Jól áll Magyarország a szupergyors internet terén

Tech Hírek   |   2020.06.15 - 08:37   |   Írta: L Ferenc   |   963
15. jún Jól áll Magyarország a szupergyors internet terén

Vezetékes szélessávú internet-hozzáférés és 5G felkészültség tekintetében sincs szégyenkezni valónk.

Az Európai Unió legfrissebb DESI (Digital Economy and Society Index) jelentése szerint Magyarország a korábbi évekhez képest jelentősen előrelépett a digitális infrastruktúra tekintetében, jelenleg a 7. helyen áll. A Szupergyors Internet Programnak és a piaci szereplők beruházásainak köszönhetően tovább nőtt a nagysebességű szélessávú lefedettség.

A magas optikai elérés eredményeként pedig kiemelkedő a legalább 100 Mbps sebességű vezetékes szélessávú internet-hozzáférés igénybevétele, az uniós 26%-os átlaggal szemben Magyarországon 51%, valamint az 5G felkészültség tekintetében is az élen járunk. Az összes termékkosarat (vezetékes, mobil, konvergált) elemezve a szélessáv árát tekintve Magyarország a 16. helyen áll az EU-ban, míg a vezetékes szélessáv árát tekintve a 8. helyen tanyázik.

A DESI jelentés adatai alapján a humán tőke tekintetében a 19. helyen áll Magyarország, a digitális készségek és a szakmai készségek messze elmaradnak az uniós átlagtól. Az uniós 33%-kal szemben csak a 16-74 év közöttiek 25%-a rendelkezik emelt szintű digitális készségekkel. Az IKT-szakemberek a munkaerő tekintetében az unió többi részéhez képest némileg alacsonyabb arányt képviselnek, Magyarországon ez az érték 3,7%, szemben az uniós 3,9%-kal.

Az internet-használat tekintetében Magyarország a 14. helyen áll. Viszonylag alacsony mértékű, de pozitív az elmozdulás az internetet soha nem használók körének csökkenésében, a korábbi 16%-ról 14%-ra esett vissza a mutató értéke. Kiemelkedően magas a közösségi média használata, míg Magyarországon 86%, a uniós átlag 65%. Valamint jelentősen nőtt a videóhívások igénybevétele, a korábbi 60%-ról 75%-ra emelkedett, jóval megelőzve az uniós átlagot. 

Továbbra is jelentős a lemaradás a digitális technológiák vállalkozások általi integrálásának területén, Magyarország a 26. helyen áll. A vállalkozások mindössze 6%-a támaszkodik a nagy adathalmazokon alapuló megoldásokra, az uniós átlag ezzel szemben 12%, valamint az uniós átlagtól elmarad a felhőalapú szolgáltatásokat igénybe vevők aránya is. Az e-kereskedelmet illetően, a magánszemélyek általi online vásárlás emelkedett, viszont a kkv-knak csupán 12%-a értékesített árukat online, szemben az 18%-os uniós átlaggal. 

A digitális közszolgáltatások terén Magyarország két helyet lépett előre, a 24. helyen áll. Emelkedett, de az uniós átlagtól elmarad az e-kormányzati szolgáltatok használata és az űrlapok automatikus kitöltése is.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése