kétség sem férhet hozzá, hogy mind az Apple iPhone 6s Plus, mind pedig a Samsung Galaxy S7 edge egy kiváló minőségű és igen nagy tudású felsőkategóriás okostelefon. Egyértelmű győztest nehéz és egyben talán felesleges is hirdetnünk, hiszen ezek az iOS és az Android szoftveres készülékek egymástól teljesen eltérő filozófia jegyében készültek, és ahogy vélhetően kevés iPhone-tulaj fog most S7 edge-re váltani, úgy várhatóan elenyésző számú Samsung-hívő cserél almás készülékre. Az persze egyértelműen érezhető, hogy az S7 edge több versenyszámban nyert, mint vesztett a 6s Plus ellenében, és itt rögtön meg kell jegyeznünk azt a tényt is, hogy a koreai gyártó vadonatúj terméke egy már fél éves Apple mobil ellen veszi fel a harcot. Kíváncsian várjuk, hogy a rengeteg ígéretes fejlesztéssel kecsegtető iPhone 7 milyen formában rendezi majd át az erőviszonyokat! 

A március 11-től kapható 32 GB-os Samsung Galaxy S7 edge ára 270 ezer forint. A 16 GB-os Apple iPhone 6s Plus hivatalos listaára 287 ezer forint, a 64, illetve 128 GB-os változatok pedig rendre 326, illetve 365 ezer forintba kerülnek.




Kommentek megjelenítése